Dersin Adı Dersin Seviyesi Dersin Kodu Dersin Tipi Dersin Dönemi Yerel Kredi AKTS Kredisi Ders Bilgileri
MATLAB İLE UYGULAMALI OPTİMİZASYON Birinci Düzey ENM 454 7 3.00 3.00 Yazdır
   
Dersin Tanımı
Ön Koşul Dersleri YOK
Eğitimin Dili TÜRKÇE
Koordinatör
Dersi Veren Öğretim Eleman(lar)ı PROF. DR. ERKAN BEŞDOK
Yardımcı Öğretim Eleman(lar)ı -
Dersin Veriliş Şekli YÜZYÜZE
Dersin Amacı Doğrusal veya doğrusal olmayan kısıtlı veya kısıtsız gerçek yaşam problemlerinin çözümlerinde kullanılan optimizasyon yöntemlerinin tanıtılması ve ilgili problemlerin çözümünde kullanılması.
Dersin Tanımı Optimizasyon problemlerinin çözümünde MATLAB’deki hazır kütüphanelerin yanı sıra, mevcut matematiksel metotların kullanımı ile de çözümlemeler yapabilmektir.

Dersin İçeriği
1 Konveks olmayan optimizasyona giriş
2 Konveks olmayan problemler için eşlenik gradyant yöntemler: Fletcher-Reeves, Polak-Riberre algoritmaları
3 Quasi-Newton algoritmaları
4 MATLAB paket programıyla uygulamaları
5 Levenberg-Marquardt algoritması ve uygulamaları
6 Meta Sezgisel Algoritmaların MATLAB uygulamaları
7 Evrimsel Algoritmalar: Genetik algoritmalar
8 Genetik Algoritmalar MATLAB uygulamaları
9 Arasınav
10 Stokastik programlama: Şans kısıtlı programlama
11 MATLAB paket programı uygulamaları
12 Optimizasyon tekniklerinin istatistik problemlerine uygulanması
13 MATLAB paket programı uygulamaları
14 MATLAB paket programı uygulamaları
15
16
17
18
19
20

Dersin Öğrenme Çıktıları
1 Doğrusal ve doğrusal olmayan problemleri tanır.
2 Konveks ve konveks olmayan fonksiyonel yapıları ayıt eder.
3 Kısıtlı ve kısıtsız doğrusal olmayan problemleri modeller.
4 Kısıtlı ve kısıtsız doğrusal olmayan problemlerin çözüm yöntemlerini öğrenir.
5 Optimizasyon algoritmalarını öğrenir.
6 Gerçek yaşam problemlerinin çözümü için bilgisayar programlarını kullanma becerisi kazanır.
7
8
9
10

*Dersin Program Yeterliliklerine Katkı Seviyesi
1 Gıda Mühendisliği alanında bir problemi tespit etmek, çözüm geliştirmek ve bunu uygulama yetisine sahip olmak.
2 Temel mühendislik konularında yeterli bilgi ve beceriye sahip olmak.
3 Gıda hammaddelerinin değerlendirilmesi, üretimin optimizasyonu, kalite ve güvenlik konularında yeterli alt yapıya sahip olmak.
4 Bilgiye erişebilme yöntemlerini kavrayabilmek.
5 Bilimsel yöntemlerle araştırma ve geliştirme faaliyetleri kapsamında planlama, uygulama ve sonuçları analiz edebilme becerisine sahip olmak.
6 Gıda mühendisliği alanındaki bir bilgiyi, çalışmayı yazılı, sözlü ve görsel olarak sistemli bir şekilde aktarabilmek.
7 En az bir yabancı dilde sözlü ve yazılı iletişim kurma yeteneğine sahip olmak.
8 Gıda mühendisliği alanının gerektirdiği sunum, yazım, tasarım, istatistik gibi konularda bilişim teknolojilerinden etkin olarak yararlanmak.
9 Proje hazırlama ve değerlendirme konularında bilgi ve beceriye sahip olmak.
10 Yaşam boyu öğrenmenin, bilim ve teknolojideki yenilikleri takip etmenin ve bu kapsamda kendini sürekli geliştirmenin önemini kavrayabilmek.
11 İşletme yönetimi, iş sağlığı ve güvenliği konularında bilgi ve bilince sahip olmak.
12 Gıda mühendisliği alanında kazandıkları bilgi ve becerileri disiplinlerarası çalışmalarda uygulayabilmek.
13 Sosyal ve etik değerleri özümsemek ve sorumluluğunu taşımak.
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan Öğretim Faaliyetleri, Öğretme Metodları ve AKTS İş Yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 12 3 36
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 12 1 12
Ödevler 1 5 5
Sunum / Seminer hazırlama 0 0 0
Kısa sınavlar 2 1 2
Ara sınavlara hazırlık 0 0 0
Ara sınavlar 1 2 2
Proje (Yarıyıl ödevi) 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Arazi çalışması 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavı 1 5 5
Araştırma 3 3 9
Toplam iş yükü     71
AKTS     3.00

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 1 40
Kısa sınav 0 0
Ödev 0 0
Yarıyıl içi toplam   40
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   40
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   60
Genel toplam   100

Önerilen Veya Zorunlu Okuma Materyalleri
Ders kitabı Brandimarte P. (2006) , Numerical Methods in Finance and Economics, MATLAB-Based Introduction, 2th Edition.
Yardımcı Kaynaklar -

Ders İle İlgili Dosyalar