Dersin Adı Dersin Seviyesi Dersin Kodu Dersin Tipi Dersin Dönemi Yerel Kredi AKTS Kredisi Ders Bilgileri
ÖZEL MİKROBİYOLOJİ Üçüncü Düzey VMB 507 1 6.00 6.00 Yazdır
   
Dersin Tanımı
Ön Koşul Dersleri Derse sadece lisansüstü eğitim gören öğrenciler kabul edilecektir.
Eğitimin Dili Türkçe
Koordinatör DR. ÖĞR. ÜYESİ EMRE KARAKAYA
Dersi Veren Öğretim Eleman(lar)ı Prof. Dr.Fuat AYDIN, Prof. Dr. K.Semih GÜMÜŞSOY, Doç.Dr. Seçil ABAY
Yardımcı Öğretim Eleman(lar)ı Araş. Gör. Emre KARAKAYA
Dersin Veriliş Şekli Ders öğretim üyeleri tarafından teorik olarak yapılacaktır. Bu derslerde slayt ve barkovizyon gibi görsel araçlar kullanılarak öğrencinin derse olan dikkatini sürdürmesi sağlanacaktır. Ayrıca karşılıklı soru-cevap şeklinde ders pekiştirilecektir.
Dersin Amacı Bu dersin amacı, evcil hayvanlarda spesifik etkenlerin (Stafilokok, Streptokok, Salmonella, Brucella v.s) oluşturduğu hastalıkların etiyoloji, epizootiyoloji, patogenez ve semptomları hakkında genel bilgi vermek, özellikle etkenlerin teşhisine yönelik önemli teorik bilgileri kazandırmaktır.
Dersin Tanımı Evcil hayvanlarda görülen bakteriyel ve mikotik infeksiyonların özellikleri ve laboratuvar teşhisini kapsar.

Dersin İçeriği
1 Zoonoz tanımı, zoonozların klasifikasyonu
2 Zoonotik infeksiyonlar ve halk sağlığı ile ilişkisi
3 Yuvarlak biçimli-Streptokok, Stafilokok infeksiyonları
4 Çomak biçimli-Enterik infeksiyonlar
5 E.coli, Salmonella İnfeksiyonları
6 Shigella, Klebsiella İnfeksiyonları
7 Proteus, Yersinia İnfeksiyonları
8 Vibrio, Pasteurella İnfeksiyonları
9 Haemophilus, Aktinobasillus İnfeksiyonları
10 Pseudomonas, Morexella İnfeksiyonları
11 Francisella, Brucella İnfeksiyonları
12 Campylobacter, Listeria İnfeksiyonları
13 Mikobakteriyozis, Klostridial infeksiyonlar
14 Sarmal biçimli-Leptospira
15
16
17
18
19
20

Dersin Öğrenme Çıktıları
1 Bakteriyel ve mikotik etkenlerin genel özellikleri ve neden olduğu hastalıkları öğrenir.
2 Hayvanlar arasında bakteriyel hastalıkların bulaşma yollarını, bulaşma kaynaklarını öğrenir.
3 Bu hastalıklar yönünden laboratuvara uygun materyal gönderme konusunu öğrenir, gelen materyalden bakterinin izole ve identifiye edilmesi ve kültürel, serolojik ve moleküler teşhis yöntemlerini uygulayabilir.
4 Bakteriyel ve mikotik etkenlerin neden olduğu hastalıklardan koruma, kontrol yöntemleri ve uygulanan aşıları öğrenir.
5 Hayvanlarda bakteriyel ve mikotik etkenlerin neden olduğu hastalıkların epidemiyolojisini öğrenir.
6 İhbarı mecburi hastalıklarda hayvan sağlık zabıtası hükümlerini öğrenir.
7
8
9
10

*Dersin Program Yeterliliklerine Katkı Seviyesi
1 Lisans programında edinilen birikime dayalı olarak, Gıda Mühendisliği bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirmek ve derinleştirmek.
2 Bilimsel araştırma planlama, uygulama ve değerlendirme becerilerine sahip olmak.
3 Değişik disiplinlere ait bilgileri Gıda Mühendisliği alanında edindiği bilgilerle harmanlayabilmek.
4 Proses ve süreç tasarımlarında yeni ve uygulama alanı bulabilecek fikir geliştirme ve uygulayabilme becerisine sahip olmak.
5 Gıda teknolojisinde uygulanan son teknolojiler hakkında kapsamlı bilgiye sahip olmak.
6 Lisans seviyesinde ders verebilme yetisibe sahip olmak.
7 Bilişim teknolojisinden (sunum, yazım, istatistik ve grafik programları) etkin bir şekilde yararlanabilmek.
8 Alanı ile ilgili bir problemin çözümünde sorumluluk alabilecek yetkinliğe sahip olmak.
9 Bilimsel çalışmalarda eksik noktaları belirleyerek, çözüm noktasında izleyeceği yolun tayinini gerçekleştirebilecek altyapıya sahip olmak.
10 Uluslarası literatürü takip edebilecek terminolojiye hakim olmak.
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan Öğretim Faaliyetleri, Öğretme Metodları ve AKTS İş Yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 14 3 42
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 10 5 50
Ödevler 0 0 0
Sunum / Seminer hazırlama 10 3 30
Kısa sınavlar 0 0 0
Ara sınavlara hazırlık 2 5 10
Ara sınavlar 1 1 1
Proje (Yarıyıl ödevi) 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Arazi çalışması 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 2 5 10
Yarıyıl sonu sınavı 1 1 1
Araştırma 0 0 0
Toplam iş yükü     144
AKTS     6.00

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 1 40
Kısa sınav 0 0
Ödev 0 0
Yarıyıl içi toplam   40
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   40
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   60
Genel toplam   100

Önerilen Veya Zorunlu Okuma Materyalleri
Ders kitabı Özel Mikrobiyoloji: Arda, M. Minbay, A., Aydın, N., Akay, Ö., İzgür, M., Leloğlu, N., Kahraman, M., Ilgaz, A., Diker, K.S. 1997 Medisan Yayınevi, Ankara.,
Yardımcı Kaynaklar World of Microbiology and Immunology: Narins B., Lerner K.L.,Lerner B.W. 2003. The Gale Group Inc, a division of Thomson Learning. Veteriner Mikrobiyoloji: Aydın, N., Paracıklıoğlu, J. 2006 İlke-Emek Yayınları, Ankara. Bacterial Physiology and Metabolism: Kim B.H.,Gadd G.M.2008. Cambridge University Press. UK. Pathogenesis of Bacterial Infections in Animal. Gyles C.L., Prescott J.F., Songer J.G., Thoen C.U. Third edition. 2004 Blackwell Publishing.

Ders İle İlgili Dosyalar