Bilişim Destek Sistemi
bilisimdestek@erciyes.edu.tr
2025-2026
2024-2025
ENGLISH
GİRİŞ
ANA SAYFA
ÜNİVERSİTE HAKKINDA
İsim ve Adres
Akademik Takvim
Akademik Yetkililer
Üniversite Hakkında Genel Bilgiler
Mevcut Eğitim Programları Listesi
Genel Kabul Koşulları
Eğitim Öncesi Tanıma İçin Genel Düzenlemeler
Genel Kayıt İşlemleri
AKTS Kredilerinin Tahsisi
Akademik Rehberlik Düzenlemeleri
ÖN LİSANS
ADALET MESLEK YÜKSEKOKULU
HALİL BAYRAKTAR SAĞLIK HİZMETLERİ M.Y.O.
LİSANS
TIP FAKÜLTESİ
İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ
İLAHİYAT FAKÜLTESİ
MİMARLIK FAKÜLTESİ
GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ
VETERİNER FAKÜLTESİ
EĞİTİM FAKÜLTESİ
İLETİŞİM FAKÜLTESİ
FEN FAKÜLTESİ
EDEBİYAT FAKÜLTESİ
SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ
HAVACILIK VE UZAY BİLİMLERİ FAKÜLTESİ
TURİZM FAKÜLTESİ
SPOR BİLİMLERİ FAKÜLTESİ
HUKUK FAKÜLTESİ
ECZACILIK FAKÜLTESİ
DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ
ZİRAAT FAKÜLTESİ
SİVİL HAVACILIK YÜKSEKOKULU
TURİZM İŞLETMECİLİĞİ VE OTELCİLİK Y.O.
YÜKSEK LİSANS
EĞİTİM BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ
FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ
GEVHER NESİBE GENOM VE KÖK HÜCRE ENSTİTÜSÜ
GÜZEL SANATLAR ENSTİTÜSÜ
SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ
SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ
DOKTORA
EĞİTİM BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ
FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ
GEVHER NESİBE GENOM VE KÖK HÜCRE ENSTİTÜSÜ
GÜZEL SANATLAR ENSTİTÜSÜ
SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ
SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ
BİLGİLER
Öğrencileri İçin Bilgilendirme
Yaşam Maliyeti
Konaklama
Yemekler
Sağlık Hizmetleri
Özel İhtiyaçlı Öğrenciler İçin İmkanlar
Sağlık Güvencesi
Öğrencileri İçin Finansal Destek
Öğrenci İşleri Ofisi
Öğrenme Mekanları
Uluslararası Programlar
Değişim Öğrencileri İçin Pratik Bilgiler
Dil Kursları
Stajlar
Spor ve Eğlence Mekanları
Öğrenci Kulüpleri
Diploma Eki
Diploma Eki Nedir?
Diploma Eki Hangi Bölümlerden Oluşur?
Diploma Eki Ne Değildir?
Diploma Ekinin Öğrencilere Sağladığı Kazanımlar Nelerdir?
Diploma Ekinin Kurumlara Sağladığı Kazanımlar Nelerdir?
Diploma Eki Ne İçin Gereklidir?
Diploma Eki Hangi Zorluklara Cevaben Üretilmiştir?
Diploma Eki Broşürü
Diploma Eki Örnekleri
Erasmus Kalite Politikası
Ulusal Yeterlilikler Çerçevesi
Güncelleme Kurulu
Ders Bilgi Paketi
Lisans >
Mühendislik Fakültesi >
Gida Mühendisliği
> Müfredat Dersleri ve AKTS Kredileri
DBP Hakkında
Neden DBP?
Bilgi Paketi Nedir?
Nasıl Giriş Yapabilirim?
Düzenlemeleri Nasıl Yapabilirim?
