Dersin Adı Dersin Seviyesi Dersin Kodu Dersin Tipi Dersin Dönemi Yerel Kredi AKTS Kredisi Ders Bilgileri
YUMUŞAK ÇEKİRDEKLİ MEYVELER İkinci Düzey BB403 7 3.00 3.00 Yazdır
   
Dersin Tanımı
Ön Koşul Dersleri -
Eğitimin Dili Türkçe
Koordinatör PROF. DR. AYDIN UZUN
Dersi Veren Öğretim Eleman(lar)ı PROF. DR. AYDIN UZUN
Yardımcı Öğretim Eleman(lar)ı -
Dersin Veriliş Şekli Teorik ve Pratik
Dersin Amacı Yumuşak çekirdekli meyvelerin tanımı, sistematiği, yayılım bölgeleri, morfolojik ve biyolojik özellikleri, üretim, ihracat miktarları,yetiştiriciliği, anaçları, bahçe tesisi, dikim sistemleri ve kültürel işlemler, hasat ve hasat sonrası işlemler üzerinde durulur.
Dersin Tanımı Yumuşak çekirdekli meyvelerin üretim, ekonomik önemi, yayılımı, ekolojik istekleri, yetiştirilmesi ve tüm kültürel bakım işlemlerinin öğretilmesi

Dersin İçeriği
1 Yumuşak çekirdekli meyve türlerinin tanımı ve ekonomik önemi
2 Elmanın dünyadaki yayılımı, sistematiği ve üretim değerleri
3 Elmanın ekolojik istekleri
4 Elmanın morfolojik özellikleri
5 Elma anaçları ve çeşitleri
6 Elma bahçe tesisi ve kültürel işlemler
7 Ara sınav
8 Farklı anaçlar üzerindeki elmalarda budama teknikleri
9 Armudun dünya ve ülkemizdeki durumu
10 Armudun iklim istekleri ve morfolojisi
11 Armut bahçe tesisi ve kültürel işlemler
12 Armut çeşitleri, anaçları, hasat ve hasat sonrası işlemler
13 Ayva yetiştiriciliği
14 Ayva yetiştiriciliği
15 -
16 -
17 -
18 -
19 -
20 -

Dersin Öğrenme Çıktıları
1 Yumuşak çekirdekli meyvelerin dünyadaki durumu, ekonomik önemi
2 Yumuşak çekirdekli meyve türlerinin ekolojik istekleri, morfolojik özellikleri
3 Yumuşak çekirdekli meyve türlerinde önemli çeşitler
4 Yumuşak çekirdekli meyve türlerinde anaçlar, çoğaltma, bahçe tesisi ve kültürel işlemler
5 Yumuşak çekirdekli meyve türlerinde hasat ve hasat sonrası işlemler ile önemli hastalık ve zararlılar
6 -
7 -
8 -
9 -
10 -

*Dersin Program Yeterliliklerine Katkı Seviyesi
1 mesleki rol ve işlevlerini yerine getirmek için gerekli kuramsal ve uygulama bilgilerine sahiptir.
2 Uygulamalarla ilgili yasa yönetmelik ve mevzuatı dikkate alır
3 Mesleki etik ilke ve değerlere uygun davranır
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan Öğretim Faaliyetleri, Öğretme Metodları ve AKTS İş Yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 14 3 42
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 3 3 9
Ödevler 2 6 12
Sunum / Seminer hazırlama 0 0 0
Kısa sınavlar 0 0 0
Ara sınavlara hazırlık 4 2 8
Ara sınavlar 1 1 1
Proje (Yarıyıl ödevi) 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Arazi çalışması 4 4 16
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 4 3 12
Yarıyıl sonu sınavı 1 1 1
Araştırma 1 4 4
Toplam iş yükü     105
AKTS     4.00

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 1 0
Kısa sınav 0 0
Ödev 1 10
Yarıyıl içi toplam   10
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   40
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   60
Genel toplam   100

Önerilen Veya Zorunlu Okuma Materyalleri
Ders kitabı -
Yardımcı Kaynaklar Özçağıran R., Ünal, A., Özeker, E., İsfendiyaroğlu, M., 2005. Ilıman İklim Meyve Türleri Cilt-1, 2, 3. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No.553, Ege Üniversitesi Basımevi, Bornova-İzmir.

Ders İle İlgili Dosyalar