Dersin Adı Dersin Seviyesi Dersin Kodu Dersin Tipi Dersin Dönemi Yerel Kredi AKTS Kredisi Ders Bilgileri
YAĞ BİTKİLERİ ÖZEL YETİŞTİRME VE ISLAHI İkinci Düzey TAB 506 Seçmeli 2 7.50 7.50 Yazdır
   
Dersin Tanımı
Ön Koşul Dersleri Yok
Eğitimin Dili Türkçe
Koordinatör
Dersi Veren Öğretim Eleman(lar)ı --
Yardımcı Öğretim Eleman(lar)ı --
Dersin Veriliş Şekli Yüz yüze
Dersin Amacı Yağ Bitkilerini öğrencilere tanıtmak, bunların kullanım alanları, tarımı ve ıslahı ile ilgili bilgiler vermek
Dersin Tanımı Bu derste; soya, susam, haşhaş, ayçiçeği, yerfıstığı, kolza, aspir, hintyağı, yağ şalgamı ve diğer bazı yağ bitkilerinin önemi, kullanım alanları, botanik özellikleri, iklim, toprak ve besin istekleri, ekim nöbeti, toprak hazırlığı, ekim, gübreleme, sulama, yabancı ot mücadelesi, hastalık ve zararlılar ile mücadele, hasat ve depolama, ıslah konuları işlenecektir

Dersin İçeriği
1 Yağ bitkilerine hakkında temel bilgiler,
2 Bitkisel yağlar ve önemi, ülkemizde ve dünyada yağ bitkilerinin ekiliş alanları ve üretim durumları
3 Susam bitkisinin önemi, kullanım alanları, botanik özellikleri, tarımı
4 Susam bitkisinin hastalık ve zararlıları, hasat ve depolaması ve ıslahı
5 Soya bitkisinin önemi, kullanım alanları, botanik özellikleri, tarımı
6 Soya bitkisinin hastalık ve zararlıları, hasat ve depolaması ve ıslahı
7 Ayçiçeği bitkisinin önemi, kullanım alanları, botanik özellikleri, tarımı
8 Ayçiçeği bitkisinin hastalık ve zararlıları, hasat ve depolaması ve ıslahı
9 Haşhaş bitkisinin önemi, kullanım alanları, botanik özellikleri, tarımı
10 Haşhaş bitkisinin hastalık ve zararlıları, hasat ve depolaması ve ıslahı
11 Aspir ve kolza bitkilerinin önemi, kullanım alanları, botanik özellikleri, tarımı
12 Aspir ve kolza bitkilerinin hastalık ve zararlıları, hasat ve depolaması ve ıslahı
13 Yer fıstığı bitkisinin önemi, kullanım alanları, botanik özellikleri, tarımı, hastalık ve zararlıları, hasat ve depolaması ve ıslahı
14 Yağ Şalgamı, Hardal, Hintyağı, Izgın, pelemir ve Ketencik bitkilerinin önemi, kullanım alanları, botanik özellikleri, tarımı, hastalık ve zararlıları, hasat ve depolaması
15
16
17
18
19
20

Dersin Öğrenme Çıktıları
1 Dersi alan öğrenciler yağ bitkileri konusunda gerekli tarımsal bilgiye sahip olurlar.
2 Yağ bitkilerinin önemi ve bunlardan yararlanma yollarını öğrenirler.
3 Bu bitkilerin üretim pratikleri ve bakımları hususunda bilgi sahibi olurlar.
4 Yağ bitkileri üretiminde karşılaşılan sorunlar hakkında yorum sahibi olup, bu sorunlara çözüm üretirler.
5 Yağ bitkilerinin pazara hazırlanmasında gerekli teknik bilgiye sahip olunur
6 Yağlı tohumlar hakkında genel bilgi birikimi sağlanmış olunur
7
8
9
10

