Dersin Adı Dersin Seviyesi Dersin Kodu Dersin Tipi Dersin Dönemi Yerel Kredi AKTS Kredisi Ders Bilgileri
ALTERNATİF HAYVANSAL ÜRETİM TEKNİKLERİ Üçüncü Düzey ZT 331 5 2.00 2.00 Yazdır
   
Dersin Tanımı
Ön Koşul Dersleri Hayvan yetiştirme ilkeleri
Eğitimin Dili Türkçe
Koordinatör
Dersi Veren Öğretim Eleman(lar)ı DOÇ. DR. MEHMET ULAŞ ÇINAR
Yardımcı Öğretim Eleman(lar)ı Arş. Gör. Mahmut Kaliber
Dersin Veriliş Şekli Teorik
Dersin Amacı Organik hayvansal üretim ile ilgili bilimsel, güncel ve pratik bilgilerin öğretilmesi
Dersin Tanımı Organik hayvancılık, organik ürünler, yetiştirme sistemleri

Dersin İçeriği
1 Organik hayvansal üretimin tanımı, gelişimi, Dünyada ve Türkiye’de durum
2 Organik üretimde genel yasal düzenlemeler, sertifikasyon süreci ve denetim
3 Organik sığırcılık: genotip, ıslah
4 Organik sığırcılık: barındırma ilkeleri, manejman ve sağlık koruma
5 Sığırlarda sindirim sistemi, fizyolojisi ve besin maddesi ihtiyaçları
6 Sığırlarda organik besleme
7 Organik koyunculuk ve keçicilik: genotip, ıslah
8 Organik koyunculuk ve keçicilik: barındırma ilkeleri, manejman ve sağlık koruma
9 Koyun ve keçilerde sindirim sistemi, fizyolojisi ve besin maddesi ihtiyaçları
10 Koyun ve keçilerde organik besleme
11 Organik kümes hayvanları: genotip, ıslah
12 Organik kümes hayvanları: barındırma ilkeleri, manejman ve sağlık koruma
13 Organik kümes hayvanlarında sindirim sistemi, fizyolojisi ve besin maddesi ihtiyaçları
14 Organik kümes hayvanlarında organik besleme
15
16
17
18
19
20

Dersin Öğrenme Çıktıları
1 Organik hayvansal üretim ile ilgili genel bilgileri ve temel ilkeleri öğrenir
2 Organik hayvansal üretimin Dünya ve Türkiye’deki gelişimini ve güncel durumunu izleyebilir
3 İlgili yasal düzenlemeleri ve denetim-sertifikasyon mekanizmasını bilir
4 Farklı hayvan türlerinde organik üretimin ilke ve esaslarını bilir (genotipler, ıslah, bakım, yönetim, barındırma, sağlık koruma, yemler ve besleme)
5 --
6 --
7
8
9
10

*Dersin Program Yeterliliklerine Katkı Seviyesi
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan Öğretim Faaliyetleri, Öğretme Metodları ve AKTS İş Yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 14 2 28
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 0 0 0
Ödevler 0 0 0
Sunum / Seminer hazırlama 0 0 0
Kısa sınavlar 0 0 0
Ara sınavlara hazırlık 1 5 5
Ara sınavlar 13 1 13
Proje (Yarıyıl ödevi) 1 2 2
Laboratuvar 0 0 0
Arazi çalışması 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 1 5 5
Yarıyıl sonu sınavı 1 2 2
Araştırma 0 0 0
Toplam iş yükü     55
AKTS     2.00

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 1 40
Kısa sınav 0 0
Ödev 0 0
Yarıyıl içi toplam   40
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   40
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   60
Genel toplam   100

Önerilen Veya Zorunlu Okuma Materyalleri
Ders kitabı Bio Suisse Standards for the production, processing and marketing of produce from organic farming Switzerland (2007). 55 p. Beşirli, G. (2009). Organik Tarım. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Teşkilatlanma ve Destekleme Genel Müdürlüğü Çiftçi Eğitim ve Yayım Serisi, Ankara Codex Alimentarious, Guidelines For The Production, Processing, Labelling And Marketing Of Organically Produced Foods, GL 32 – 1999, Rev. 1 – (2001) 52 p. Council Regulation (EEC) No 2092/91, 24 June 1991. On Organic Production Of Agricultural Products and Indications Referring Thereto On Agricultural Products And Foodstuffs. 1991R2092.Amended by: Official Journal, 06.05. (2006). 95 p. CCOF, 2000. Certification handbook. www.ccof.org Hansen, G. J, H.F. Alroe and O. Schmid. Organic Rules Database: to support revision of the EU Regulation on Organic Agriculture (www.organic-revision.org). (2006) International Federation of Organic Agriculture Movements (IFAOM) Basic Standarts. (2005). Lampkin, N., (1997). Organic poultry production.Welsh Institute of Rural Studies. University of Wales. Aberystwyth. McDonald P, R.A. Edwards, J.F.D. Greenhalgh, C.A. Morgan, Animal Nutrition (Sixth Edition), Pearson Education Limited, Edinburgh Gate, Harlow, Essex CM20 2 JE 672 p. (2002). Yussefi, M., Radics L., Organic farming course book for post-secondary education. Szaktudas Kiado Haz, Budapest. 263 p. (2006). Willer, H. (2002). www.soel.de/inhalte/publikationen/s_74_04.pdf Şayan Y., ve M. Polat, Organik Hayvansal Üretimin Genel Prensipleri (Bölüm 20). Sürdürebilir Rekabet Avantajı Elde Etmede Organik Tarım Sektörü, Sektörel Stratejiler ve Uygulamalar, URAK Yayinlari Yayın No: 2006/1. 474-482. (2006).
Yardımcı Kaynaklar --

Ders İle İlgili Dosyalar