Dersin Adı Dersin Seviyesi Dersin Kodu Dersin Tipi Dersin Dönemi Yerel Kredi AKTS Kredisi Ders Bilgileri
SIK GÖRÜLEN BAKTERİYEL ENFEKSİYON ETKENLERİ Üçüncü Düzey MİK 611 1 8.00 8.00 Yazdır
   
Dersin Tanımı
Ön Koşul Dersleri
Eğitimin Dili Türkçe
Koordinatör PROF. DR. MUSTAFA ALTAY ATALAY
Dersi Veren Öğretim Eleman(lar)ı DOÇ. DR. MUSTAFA ALTAY ATALAY
Yardımcı Öğretim Eleman(lar)ı Yok
Dersin Veriliş Şekli Teorik sunum ve pratik uygulama
Dersin Amacı Bu derste öğrenciler insanlarda ciddi enfeksiyon yapan sık görülen bakteriyel etkenlerin mikrobiyolojik özelliklerini, epidemiyolojisini, patogenezini, laboratuvar tanısını ve antibiyotiklere duyarlılık durumlarını öğreneceklerdir
Dersin Tanımı İnsanlarda ciddi enfeksiyon yapan sık görülen bakteriyel etkenlerin mikrobiyolojik özellikleri, epidemiyolojisi, patogenezi, laboratuvar tanısı ve antibiyotiklere duyarlılık durumları

Dersin İçeriği
1 Stafilokoklar
2 Streptokoklar
3 Enterokoklar
4 Listeria
5 Bacillus anthracis ve diğer basilluslar
6 Difteroid basiller
7 Anaerop gram pozitif bakteriler
8 E.coli
9 Klebsiella, Enterobacter, Proteus
10 Salmonella
11 Shigella
12 Pseudomonas türleri ve diğer nonfermentatifler
13 Neisseria ve Moraxella türleri
14 Anaerop gram negative bakteriler
15
16
17
18
19
20

Dersin Öğrenme Çıktıları
1 Öğrenciler insanlarda ciddi enfeksiyon yapan sık görülen bakteriyel etkenlerin mikrobiyolojik özelliklerini, epidemiyolojisini, patogenezini, laboratuvar tanısını yapabilecek ve antibiyotik seçimine yön verebileceklerdir.
2
3
4
5
6
7
8
9
10

*Dersin Program Yeterliliklerine Katkı Seviyesi
1 veteriner cerrahi alanındaki güncel bilgilere sahip olmak ve uzmanlık eğitimine hazır olabilmek
2 veteriner cerrahi alanındaki güncel uygulamaları yapabilmek
3 Bağımsız olarak ve ayrıca çalışma ekibinin lideri ve bir üyesi olarak sorumluluk alabilmek, planlama yapabilmek, çalışabilmek, karşılaşılan sorunları çözebilmek
4 Yaşam boyu öğrenme ile ilişkili olarak sağlık alanındaki yeni bilgilere ulaşabilmek, değerlendirebilmek ve uygulayabilmek
5 Yabancı dili de kullanarak sağlık alanında yurt içinde ve yurt dışındaki meslektaşları ile iletişim kurabilmek
6 Sağlık alanındaki verileri toplayabilmek, değerlendirebilmek ve kalite yönetimi sürecine uygun hareket edebilmek
7 veteriner cerrahi alanındaki spesifik bilgilere sahip olmak
8 veteriner cerrahi alanındaki deneysel uygulamaları yapabilmek
9 veteriner cerrahi alanındaki edinilen bilgileri sentezleyip, yeni fikirler oluşturabilmek
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan Öğretim Faaliyetleri, Öğretme Metodları ve AKTS İş Yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 16 3 48
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 0 0 0
Ödevler 4 5 20
Sunum / Seminer hazırlama 5 4 20
Kısa sınavlar 0 0 0
Ara sınavlara hazırlık 1 15 15
Ara sınavlar 1 5 5
Proje (Yarıyıl ödevi) 1 20 20
Laboratuvar 16 3 48
Arazi çalışması 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 1 20 20
Yarıyıl sonu sınavı 1 0 0
Araştırma 0 8 0
Toplam iş yükü     196
AKTS     8.00

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 1 30
Kısa sınav 0 0
Ödev 1 10
Yarıyıl içi toplam   40
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   40
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   60
Genel toplam   100

Önerilen Veya Zorunlu Okuma Materyalleri
Ders kitabı 1. Manual of Clinical Microbiology, Versalovic J, Carroll KC, Funke G, Jorgensen JH, Landry ML, Warnock DW (editors) 10th ed, Vol:1, ASM Press, Washington DC, 2011. 2. Topley and Wilson’s Microbiology and Microbial Infections. Borriello SP, Murray PR, Funke G (editors), 10th edition, Vol 1-2, Edward Arnold Publishers, UK, 2005.
Yardımcı Kaynaklar

Ders İle İlgili Dosyalar