Bölüm Hakkında
Kazanılan Derece
Derece Seviyesi
Kabul ve Kayıt Koşulları
Önceki Öğrenimin Tanınması
Yeterlilik Koşulları ve Kuralları
Program Profili
Program Yeterlilikleri
Örnekleriyle Mezunların Mesleki Profilleri
Üst Derece Programlarına Geçiş
Müfredat Dersleri ve AKTS Kredileri
Sınav Yönetmeliği, Ölçme ve Değerlendirme
Mezuniyet Koşulları
Eğitim Tarzı
Bölüm veya Anabilim Dalı Başkanı
GIDA MÜHENDİSLİĞİ
Müfredat Dersleri ve AKTS Kredileri
1. Yarıyıl Ders Planı
Dersin kodu
Dersin adı
Dersin tipi
Teorik + Uygulama
Yerel kredi
AKTS kredisi
Aİ 101
ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ I
Zorunlu
2+0
2.00
2.00
FİZ 117
FİZİK-I
Zorunlu
3+1
6.00
6.00
GM 107
BİYOLOJİ
Zorunlu
3+1
5.00
5.00
GM 111
TEMEL BİLİŞİM TEKNOLOJİ KULLANIMI
Zorunlu
2+0
2.00
2.00
GM 113
YABANCI DİL I
Zorunlu
2+0
2.00
2.00
KİM 111
GENEL KİMYA-I
Zorunlu
3+1
5.00
5.00
MAT 111
MATEMATİK-I
Zorunlu
4+0
6.00
6.00
TD 101
TÜRK DİLİ I
Zorunlu
2+0
2.00
2.00
Öğrenciler, zorunlu dersleri öncelikli almak üzere her yarıyıl alacağı dersleri 30 AKTS’ye tamamlar.
2. Yarıyıl Ders Planı
Dersin kodu
Dersin adı
Dersin tipi
Teorik + Uygulama
Yerel kredi
AKTS kredisi
Aİ 102
ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ II
Zorunlu
2+0
2.00
2.00
FİZ 118
FİZİK-II
Zorunlu
3+1
6.00
6.00
GM 109
TEKNİK VE MÜHENDİSLİK ÇİZİMLERİ
Zorunlu
2+0
2.00
2.00
GM 112
GIDA MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ
Zorunlu
2+0
3.00
3.00
GM 116
YABANCI DİL II
Zorunlu
2+0
2.00
2.00
GMK 112
KARİYER PLANLAMA
Zorunlu
1+0
2.00
2.00
KİM 112
GENEL KİMYA- II
Zorunlu
3+1
5.00
5.00
MAT 112
MATEMATİK-II
Zorunlu
4+0
6.00
6.00
TD 102
TÜRK DİLİ II
Zorunlu
2+0
2.00
2.00
Öğrenciler, zorunlu dersleri öncelikli almak üzere her yarıyıl alacağı dersleri 30 AKTS’ye tamamlar.
3. Yarıyıl Ders Planı
Dersin kodu
Dersin adı
Dersin tipi
Teorik + Uygulama
Yerel kredi
AKTS kredisi
GM 203
ORGANİK KİMYA
Zorunlu
3+2
6.00
6.00
GM 205
AKIŞKANLAR MEKANİĞİ
Zorunlu
3+0
5.00
5.00
GM 207
KÜTLE VE ENERJİ DENKLİKLERİ
Zorunlu
3+0
4.00
4.00
GM 213
GIDA KİMYASI I
Zorunlu
2+0
4.00
4.00
GM 219
AMBALAJ VE MALZEME BİLGİSİ
Zorunlu
3+0
3.00
3.00
İSG 231
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ I
Zorunlu
2+0
2.00
2.00
MAT 221
DİFERANSİYEL DENKLEMLER
Zorunlu
4+0
6.00
6.00
Öğrenciler, zorunlu dersleri öncelikli almak üzere her yarıyıl alacağı dersleri 30 AKTS’ye tamamlar.
4. Yarıyıl Ders Planı
Dersin kodu
Dersin adı
Dersin tipi
Teorik + Uygulama
Yerel kredi
AKTS kredisi
GM 202
ISI AKTARIMI
Zorunlu
3+0
4.00
4.00
GM 204
GIDA BİYOKİMYASI
Zorunlu
3+0
4.00
4.00
GM 208
MÜHENDİSLİK TERMODİNAMİĞİ
Zorunlu
3+0
3.00
3.00
GM 212
KÜTLE AKTARIMI
Zorunlu
3+0
3.00
3.00
GM 214
GIDA KİMYASI II
Zorunlu
2+0
4.00
4.00
GM 220
MÜHENDİSLİK ÇALIŞMALARINDA İSTATİSTİKSEL YÖNTEMLER
Zorunlu
3+2
4.00
4.00
GM 222
ANALİTİK KİMYA
Zorunlu
3+2
6.00
6.00
İSG 230
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ II
Zorunlu
2+0
2.00
2.00
Öğrenciler, zorunlu dersleri öncelikli almak üzere her yarıyıl alacağı dersleri 30 AKTS’ye tamamlar.
