Dersin Adı Dersin Seviyesi Dersin Kodu Dersin Tipi Dersin Dönemi Yerel Kredi AKTS Kredisi Ders Bilgileri
ANALİTİK KİMYA Birinci Düzey GM 222 4 6.00 6.00 Yazdır
   
Dersin Tanımı
Ön Koşul Dersleri Yok
Eğitimin Dili türkçe
Koordinatör
Dersi Veren Öğretim Eleman(lar)ı -
Yardımcı Öğretim Eleman(lar)ı -
Dersin Veriliş Şekli ders teorik olarak verilecektir.
Dersin Amacı Bu ders analitik kimyanın önemini ve gıda örneklerinde analitik uygulamaları ve analizlerinin nasıl yapıldığı hakkında temel bilgiler verecektir.
Dersin Tanımı analitik kimyanın ne olduğu gıda analizlerindeki uygulamaları anlatılcaktır. kimyada kullanılan standart sapma, hata, kesinlik, doğruluk terimleri anlatılacaktır. gravimetrik ve volumetrik analizler üzerinde durulacaktır.

Dersin İçeriği
1 analitik kimyanın tanımı ve tarihçesi
2 analitik kimyada karşılaşılan hata tipleri
3 analitik hesaplamalar
4 analitik sonuçların yorumlanması
5 analitik kimyadaki analiz türleri ve gravimetrik analizler
6 volumetrik analizler
7 sulu çözelti kimyası
8 ara sınav
9 kimyasal denge
10 elektrolitlerin denge sistemleri üzerine etkileri ve iyonik şiddet tanımı
11 aktivite tanımı ve kullanımı
12 karmaşık sistemlere çözümsel yaklaşınmlar
13 ayırma yöntemleri
14 ayırma yöntemleri
15
16
17
18
19
20

Dersin Öğrenme Çıktıları
1 öğrencilere analitik kimyanın temellerinin öğretilmesi hedeflenmektedir.
2 öğrencilere analiz öncesi örnek alma tekniklerinin öğretilmesi hedeflenmektedir.
3 öğrencilerin gravimetrik analiz yöntemlerinin uygulamaları hakkında beceri kazandırılmaları hedeflenmektedir.
4 öğrencilerin volumetrik analiz yöntemlerinin uygulamaları hakkında beceri kazandırılmaları hedeflenmektedir.
5 öğrencilere bir analiz sonrası elde edilen verilerin nasıl değerledirilmesi gerektiğinin öğretilmesi hedeflenmektedir.
6 öğrencilere karmaşık denge hesaplamalarının nasıl yapılacağının öğretilmesi hedeflenmektedir.
7
8
9
10

*Dersin Program Yeterliliklerine Katkı Seviyesi
1 İnsan vücudunun temel yapısı, organ ve sistemlerine ait tanım ve terimleri, yerleşimleri, komşulukları ve işleyişleri hakkında bilgi sahiptir.
2 Sağlığın korunması, sistemlere ait hastalıklar ve acil durumlarda ilk yardım bilgisine sahiptir.
3 Ameliyat odasındaki bütün alet ve cihazların periyodik kontrollerini yaptırır.
4 Ameliyat masasının her ameliyattan önce kontrolünü sağlar, hazır hale getirir ve gerekli malzemeleri hazırlar.
5 Ameliyat için hastaya uygun pozisyon verir.
6 Ameliyat sonrasında cerrahi aletlerin, malzemelerin ve ortamın dezenfeksiyonunu sağlayarak yeniden kullanıma hazır hale getirir.
7 Ameliyat sırasında hastadan çıkartılan herhangi bir cerrahi materyalin uygun bir şekilde ilgili birime gönderilmesini sağlar.
8 Cerrahi malzemelerin sterilizasyonunu ve uygun şartlarda muhafaza edilmesini sağlar.
9 Hastanın ameliyat odasına alınmasına ve ameliyat sonrası transportuna yardımcı olur.
10 Cerrahi işlem sırasında hekimin uygun gördüğü durum ve şekilde cerrahi ekibe dahil olur.
11 Kendi alanı ile ilgili teknolojileri kullanır.
12 Birey ve halk sağlığı, iş güvenliği ve çevre koruma konularında yeterli bilince sahiptir.
13 Alanıyla ilgili konularda bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır ve mesleki bilgilerini yazılı ve sözlü iletişim yoluyla aktarır.
14 Bir yabancı dilde temel düzeyde iletişim kurar ve mesleki uygulamalarda kullanır.
15 Alanı ile ilgili bilgi, beceri ve yetkinlikleri yaşam boyu öğrenme bilinciyle güncelleyip kendini kişisel ve mesleki olarak geliştirir.
16 Alanıyla ilgili temel mesleki yasal mevzuatı anlar. Sosyal, kültürel ve hukuksal hak ve sorumluluklara uygun hareket eder.
17 Kalite yönetimi ve süreçlerine katılır.
18 Diğer sağlık disiplinleri ile çalışır.
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan Öğretim Faaliyetleri, Öğretme Metodları ve AKTS İş Yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 13 3 39
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 3 3 9
Ödevler 0 0 0
Sunum / Seminer hazırlama 0 0 0
Kısa sınavlar 0 0 0
Ara sınavlara hazırlık 12 3 36
Ara sınavlar 1 3 3
Proje (Yarıyıl ödevi) 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Arazi çalışması 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 12 3 36
Yarıyıl sonu sınavı 1 3 3
Araştırma 0 0 0
Toplam iş yükü     126
AKTS     5.00

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 1 40
Kısa sınav 0 0
Ödev 0 0
Yarıyıl içi toplam   40
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   40
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   60
Genel toplam   100

Önerilen Veya Zorunlu Okuma Materyalleri
Ders kitabı . Skoog, D.A., Holler, F.J., and Nieman, T.A., Fundamental of Analytical Chemistry, 7th Ed., Harcourt Brace & Company, Philadelphia, 1996.
Yardımcı Kaynaklar Harris, D.C, Lehrbuch der Quantitavie Analyse/ Quantitavie Chemical Analysis, 6th

Ders İle İlgili Dosyalar