Dersin Adı Dersin Seviyesi Dersin Kodu Dersin Tipi Dersin Dönemi Yerel Kredi AKTS Kredisi Ders Bilgileri
GIDA MİKROBİYOLOJİSİ I İkinci Düzey KVBH 621 1 6.00 6.00 Yazdır
   
Dersin Tanımı
Ön Koşul Dersleri Yok
Eğitimin Dili Türkçe
Koordinatör
Dersi Veren Öğretim Eleman(lar)ı DOÇ. DR. YELİZ YILDIRIM
Yardımcı Öğretim Eleman(lar)ı Dr. Serhat AL
Dersin Veriliş Şekli Yüz yüze
Dersin Amacı Mikroorganizma ve gıda ilişkilerini açıklamak, gıdalarda indikatör ve patojen mikrorganizmalar hakkında bilgi vermek, gıda kaynaklı mikrobiyal hastalıklar ve nedenlerini açıklamak, gıda muhafaza ilkelerinin mikrobiyal gelişme üzerine etkisini kavratmak, gıdalarda mikrobiyolojik bozulmalar ve patojen mikroorganizmaların gıdada neden olduğu değişimler ve muhafaza yöntemleri hakkında bilgi vermek ve fermentasyonda rol oynayan mikroorganizmaları tanıtmak amaçlanmaktadır.
Dersin Tanımı Gıda mikrobiyolojisi, mikroorganizmaların gıdalar üzerindeki etkisini ve gıoda kaynaklı patojen mikroorganizmaları inceleyen bir derstir.

Dersin İçeriği
1 Mikroorganizmaların sınıflaması
2 Mikroorganizmaların dağılımı ve fonksyonları
3 Mikrobiyal interaksiyonlar
4 Mikroorganizmaların gıdalara bulaşma yolları
5 Gıdalara bulaşan önemli mikroorganizmalar
6 Gıdalara bulaşan önemli mikroorganizmalar
7 Gıdalarda bakterilerin gelişimi ve ölümü, Gıdalarda mikrobiyal gelişmeyi etkileyen faktörler
8 Gıdalarda bakterilerin gelişimi ve ölümü, Gıdalarda mikrobiyal gelişmeyi etkileyen faktörler
9 Mantarlar – Mayalar
10 Mikrobiyal gelişimde gıdanın yapısının etkisi
11 Mikrobiyal gelişimde dış faktörlerin etkisi
12 Çevresel faktörlerin bakteriler üzerine etkisi
13 Mikroorganizma ve gıda ilişkileri
14 Gıdalarda indikatör ve patojen mikroorganizmalar
15
16
17
18
19
20

Dersin Öğrenme Çıktıları
1 Gıdaların mikrobiyel ekolojisi, hayvansal gıdalardan kaynaklanan sağlık riskleri
2 Gıdalarda mikrobiyel analizler
3 Gıda kaynaklı patojenler ve host ilişkisi
4 Gıda mikrobiyolojisi ile ilgili uluslar arası standartlar
5
6
7
8
9
10

*Dersin Program Yeterliliklerine Katkı Seviyesi
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan Öğretim Faaliyetleri, Öğretme Metodları ve AKTS İş Yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 14 2 28
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 14 1 14
Ödevler 4 5 20
Sunum / Seminer hazırlama 4 5 20
Kısa sınavlar 0 0 0
Ara sınavlara hazırlık 1 5 5
Ara sınavlar 1 1 1
Proje (Yarıyıl ödevi) 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Arazi çalışması 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 1 6 6
Yarıyıl sonu sınavı 1 1 1
Araştırma 0 0 0
Toplam iş yükü     95
AKTS     4.00

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 1 100
Kısa sınav 0 0
Ödev 0 0
Yarıyıl içi toplam   100
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   40
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   60
Genel toplam   100

Önerilen Veya Zorunlu Okuma Materyalleri
Ders kitabı Erol İ. (2007). Gıda Hijyeni ve Mikrobiyolojisi. Ankara.
Yardımcı Kaynaklar İnternet erişimi

Ders İle İlgili Dosyalar