Dersin Adı Dersin Seviyesi Dersin Kodu Dersin Tipi Dersin Dönemi Yerel Kredi AKTS Kredisi Ders Bilgileri
ORGANİK TARIMDA BİTKİ KORUMA Birinci Düzey BTS411 Seçmeli 7 3.00 3.00 Yazdır
   
Dersin Tanımı
Ön Koşul Dersleri Yok
Eğitimin Dili Türkçe
Koordinatör DOÇ. DR. EBUBEKİR YÜKSEL
Dersi Veren Öğretim Eleman(lar)ı Dr. ÖĞRETİM ÜYESİ SÜMER HORUZ
Yardımcı Öğretim Eleman(lar)ı Arş. Gör. Cemile TEMUR ÇINAR
Dersin Veriliş Şekli Yüz yüze
Dersin Amacı Farklı ürünlerin organik tarım yöntemleriyle üretiminde karşılaşılan bitki koruma sorunları, sorunların ortaya çıkmasının önlenmesi veya var olan sorunlarla organik tarım kuralları çerçevesinde mücadele yöntemlerinin öğretilmesi
Dersin Tanımı Ders kapsamında organik organik tarımda kullanımına izin verilen tarım kimyasalları da dahil olmak üzere, farklı kültür bitkilerindeki hastalık ve zararlılarla mücadele yöntemleri ele alınmaktadır. Patojenlerin ve zararlıların biyolojisi, simptomları ve kontrolüne ilişkin güncel alternatifler hakkında bilgi verilmektedir.

Dersin İçeriği
1 Organik tarım kavramı, konvansiyonl tarımla karşılaştırılması, üretici açısından avantaj ve dezavantajlı yönleri
2 Allium grubu bitkilerdeki başlıca hastalık ve zararlılarla mücadele
3 Brassica grubu bitkilerdeki başlıca hastalık ve zararlılarla mücadele
4 Chenopod grubu bitkilerdeki başlıca hastalık ve zararlılarla mücadele
5 Cucurbit grubu bitkilerdeki başlıca hastalık ve zararlılarla mücadele
6 Legüm grubu bitkilerdeki başlıca hastalık ve zararlılarla mücadele
7 Marullarda başlıca hastalık ve zararlılarla mücadele
8 Solanaceae grubu bitkilerdeki başlıca hastalık ve zararlılarla mücadele
9 Mısır üretimindeki başlıca hastalık ve zararlılarla mücadele
10 Maydanozgillerdeki başlıca hastalık ve zararlılarla mücadele
11 Ogranik mücadelede kullanılan bitki koruma ürünleri
12 Faydalı funguslara genel bakış
13 Organik tarım ve tüketici ilişkileri
14 Organik tarımda yabancı ot mücadelesi
15 Final
16
17
18
19
20

Dersin Öğrenme Çıktıları
1 Organik tarımda mücadele yapabilme
2 Kimyasal olmayan doğal mücadele yöntemleri öğrenme
3 Organik tarımın sağlığa katkılarını öğrenme
4 Organik tarımın sosyal hayata etkilerinin kavranılması
5 Organik tarımın çevre sağlığına etkilerinin anlaşılması
6 Sürdürülebilirlik açısından organik tarımın rolünün kavranması
7
8
9
10

