Dersin Adı Dersin Seviyesi Dersin Kodu Dersin Tipi Dersin Dönemi Yerel Kredi AKTS Kredisi Ders Bilgileri
CERRAHİ ENFEKSİYONLAR VE KONTROLÜ İkinci Düzey VCR 543 Seçmeli 1 8.00 8.00 Yazdır
   
Dersin Tanımı
Ön Koşul Dersleri Yok
Eğitimin Dili Türkçe
Koordinatör DR. ÖĞR. ÜYESİ MUHAMMED KAAN YÖNEZ
Dersi Veren Öğretim Eleman(lar)ı PROF. DR. GÜLTEKİN ATALAN
Yardımcı Öğretim Eleman(lar)ı yok
Dersin Veriliş Şekli Teorik haftada 2 saat
Dersin Amacı Operasyon öncesi sırası ve sonrası enfeksiyon oluşumunun engellenmesi
Dersin Tanımı Cerrahi operasyonlar öncesi ve sonrasında oluşabilen enfeksiyonların kontrolü

Dersin İçeriği
1 Yangı patolojisi
2 Yangıda klinik semptomlar
3 Yangıda temel tedavi yöntemleri
4 Yangıda temel tedavi yöntemleri
5 Cerrahi aletlerin ameliyata hazırlanması
6 Hastanın ameliyata hazırlanması
7 Cerrahi operasyonlarda kontaminasyonun önemi
8 Cerrahi operasyonlarda kontaminasyonun önemi
9 Cerrahi operasyonlarda kontaminasyonun nedenleri
10 Cerrahi operasyonlarda kontaminasyonun nedenleri
11 Cerrahi operasyonlarda kontaminasyonun nedenleri
12 Cerrahi operasyonlarda kontaminasyonun engellenmesi
13 Cerrahi operasyonlar sonrası enfeksiyonun tedavisi
14 Cerrahi operasyonlar sonrası enfeksiyonun tedavisi
15
16
17
18
19
20

Dersin Öğrenme Çıktıları
1 Yangının temel mekanizmasının anlaşılması
2 Yangının temel tedavisinin anlaşılması
3 Cerrahi aletlerin operasyona hazırlanmasının anlaşılması
4 Hastaların operasyona hazırlanması
5 Temel asepsi-antisepsi kurallarının anlaşılması
6 Cerrahi enfeksiyonların tedavisinin anlaşılması
7
8
9
10

*Dersin Program Yeterliliklerine Katkı Seviyesi
1 veteriner cerrahi alanındaki güncel bilgilere sahip olmak ve uzmanlık eğitimine hazır olabilmek
2 veteriner cerrahi alanındaki güncel uygulamaları yapabilmek
3 Bağımsız olarak ve ayrıca çalışma ekibinin lideri ve bir üyesi olarak sorumluluk alabilmek, planlama yapabilmek, çalışabilmek, karşılaşılan sorunları çözebilmek
4 Yaşam boyu öğrenme ile ilişkili olarak sağlık alanındaki yeni bilgilere ulaşabilmek, değerlendirebilmek ve uygulayabilmek
5 Yabancı dili de kullanarak sağlık alanında yurt içinde ve yurt dışındaki meslektaşları ile iletişim kurabilmek
6 Sağlık alanındaki verileri toplayabilmek, değerlendirebilmek ve kalite yönetimi sürecine uygun hareket edebilmek
7 veteriner cerrahi alanındaki spesifik bilgilere sahip olmak
8 veteriner cerrahi alanındaki deneysel uygulamaları yapabilmek
9 veteriner cerrahi alanındaki edinilen bilgileri sentezleyip, yeni fikirler oluşturabilmek
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan Öğretim Faaliyetleri, Öğretme Metodları ve AKTS İş Yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 14 2 28
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 5 5 25
Ödevler 0 0 0
Sunum / Seminer hazırlama 0 0 0
Kısa sınavlar 0 0 0
Ara sınavlara hazırlık 0 0 0
Ara sınavlar 0 0 0
Proje (Yarıyıl ödevi) 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Arazi çalışması 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 10 10 100
Yarıyıl sonu sınavı 1 1 1
Araştırma 0 0 0
Toplam iş yükü     154
AKTS     6.00

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 1 40
Kısa sınav 0 0
Ödev 0 0
Yarıyıl içi toplam   40
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   40
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   60
Genel toplam   100

Önerilen Veya Zorunlu Okuma Materyalleri
Ders kitabı Samsar E, Akın F, (2002). Özel Cerrahi. Ankara: Medipres Matbaacılık.
Yardımcı Kaynaklar Bojrap MJ (1998)Current Techniques in Small Animal Surgery. Williams&Wilkins.

Ders İle İlgili Dosyalar