Dersin Adı Dersin Seviyesi Dersin Kodu Dersin Tipi Dersin Dönemi Yerel Kredi AKTS Kredisi Ders Bilgileri
GIDA KAYNAKLI MAYALAR VE MİKOTOKSİJENİK FUNGUSLAR İkinci Düzey VBH 545 Seçmeli 1 6.00 6.00 Yazdır
   
Dersin Tanımı
Ön Koşul Dersleri Bu dersi almak için gerekli özel bir şart bulunmamaktadır.
Eğitimin Dili Türkçe
Koordinatör DOÇ. DR. HARUN HIZLISOY
Dersi Veren Öğretim Eleman(lar)ı YRD.DOÇ. DR. HARUN HIZLISOY
Yardımcı Öğretim Eleman(lar)ı
Dersin Veriliş Şekli Ders öğretim üyeleri tarafından teorik olarak yapılacaktır. Teorik derslerde slayt ve barkovizyon gibi görsel araçlar kullanılarak öğrencinin derse olan dikkatini sürdürmesi sağlanacaktır. Pratik uygulamalarda ise Anabilim dalı laboratuarları imkanları kullanılacaktır.
Dersin Amacı Mantarların gıda ilişkilerini açıklamak, gıdalardaki mantarlar hakkında bilgi vermek, gıda kaynaklı mantar hastalıklar ve nedenlerini açıklamak, gıda muhafaza ilkelerinin mantar üremesi üzerine etkisini kavratmak, mantarların gıdalarda neden olduğu değişimler ve muhafaza yöntemleri hakkında bilgi vermeyi amaçlamaktadır.
Dersin Tanımı Gıdalarda bulunan ya da sonradan gıdalara bulaşan mantarları, gıdalar üzerindeki etkisini ve bunları tüketen insanlarda oluşturduğu hastalıkları inceleyen bir derstir

Dersin İçeriği
1 Gıda Hijyeni ve Mikrobiyolojisine Giriş
2 Dünyada Gıda Üretimi, Tüketimi ve Sorunları
3 Gıdaların Mikrobiyel Ekolojisi
4 Hayvansal Gıdalardan Kaynaklanan Sağlık Riskleri
5 Gıdaların mantarlarla kontaminasyonu
6 Su ve Gıda Kaynaklı mantar Enfeksiyonları
7 Aspergillus spp. kaynaklı gıda enfeksiyonları
8 Ara sınav
9 Aspergillus spp. kaynaklı gıda enfeksiyonları
10 Penicillium türlerinin oluşturduğu mikotoksinler
11 Penicillium spp. kaynaklı gıda enfeksiyonları
12 Penicillium türlerinin oluşturduğu mikotoksinler
13 Fusarium spp. kaynaklı gıda enfeksiyonları
14 Fusarium türlerinin oluşturduğu mikotoksinler
15 Korunma ve Kontrol
16 Yarı Yıl sonu sınavı
17
18
19
20

Dersin Öğrenme Çıktıları
1 Mantarların gıda ilişkilerini açıklamak
2 gıdalardaki mantarlar hakkında bilgi vermek
3 gıda kaynaklı mantar hastalıklar ve nedenlerini açıklamak
4 gıda muhafaza ilkelerinin mantar üremesi üzerine etkisini kavratmak
5 mantarların gıdalarda neden olduğu değişimler ve muhafaza yöntemleri hakkında bilgi vermeyi amaçlamaktadır
6
7
8
9
10

*Dersin Program Yeterliliklerine Katkı Seviyesi
1 Besin Hijyeni ve Teknolojisi alanında temel ve yeterli bilgi birikimine sahip olur, öğrendiği bilgileri etkin olarak kullanabilir
2 Mesleğini uygularken bilimsel ve mesleki etik kurallarını ve hayvan haklarını gözetir
3 Yeterli bilgi birikimi ve deneyimiyle karşılaştığı problemler ile ilgili çözüm üretebilir ve uygulayabilir
4 Birey ve halk sağlığı açısından koruyucu hekimliğin temel kurallarını bilir ve uygulayabilir
5 Veteriner hekimlik alanındaki halk sağlığı çiftlikten sofraya gıda güvenliği ve teknolojisi konularında yeterli bilgi ve beceri kazanır
6 Besin Hijyeni ve Teknolojisi ile ilgili mevzuatı bilir ve mesleki problemleri farklı bakış açılarından analiz edebilir
7 Meslektaşları, diğer meslek mensupları ve gıda endüstris çalışanları ile iyi iletişim kurabilir
8 Yazılı ve sözlü olarak kendisini iyi ifade edebilir, Yabancı dil ve bilişim teknolojilerini yeterince bilir ve kullanır
9 Kendi kendine öğrenme araştırma ve uygulama yeteneğini kazanır ve hayat boyu öğrenmeyi ilke edinir
10 Genel kültüre sahip, ülkenin sosyal ve ekonomik yapısı konusunda bilgili ve duyarlı olmayı ilke edinir
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan Öğretim Faaliyetleri, Öğretme Metodları ve AKTS İş Yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 14 2 28
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Ödevler 5 5 25
Sunum / Seminer hazırlama 0 0 0
Kısa sınavlar 0 0 0
Ara sınavlara hazırlık 10 3 30
Ara sınavlar 1 1 1
Proje (Yarıyıl ödevi) 0 0 0
Laboratuvar 14 2 28
Arazi çalışması 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 10 3 30
Yarıyıl sonu sınavı 1 1 1
Araştırma 5 5 25
Toplam iş yükü     196
AKTS     8.00

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 1 100
Kısa sınav 0 0
Ödev 0 0
Yarıyıl içi toplam   100
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   40
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   60
Genel toplam   100

Önerilen Veya Zorunlu Okuma Materyalleri
Ders kitabı Gıda Hijyeni ve Mikrobiyolojisi, İrfan EROL
Yardımcı Kaynaklar İnternet kaynakları

Ders İle İlgili Dosyalar