5. Yarıyıl Ders Planı
Dersin kodu
Dersin adı
Dersin tipi
Teorik + Uygulama
Yerel kredi
AKTS kredisi
GM 303
ENSTRÜMANTAL GIDA ANALİZLERİ
Zorunlu
3+0
5.00
5.00
GM 307
TEMEL İŞLEMLER
Zorunlu
3+0
5.00
5.00
GM 311
GIDA BİYOTEKNOLOJİSİ
Zorunlu
3+0
6.00
6.00
GM 317
GENEL MİKROBİYOLOJİ LAB.
Zorunlu
0+2
3.00
3.00
GM 319
GENEL MİKROBİYOLOJİ
Zorunlu
3+0
5.00
5.00
GM 335
REAKSİYON KİNETİĞİ
Zorunlu
2+0
3.00
3.00
GM341
STAJ I
Zorunlu
0+2
3.00
3.00
Öğrenciler, zorunlu dersleri öncelikli almak üzere her yarıyıl alacağı dersleri 30 AKTS’ye tamamlar.
6. Yarıyıl Ders Planı
Dersin kodu
Dersin adı
Dersin tipi
Teorik + Uygulama
Yerel kredi
AKTS kredisi
GM 302
MEYVE VE SEBZE TEKNOLOJİSİ
Zorunlu
3+0
5.00
5.00
GM 304
TAHIL TEKNOLOJİSİ
Zorunlu
3+0
5.00
5.00
GM 306
GIDA ANALİZLERİ
Zorunlu
2+0
4.00
4.00
GM 316
GIDA ANALİZ VE TEKNOLOJİ LAB. I
Zorunlu
0+2
3.00
3.00
GM 318
GIDA MİKROBİYOLOJİSİ LAB.
Zorunlu
0+2
2.00
2.00
GM 320
GIDA MİKROBİYOLOJİSİ I
Zorunlu
3+0
5.00
5.00
GM 322
GIDA KALİTE KONTROLÜ VE MEVZUAT
Zorunlu
2+0
3.00
3.00
GM 325
GIDA MAKİNA VE EKİPMANLARI
Zorunlu
2+0
3.00
3.00
Öğrenciler, zorunlu dersleri öncelikli almak üzere her yarıyıl alacağı dersleri 30 AKTS’ye tamamlar.
7. Yarıyıl Ders Planı
Dersin kodu
Dersin adı
Dersin tipi
Teorik + Uygulama
Yerel kredi
AKTS kredisi
GM 401
ET TEKNOLOJİSİ
Zorunlu
3+0
5.00
5.00
GM 403
SÜT TEKNOLOJİSİ
Zorunlu
3+0
5.00
5.00
GM 405
YAĞ TEKNOLOJİSİ
Zorunlu
3+0
5.00
5.00
GM 411
GIDA MÜHENDİSLİĞİ TASARIM VE UYGULAMALARI I
Zorunlu
0+2
3.00
3.00
GM 413
GIDA ANALİZ VE TEKNOLOJİ LAB II
Zorunlu
0+2
3.00
3.00
GM 480
MÜHENDİSLİK ETİĞİ VE İNSANİ DEĞERLER
Zorunlu
2+0
3.00
3.00
GM 481
SÜREÇ YÖNETİMİ VE KONTROLÜ
Zorunlu
2+0
3.00
3.00
GM454
GİRİŞİMCİLİK I
Zorunlu
2+0
3.00
3.00
Öğrenciler, zorunlu dersleri öncelikli almak üzere her yarıyıl alacağı dersleri 30 AKTS’ye tamamlar.
