Dersin Adı Dersin Seviyesi Dersin Kodu Dersin Tipi Dersin Dönemi Yerel Kredi AKTS Kredisi Ders Bilgileri
GAZ KROMATOGRAFİ TEKNİKLERİ Üçüncü Düzey EAK 524 1 8.00 8.00 Yazdır
   
Dersin Tanımı
Ön Koşul Dersleri Yok
Eğitimin Dili Türkçe
Koordinatör
Dersi Veren Öğretim Eleman(lar)ı Prof. Dr. İbrahim NARİN
Yardımcı Öğretim Eleman(lar)ı Yok
Dersin Veriliş Şekli Teorik
Dersin Amacı Dersin amacı ; gaz kromatografisinin temel ilkelerinin, enstrumantasyonunun, GC ile farmasötik örneklerde ve biyolojik matrikslerde farmakokinetik ya da adli toksikolojik amaçlı ilaç analizinin öğretilmesidir
Dersin Tanımı Kromatografi ve temel denklemler, gaz kromatografisinin temel ilkeleri (GC), enstrumantasyonu, kolonlar, detektörler, GC-MS, GC ve GC-MS farmasötik ve adli ilaç analizlerine uygulanması

Dersin İçeriği
1 Kromatografinin tanımı, temel kavramlar ve formüller
2 Gaz kromatografisinin temel ilkeleri (GC)
3 Kolonlar
4 Detektörler
5 GC-MS ve GC-IR
6 Gaz-sıvı kromatografisi ile gaz katı kromatografisi arasındaki farklar
7 GC Sistemlerinin tanımı (Cihaz), gas supply, fırın, kolonlar ve enjeksiyon sistemi
8 Ara sınav
9 GC ile kalitatif ve kantitatif analizler ve GC metodlarının validasyonu
10 GC Sistemlerinin tanımı (Cihaz), gas supply, fırın, kolonlar ve enjeksiyon sistemi
11 GC için örnek hazırlama ve yarı-uçucu örneklerin analizleri
12 GC-MS ve ilaç analizlerindeki uygulamaları, endüstriyel, farmakokinetik ve adli amaçlı uygulamalar.
13 SPME-HS-GC-MS ve biyolojik matrikslerde adli uyuşturucu analizlerindeki uygulamalarına örnekler.
14 Proje sunumu
15
16
17
18
19
20

Dersin Öğrenme Çıktıları
1 Kromatografinin temelleri
2 Kromatografide kullanılan terimler
3 Gaz kromatografi sistemleri
4 Gaz kromatografi sistemlerinin uygulamaları
5 Gaz kromatografi sistemlerinde karşılaşılan problemler
6 Gaz kromatografisinde kullanılan ön işlemler
7
8
9
10

*Dersin Program Yeterliliklerine Katkı Seviyesi
1 Besin Hijyeni ve Teknolojisi alanında temel ve yeterli bilgi birikimine sahip olur, öğrendiği bilgileri etkin olarak kullanabilir
2 Mesleğini uygularken bilimsel ve mesleki etik kurallarını ve hayvan haklarını gözetir
3 Yeterli bilgi birikimi ve deneyimiyle karşılaştığı problemler ile ilgili çözüm üretebilir ve uygulayabilir
4 Birey ve halk sağlığı açısından koruyucu hekimliğin temel kurallarını bilir ve uygulayabilir
5 Veteriner hekimlik alanındaki halk sağlığı çiftlikten sofraya gıda güvenliği ve teknolojisi konularında yeterli bilgi ve beceri kazanır
6 Besin Hijyeni ve Teknolojisi ile ilgili mevzuatı bilir ve mesleki problemleri farklı bakış açılarından analiz edebilir
7 Meslektaşları, diğer meslek mensupları ve gıda endüstris çalışanları ile iyi iletişim kurabilir
8 Yazılı ve sözlü olarak kendisini iyi ifade edebilir, Yabancı dil ve bilişim teknolojilerini yeterince bilir ve kullanır
9 Kendi kendine öğrenme araştırma ve uygulama yeteneğini kazanır ve hayat boyu öğrenmeyi ilke edinir
10 Genel kültüre sahip, ülkenin sosyal ve ekonomik yapısı konusunda bilgili ve duyarlı olmayı ilke edinir
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan Öğretim Faaliyetleri, Öğretme Metodları ve AKTS İş Yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 0 0 0
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 0 0 0
Ödevler 0 0 0
Sunum / Seminer hazırlama 0 0 0
Kısa sınavlar 0 0 0
Ara sınavlara hazırlık 0 0 0
Ara sınavlar 0 0 0
Proje (Yarıyıl ödevi) 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Arazi çalışması 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavı 0 0 0
Araştırma 0 0 0
Toplam iş yükü     0
AKTS     0.00

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 1 20
Kısa sınav 0 0
Ödev 1 20
Yarıyıl içi toplam   40
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   40
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   60
Genel toplam   100

Önerilen Veya Zorunlu Okuma Materyalleri
Ders kitabı Enstrumantal Analizin Temel İlkeleri, Skoog, Holler and Nieman, Çev. Ed. Kılıç, E., Köseoğlu, F. Yılmaz, H., 1998.
Yardımcı Kaynaklar Gas chromatography, Ian A. Fowlis, 1995

Ders İle İlgili Dosyalar