*Dersin Program Yeterliliklerine Katkı Seviyesi
1 Lisans derecesi yeterlilikleri üzerine, Çayır-Mera ve Yem Bitkileri, Tarla Bitkileri Yetiştirme ve Islahı bilim dallarından birinde bilgilerin genişletilmesi ve derinleştirilmesi ile birlikte bilimsel araştırma yaparak bilgiye ulaşabilme, bilgiyi değerlendirebilme, yorumlama ve uygulama yapabilme becerisi,
2 Tarla Bitkileri alanındaki mevcut verileri kullanarak bilimsel yöntemlerle bilgiyi geliştirebilme, bilimsel, toplumsal ve etik sorumluluk bilinci ile kullanabilme becerisi,
3 Tarla Bitkileri alanındaki bir problemi, bağımsız olarak kurgulayabilme, çözüm yöntemi geliştirebilme, çözebilme, sonuçları değerlendirebilme ve gerektiğinde uygulayabilme becerisi,
4 Tarla Bitkileri alanındaki güncel gelişmeleri ve kendi çalışmalarını, alanındaki ve dışındaki gruplara, yazılı, sözlü ve görsel olarak sistemli bir şekilde aktarabilme becerisi,
5 Tarla Bitkileri alanındaki uygulamalarda karşılaşılacak öngörülmeyen karmaşık durumlarda, yeni stratejik yaklaşımlar geliştirebilme ve sorumluluk alarak çözüm üretebilme becerisi,
6 Tarla Bitkileri alanı ile ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planları geliştirebilme ve elde edilen sonuçları kalite süreçleri çerçevesinde değerlendirebilme becerisi,
7 Tarla Bitkileri alanının gerektirdiği bilgisayar yazılımı ve donanımı bilgisi ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanabilme ve geliştirebilme becerisi,
8 Tarla Bitkileri alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, duyurulması aşamalarında bilimsel, sosyal ve etik değerleri gözeterek bu değerleri öğretebilme ve denetleyebilme becerisi,
9 Tarla Bitkileri alanında özümsedikleri bilgiyi ve problem çözme yeteneklerini, disiplinler arası çalışmalarda uygulayabilme becerisi,
10 Öğrencilere akademik kariyerlerinde kendilerini başarılı kılacak bilgi ve becerileri kazandırabilmek
11 Mesleki alanla ilgili her faaliyette ahlaki ve profesyonel davranabilme.
12 Tarla bitkilerinin tür ve çeşitlerinin tanımlanmasında kullanılan morfolojik ve genetik tanımlama yöntemlerini temel düzeyde öğrenerek uygulayabilecek düzeyde ön beceri kazanabilmek
13 Uzmanlık alanları ile ilgili olarak alanında çalışanlarla, alanı dışındaki daha geniş bilimsel topluluklarla ve toplumun geneli ile hem kendi resmi dilinde hem de bir yabancı dilde yazılı ve sözlü iletişimi ileri düzeyde kurma yetkinliğine sahip olabilme becerisi.
14 Çözümlerinin ve uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlardaki etkilerinin bilincinde olma; girişimcilik ve yenilikçilik konularının farkında olma ve çağın sorunları hakkında bilgi sahibi olma,
15 Çevreyi ve biyolojik çeşitliliği korumayı ön planda tutma, bu konularda toplumu bilgilendirme ve uyarma bilinci ve becerisi,
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan Öğretim Faaliyetleri, Öğretme Metodları ve AKTS İş Yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 14 4 56
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Ödevler 5 4 20
Sunum / Seminer hazırlama 2 12 24
Kısa sınavlar 0 0 0
Ara sınavlara hazırlık 1 20 20
Ara sınavlar 1 2 2
Proje (Yarıyıl ödevi) 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Arazi çalışması 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 1 30 30
Yarıyıl sonu sınavı 1 2 2
Araştırma 0 0 0
Toplam iş yükü     182
AKTS     7.50

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 1 40
Kısa sınav 0 0
Ödev 0 0
Yarıyıl içi toplam   40
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   40
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   60
Genel toplam   100

Önerilen Veya Zorunlu Okuma Materyalleri
Ders kitabı Elçi, Ş.; Kolsarıcı, Ö. Ve Geçit, H.H., 1987. Tarla Bitkileri A.Ü. Ziraat Fak. Yayınları: 1008, Ankara .239s.
Yardımcı Kaynaklar İncekara, F. 1965. Yağ Bitkileri Yetiştirme Ve Islahı. Cilt 2. Ege Üniversitesi, Ziraat Fakültesi. Yay. No: 83, 198s.

Ders İle İlgili Dosyalar