Dersin Adı Dersin Seviyesi Dersin Kodu Dersin Tipi Dersin Dönemi Yerel Kredi AKTS Kredisi Ders Bilgileri
GENEL EKONOMİ İkinci Düzey GZM 104 2 3.00 3.00 Yazdır
   
Dersin Tanımı
Ön Koşul Dersleri -
Eğitimin Dili Türkçe
Koordinatör
Dersi Veren Öğretim Eleman(lar)ı YRD.DOÇ. DR. AYTEKİN ALTIPARMAK
Yardımcı Öğretim Eleman(lar)ı -
Dersin Veriliş Şekli Yüz yüze
Dersin Amacı Öğrencilere iktisat bilimini tanıtmak, iktisat bilimi ile ilgili temel kavramları öğretmek, daha sonraki yıllarda alacakları iktisat derslerine öğrencileri hazırlamaktır
Dersin Tanımı İktisat biliminin tanımı, kapsamı ve diğer bilim dalları ile ilişkisi. Piyasa mekanizması: Arz, talep ve piyasa dengesi. Talep ve arz esneklikleri. Tüketici ve üretici dengesi.

Dersin İçeriği
1 İktisat biliminin tanımı, kapsamı ve diğer bilim dalları ile ilişkisi
2 Toplumların ana iktisadi sorunları ve iktisadi sistemler
3 Fiyat teorisine giriş: Talep
4 Fiyat teorisine giriş: Arz
5 Tam rekabette denge fiyatının oluşumu
6 Tam rekabette denge fiyatının oluşumu
7 Ara Sınav
8 Tüketici ve Üretici Teorisi
9 Tüketici ve Üretici Teorisi
10 Tam rekabet piyasasında firma dengesi
11 Milli gelir, milli gelir hesaplama yöntemleri
12 Milli gelir, milli gelir hesaplama yöntemleri
13 Milli gelirler ilgili kavramlar
14 para ve paranın makroekonomideki rolü
15 para ve paranın makroekonomideki rolü
16
17
18
19
20

Dersin Öğrenme Çıktıları
1 Piyasa, arz ve talep kavramları, piyasa dengesi ve dengesizliği kavranmalarını öğrenir
2 Üretim Faktörleri ve üretim olanakları eğrisi kavramlarıyla birlikte eksik istihdam ve ekonomik büyüme ilişkisini kavrar
3 Tüketici ve üretici teorileri, talep ve arz esneklikleri, Tüketici ve üretici dengesi kavramlarını öğrenir
4 piyasa kavramını ve piyasalarda dengenin nasıl oluştuğunu öğrenir
5 Milli gelirle ilgili temel kavramları öğrenir.
6 paranın ekonomideki rolünü öğrenir.
7
8
9
10

*Dersin Program Yeterliliklerine Katkı Seviyesi
1 Besin Hijyeni ve Teknolojisi alanında temel ve yeterli bilgi birikimine sahip olur, öğrendiği bilgileri etkin olarak kullanabilir
2 Mesleğini uygularken bilimsel ve mesleki etik kurallarını ve hayvan haklarını gözetir
3 Yeterli bilgi birikimi ve deneyimiyle karşılaştığı problemler ile ilgili çözüm üretebilir ve uygulayabilir
4 Birey ve halk sağlığı açısından koruyucu hekimliğin temel kurallarını bilir ve uygulayabilir
5 Veteriner hekimlik alanındaki halk sağlığı çiftlikten sofraya gıda güvenliği ve teknolojisi konularında yeterli bilgi ve beceri kazanır
6 Besin Hijyeni ve Teknolojisi ile ilgili mevzuatı bilir ve mesleki problemleri farklı bakış açılarından analiz edebilir
7 Meslektaşları, diğer meslek mensupları ve gıda endüstris çalışanları ile iyi iletişim kurabilir
8 Yazılı ve sözlü olarak kendisini iyi ifade edebilir, Yabancı dil ve bilişim teknolojilerini yeterince bilir ve kullanır
9 Kendi kendine öğrenme araştırma ve uygulama yeteneğini kazanır ve hayat boyu öğrenmeyi ilke edinir
10 Genel kültüre sahip, ülkenin sosyal ve ekonomik yapısı konusunda bilgili ve duyarlı olmayı ilke edinir
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan Öğretim Faaliyetleri, Öğretme Metodları ve AKTS İş Yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 14 3 42
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 14 1 14
Ödevler 0 0 0
Sunum / Seminer hazırlama 0 0 0
Kısa sınavlar 0 0 0
Ara sınavlara hazırlık 1 10 10
Ara sınavlar 1 2 2
Proje (Yarıyıl ödevi) 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Arazi çalışması 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 1 10 10
Yarıyıl sonu sınavı 1 2 2
Araştırma 0 0 0
Toplam iş yükü     80
AKTS     3.00

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 0 40
Kısa sınav 0 0
Ödev 0 0
Yarıyıl içi toplam   40
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   40
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   60
Genel toplam   100

Önerilen Veya Zorunlu Okuma Materyalleri
Ders kitabı -
Yardımcı Kaynaklar -

Ders İle İlgili Dosyalar