Dersin Adı Dersin Seviyesi Dersin Kodu Dersin Tipi Dersin Dönemi Yerel Kredi AKTS Kredisi Ders Bilgileri
DISINFECTION İkinci Düzey YMIK512 1 4.00 4.00 Yazdır
   
Dersin Tanımı
Ön Koşul Dersleri -
Eğitimin Dili ENGLISH
Koordinatör PROF. DR. MUSTAFA ALTAY ATALAY
Dersi Veren Öğretim Eleman(lar)ı PROF. DR. DUYGU PERÇİN RENDERS
Yardımcı Öğretim Eleman(lar)ı -
Dersin Veriliş Şekli THEORETICAL LECTURES
Dersin Amacı to give general information about disinfection practices and their practical use in health care
Dersin Tanımı Disinfection procedures, disinfectants and area of their use

Dersin İçeriği
1 Definitions
2 International standards related to disinfection
3 Classification of devices and surfaces according to Spaulding and RKI
4 Low, Medium, and High level disinfection
5 Disinfectants according to their action mechanisms
6 Disinfectants according to their active ingredients
7 Disinfectnats according to their are of use
8 Surface disinfection
9 Disinfection of critical areas
10 Endoscope disinfection
11 MEC tests
12 Nanotechnologic long active disinfectants
13 Thermal disinfection
14 Documentation
15
16
17
18
19
20

Dersin Öğrenme Çıktıları
1 To learn the importance of disinfection
2 To learn the application of disinfectants
3 To learn principles of disinfection
4
5
6
7
8
9
10

*Dersin Program Yeterliliklerine Katkı Seviyesi
1 Besin Hijyeni ve Teknolojisi alanında temel ve yeterli bilgi birikimine sahip olur, öğrendiği bilgileri etkin olarak kullanabilir
2 Mesleğini uygularken bilimsel ve mesleki etik kurallarını ve hayvan haklarını gözetir
3 Yeterli bilgi birikimi ve deneyimiyle karşılaştığı problemler ile ilgili çözüm üretebilir ve uygulayabilir
4 Birey ve halk sağlığı açısından koruyucu hekimliğin temel kurallarını bilir ve uygulayabilir
5 Veteriner hekimlik alanındaki halk sağlığı çiftlikten sofraya gıda güvenliği ve teknolojisi konularında yeterli bilgi ve beceri kazanır
6 Besin Hijyeni ve Teknolojisi ile ilgili mevzuatı bilir ve mesleki problemleri farklı bakış açılarından analiz edebilir
7 Meslektaşları, diğer meslek mensupları ve gıda endüstris çalışanları ile iyi iletişim kurabilir
8 Yazılı ve sözlü olarak kendisini iyi ifade edebilir, Yabancı dil ve bilişim teknolojilerini yeterince bilir ve kullanır
9 Kendi kendine öğrenme araştırma ve uygulama yeteneğini kazanır ve hayat boyu öğrenmeyi ilke edinir
10 Genel kültüre sahip, ülkenin sosyal ve ekonomik yapısı konusunda bilgili ve duyarlı olmayı ilke edinir
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan Öğretim Faaliyetleri, Öğretme Metodları ve AKTS İş Yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 14 2 28
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 14 1 14
Ödevler 1 10 10
Sunum / Seminer hazırlama 1 10 10
Kısa sınavlar 1 1 1
Ara sınavlara hazırlık 1 10 10
Ara sınavlar 1 1 1
Proje (Yarıyıl ödevi) 1 15 15
Laboratuvar 0 0 0
Arazi çalışması 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 1 10 10
Yarıyıl sonu sınavı 1 1 1
Araştırma 0 0 0
Toplam iş yükü     100
AKTS     4.00

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 1 40
Kısa sınav 1 20
Ödev 1 40
Yarıyıl içi toplam   100
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   40
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   60
Genel toplam   100

Önerilen Veya Zorunlu Okuma Materyalleri
Ders kitabı 1. DAS Derneği, Sterilizasyon ve Dezenfeksiyon Rehberi, 2013 2. Fraise AP. Decontamination of the environment and medical equipment in hospitals. Fraise AP, Lambert PA, Maillard JY (eds). In: Russell, Hugo, Ayliffe’s Principles and Practice of Disinfection, Preservation and Sterilization, 4th edition. Blackwell Publishing, USA, 2004: 563-585. 3. Rutala WA, Weber DJ. Selection and use of disinfectants in healthcare. In: Mayhall CG (ed). Hospital Epidemiology and Infection Control, 3rd edition. New York - Lippincott Williams & Wilkins, 2004: 1473-1522.
Yardımcı Kaynaklar Instrument Preparation Working Group (2005) Proper Maintenance of Instruments. 8th revised ed. Germany: Instrument Preparation Working Group

Ders İle İlgili Dosyalar