8. Yarıyıl Ders Planı
Dersin kodu
Dersin adı
Dersin tipi
Teorik + Uygulama
Yerel kredi
AKTS kredisi
GM 402
BESLENME İLKELERİ
Zorunlu
2+0
4.00
4.00
GM 404
GIDA MİKROBİYOLOJİSİ II
Zorunlu
2+0
3.00
3.00
GM 410
BİTİRME PROJESİ
Zorunlu
0+2
2.00
2.00
GM 412
İŞ HAYATI İÇİN YABANCI DİL
Zorunlu
2+0
2.00
2.00
GM 455
GİRİŞİMCİLİK II
Zorunlu
2+0
3.00
3.00
GM 482
GIDA MÜHENDİSLİĞİ TASARIM VE UYGULAMALARI II
Zorunlu
0+2
4.00
4.00
GM441
STAJ II
Zorunlu
0+2
3.00
3.00
GM 321
GIDA PAZARLAMA
Seçmeli
2+0
3.00
3.00
GM 323
GIDA HİJYENİ VE SANİTASYONU
Seçmeli
2+0
3.00
3.00
GM 324
İNGİLİZCE İLERİ OKUMA TEKNİKLERİ
Seçmeli
2+0
3.00
3.00
GM 326
MESLEKİ İNGİLİZCE YAZIM TEKNİKLERİ
Seçmeli
2+0
3.00
3.00
GM 327
GIDA PROSES UYGULAMALARI
Seçmeli
2+0
3.00
3.00
GM 328
İNGİLİZCEDE SÖZLÜ İLETİŞİM TEKNİKLERİ
Seçmeli
2+0
3.00
3.00
GM 332
PROJE HAZIRLAMA İLKELERİ
Seçmeli
2+0
3.00
3.00
GM 333
FOOD TRACEABILITY
Seçmeli
2+0
3.00
3.00
GM 420
GIDA FERMENTASYONLARI
Seçmeli
2+0
3.00
3.00
GM 421
GIDA KATKI MADDELERİ VE TOKSİKOLOJİSİ
Seçmeli
2+0
3.00
3.00
GM 424
ENDÜSTRİYEL YEMEK ÜRETİMİ
Seçmeli
2+0
3.00
3.00
GM 427
MÜHENDİSLİK VE ARAŞTIRMA ETİĞİ
Seçmeli
2+0
3.00
3.00
GM 451
MEYVE SUYU VE GAZLI İÇECEKLER TEKNOLOJİSİ
Seçmeli
2+0
3.00
3.00
GM 453
BEYAZ ET İŞLEME TEKNOLOJİSİ
Seçmeli
2+0
3.00
3.00
GM 457
SÜT ÜRÜNLERİ
Seçmeli
2+0
3.00
3.00
GM 460
DUYUSAL ANALİZ
Seçmeli
2+0
3.00
3.00
GM 461
ÖZEL GIDALAR
Seçmeli
2+0
3.00
3.00
GM 462
GIDA KALİTE VE GÜVENLİK YÖNETİM SİSTEMLERİ
Seçmeli
2+0
3.00
3.00
GM 468
ENZİM BİLİMİ VE TEKNOLOJİSİ
Seçmeli
2+0
3.00
3.00
GM 470
GENETİK MODİFİYE GIDALAR
Seçmeli
2+0
3.00
3.00
GM 472
İNOVASYON II
Seçmeli
2+0
3.00
3.00
GM 473
MOLEKÜLER BİYOLOJİ
Seçmeli
2+0
3.00
3.00
GM 477
İNOVASYON I
Seçmeli
2+0
3.00
3.00
GM 478
GIDA AMBALAJLAMA İLKELERİ
Seçmeli
2+0
3.00
3.00
GM 479
GIDA MUHAFAZA YÖNTEMLERİ
Seçmeli
2+0
3.00
3.00
MTH 334
ENSTRÜMENTAL ANALİZ- KROMATOGRAFİ
Seçmeli
2+0
3.00
3.00
SB 308
GENEL EKONOMİ
Seçmeli
2+0
3.00
3.00
SB 309
İŞLETME ORGANİZASYONU VE YÖNETİMİ
Seçmeli
2+0
3.00
3.00
SB 427
BİLİM TARİHİ VE FELSEFESİ
Seçmeli
2+0
3.00
3.00
Öğrenciler, zorunlu dersleri öncelikli almak üzere her yarıyıl alacağı dersleri 30 AKTS’ye tamamlar.