*Dersin Program Yeterliliklerine Katkı Seviyesi
1 Bitki Koruma başlığı altında tarımsal hastalık ve zararlıların yönetimi hedefi çerçevesinde sunulan entomoloji, akaroloji, mikoloji, bakteriyoloji, viroloji, herboloji konularına ilişkin yeterli teorik ve pratik bilgi edinme, bu bilgileri sahada kullanabilme.
2 Ulusal ve uluslararası alanda Bitki Koruma branşının stratejik önemini kavrayabilme ve bu farkındalığı ifade edebilme
3 Alanı ile ilgili bilgilerin doğruluğunu, güvenirliğini ve güncelliğini değerlendirme becerisi kazanma
4 Bitki koruma alanında bireysel veya takım halinde çalışabilme, bu alanda problemleri belirleme ve çözebilme kabiliyetini artırma
5 Bitki koruma konularıyla ilgili yeni bilgiler edinme ve sorunların çözümü için yöntemler geliştirme ve bu bağlamda teknolojiyi kullanabilme becerisi kazanma
6 Alanında ulusal ve uluslararası düzeyde sorunların farkındalığı ve çözümü için inisiyatif geliştirebilecek güncel bilgi ve beceri birikimi kazanma
7 Karar verebilme, teknolojik araçları kullanabilme, araştırma yapabilme ve araştırma sonuçlarını bilim dünyasıyla paylaşabilme becerisi kazanma
8 Alanı ile ilgili yerli ve yabancı kaynaklardan güncel bilgiyi takip etme ve bilgi kaynaklarına ulaşma, kaynak araştırması yapabilme
9 Sürdürülebilir tarımsal üretim için girdileri etkin kullanabilme ve uygun ürün modelini planlayabilme becerisi kazanma
10 Alanı ile ilgili olarak etik değerlere uygun olarak hareket edebilme
11 Biyolojik çeşitlilik ve bu çerçevede doğal kaynakların önemini kavrama, doğal dengenin korunmasına yönelik yüksek farkındalık düzeyine ulaşma ve bu farkındalık ve duyarlılığı artıracak yönde çevresini ve toplumu yönlendirebilme becerisine sahip olma
12 Ülkemizde ve dünyada yeni ortaya çıkan ve tehdit arz eden bitki koruma sorunlarının tanınması ve yayılışının engellenmesine yönelik bilgi birikimi oluşturma, sorunun ülkemize girmesini veya varsa yayılmasını engelleme konularında proaktif davranabilme
13 Alanı ile ilgili beklenmedik durumlarda etkin karar verebilme, yaratıcı olma, profesyonel olarak iş yapabilme ve liderlik vasfı taşıyabilme becerisi kazanma
14 Genelde Tarım, özelde Bitki koruma alanında ilgili kurumları tanıma ve ilgili kişi ve kurumları bilgilendirebilme; düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini yazılı ve sözlü olarak aktarabilme
15 Kendi alanlarında bilgi seviyelerini artırarak, danışmanlık ve akademik yeteneklerini geliştirme becerisi kazanma
16 Alanları ile ilgili görevlerine ilaveten, ziraatin diğer alanlarında da temel bilgilere haiz olma ve gerektiğinde bu bilgileri geliştirebilme
17 Bahçe ve tarla bitkileri başta olmak üzere, farklı ürün gruplarında oluşan Bitki Koruma sorunlarına cevap verebilecek beceriler kazanma
18 Bitki koruma sorunları oluşturma potansiyeline sahip mikro ve makro ölçekteki tüm organizmalar hakkında temel bilgi sahibi olma
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan Öğretim Faaliyetleri, Öğretme Metodları ve AKTS İş Yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 14 2 28
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 0 0 0
Ödevler 0 0 0
Sunum / Seminer hazırlama 0 0 0
Kısa sınavlar 0 0 0
Ara sınavlara hazırlık 2 10 20
Ara sınavlar 1 2 2
Proje (Yarıyıl ödevi) 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Arazi çalışması 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 2 10 20
Yarıyıl sonu sınavı 1 2 2
Araştırma 0 0 0
Toplam iş yükü     72
AKTS     3.00

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 1 50
Kısa sınav 0 0
Ödev 0 0
Yarıyıl içi toplam   50
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   50
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   50
Genel toplam   100

Önerilen Veya Zorunlu Okuma Materyalleri
Ders kitabı Dersi veren hocanın notları
Yardımcı Kaynaklar Organik hastalık ve zararlı yönetimi kılavuzu, Cornell University press, 210p.

Ders İle İlgili Dosyalar