Dersin Adı Dersin Seviyesi Dersin Kodu Dersin Tipi Dersin Dönemi Yerel Kredi AKTS Kredisi Ders Bilgileri
OKSİDATİF HASAR VE ANTİOKSİDANLAR Birinci Düzey ECF 509 1 6.00 6.00 Yazdır
   
Dersin Tanımı
Ön Koşul Dersleri Yok
Eğitimin Dili Türkçe
Koordinatör DOÇ. DR. AYŞE KÜBRA KARABOĞA ARSLAN
Dersi Veren Öğretim Eleman(lar)ı DOÇ. DR. AYŞE EKEN
Yardımcı Öğretim Eleman(lar)ı Yok
Dersin Veriliş Şekli Konular power point sunum tekniği ile anlatılır. Ders sonunda öğrencilerle soru-cevap şeklinde konu tekrarı yapılır. Öğrencilere ödev olarak literatür taraması verilir ve bir makalenin hazırlanıp sunulması istenir. Makalenin öğrenci tarafından sunulmasından sonra bu makale tüm öğrencilerle birlikte tartışılır.
Dersin Amacı Öğrencileri, serbest radikallerin önemi, yol açtıkları oksidatif hasarlar, çeşitli hastalıklarda ve karsinojenezdeki rolleri ve bu radikallere karşı enzimatik ve enzimatik olmayan koruyucu sistemler hakkında bilgilendirmektir.
Dersin Tanımı Serbest radikaller ve bunların etki mekanizmaları ile bunlara karşı mevcut antioksidan savunma sistemler öğretilecektir.

Dersin İçeriği
1 Serbest radikal tanımı ve bunların başlıca oluşum kaynakları
2 Oksijen türevi serbest radikaller, oksidatif stres tanımı
3 Oksijen türevi olmayan serbest radikaller
4 Nitrik oksit, Nitrozatif stres ve tanımı
5 Serbest radikallere karşı enzimatik koruyucu sistemler (antioksidan enzimler)
6 Serbest radikallere karşı enzimatik olmayan koruyucu sistemler (antioksidanlar)
7 Serbest radikallerin çeşitli hastalıklardaki rolü
8 Ara sınav
9 Oksidatif stres ve yaşlanma, Oksidatif stres ve kanser
10 Demir aracılıklı oksidatif hasarlar
11 Oksidatif DNA hasarları ve biyomarkörleri
12 Oksidatif stres parametrelerinin analizi
13 Nitrozatif stres parameterlerinin analizi
14 Öğrenci suunmları
15 Konu tekrarı
16 Final sınavı
17
18
19
20

Dersin Öğrenme Çıktıları
1 Serbest radikalleri ve reaktif oksijen türlerini tanımlar.
2 Serbest radikallerin oluşum mekanizmasını öğrenir.
3 Antioksidan savunma sistemleri hakkında bilgi edinir.
4 Oksidatif stres hakkında bilgi öğrenir.
5 Oksidatif hasarın insan sağlığındaki önemini bilir.
6 Konu ile ilgili güncel literatür takibi yapabilir.
7
8
9
10

*Dersin Program Yeterliliklerine Katkı Seviyesi
1 Gıda Mühendisliği alanında bir problemi tespit etmek, çözüm geliştirmek ve bunu uygulama yetisine sahip olmak.
2 Temel mühendislik konularında yeterli bilgi ve beceriye sahip olmak.
3 Gıda hammaddelerinin değerlendirilmesi, üretimin optimizasyonu, kalite ve güvenlik konularında yeterli alt yapıya sahip olmak.
4 Bilgiye erişebilme yöntemlerini kavrayabilmek.
5 Bilimsel yöntemlerle araştırma ve geliştirme faaliyetleri kapsamında planlama, uygulama ve sonuçları analiz edebilme becerisine sahip olmak.
6 Gıda mühendisliği alanındaki bir bilgiyi, çalışmayı yazılı, sözlü ve görsel olarak sistemli bir şekilde aktarabilmek.
7 En az bir yabancı dilde sözlü ve yazılı iletişim kurma yeteneğine sahip olmak.
8 Gıda mühendisliği alanının gerektirdiği sunum, yazım, tasarım, istatistik gibi konularda bilişim teknolojilerinden etkin olarak yararlanmak.
9 Proje hazırlama ve değerlendirme konularında bilgi ve beceriye sahip olmak.
10 Yaşam boyu öğrenmenin, bilim ve teknolojideki yenilikleri takip etmenin ve bu kapsamda kendini sürekli geliştirmenin önemini kavrayabilmek.
11 İşletme yönetimi, iş sağlığı ve güvenliği konularında bilgi ve bilince sahip olmak.
12 Gıda mühendisliği alanında kazandıkları bilgi ve becerileri disiplinlerarası çalışmalarda uygulayabilmek.
13 Sosyal ve etik değerleri özümsemek ve sorumluluğunu taşımak.
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan Öğretim Faaliyetleri, Öğretme Metodları ve AKTS İş Yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 14 2 28
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 6 12 72
Ödevler 2 2 4
Sunum / Seminer hazırlama 2 2 4
Kısa sınavlar 0 0 0
Ara sınavlara hazırlık 4 8 32
Ara sınavlar 1 1 1
Proje (Yarıyıl ödevi) 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Arazi çalışması 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 1 1 1
Yarıyıl sonu sınavı 1 1 1
Araştırma 2 2 4
Toplam iş yükü     147
AKTS     6.00

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 0 0
Kısa sınav 0 0
Ödev 1 40
Yarıyıl içi toplam   40
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   40
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   60
Genel toplam   100

Önerilen Veya Zorunlu Okuma Materyalleri
Ders kitabı Aydın, A., Sayal, A., Işımer, A., Serbest radikaller ve antioksidan savunma sistemi, GATA Basımevi, Ankara, 2001. Mercan, U., Toksikolojide serbest radikallerin önemi, YYU Vet Fak Derg., 15:1-2, 91-96, 2004. Aydın, A., Nitrik oksid ve oksidatif stres arasındaki ilişkinin incelenmesi, Doktora Tezi, Ankara, 1995. Casarett and Doull’s Toxicology, The Basic Science of Poisons, the United States of America: The McGraw-Hill Companies, *Klaassen C.D., 7th ed. (2008) Halliwell, B., and Gutteridge, J.M.C., Free radicals in biology and medicine, Second edition, Clarendon Press, Oxford, 1989. Balcıoğlu, A., Nitrik Oksid: Yeni biyolojik ikincil haberci, Hacettepe Üniversitesi Ecz Fak Dergisi, 13, 31-45, 1993. Akılcı Tedavi Yönünden Tıbbi Farmakoloji, Ankara: Pelikan Yayıncılık, *Kayaalp, O.( 2012).
Yardımcı Kaynaklar Casarett and Doull’s Toxicology, The Basic Science of Poisons, the United States of America: The McGraw-Hill Companies, *Klaassen C.D., 7th ed. (2008)

Ders İle İlgili Dosyalar