Dersin Adı Dersin Seviyesi Dersin Kodu Dersin Tipi Dersin Dönemi Yerel Kredi AKTS Kredisi Ders Bilgileri
KLİNİK BESLENMEDE SORUNLAR II (ÇOCUK) İkinci Düzey BDY 508 Seçmeli 1 6.00 6.00 Yazdır
   
Dersin Tanımı
Ön Koşul Dersleri yok
Eğitimin Dili Türkçe
Koordinatör
Dersi Veren Öğretim Eleman(lar)ı DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEYNEP CAFEROĞLU
Yardımcı Öğretim Eleman(lar)ı -
Dersin Veriliş Şekli Anlatım, tartışma, yorumlama
Dersin Amacı Değişik hastalıklarda uygulanan (Tip 1 diabet, malabsorbsiyonlar, malnutrisyon, endokrin sistem, metabolik hastalıklar vs gibi) beslenme tedavilerine ilişkin sorunların çözümü ve yeni tedavi yöntemlerinin geliştirilmesi için öneriler ve tibbi beslenme tedavisinde yenilikler.
Dersin Tanımı Klinikte yatan hastanın beslenme ile ilgili eğitim, besin tüketimi, beslenme tedavisi, sorunların çözüm önerileri

Dersin İçeriği
1 Obezitede beslenme
2 Yeme davranışı bozukluklarında beslenme
3 Metabolik streste beslenme tedavisi
4 Diabetes mellitus ve reaktif hipoglisemide beslenme tedavisi
5 Kalp hastalıklarında beslenme tedavisi
6 Böbrek hastalıklarında beslenme tedavisi
7 ARA SINAV
8 Kanserde beslenme tedavisi
9 Karaciğer hastalıklarında beslenme tedavisi
10 Gastrointestinal sistem hastalıklarında beslenme
11 Nörolojik hastalıklarda beslenme tedavisi
12 Sepsiste beslenme tedavisi
13 Travmada beslenme tedavisi
14 FİNAL SINAVI
15
16
17
18
19
20

Dersin Öğrenme Çıktıları
1 Bu derste öğrenci: Klinikte yatan pediatrik hastaların tıbbi beslenme tedavilerini öğrenir
2 Klinikte karşılaşılan beslenme problemlerini öğrenir
3 Klinikte karşılaşılan problemlere yönelik güncel ve geleneksel beslenme tedavilerini öğrenir.
4 Klinik diyetisyenliği konusunda uygulamaları gözlem yaparak öğrenir.
5 Poliklinikte hasta izleminde uygulanacak yöntemleri öğrenir.
6 Klinikte hasta izleminde uygulanacak yöntemleri öğrenir
7
8
9
10

*Dersin Program Yeterliliklerine Katkı Seviyesi
1 Beslenme ve Diyetetik alanıyla ilgili kanıta dayalı güncel bilgiler ve teknolojik araç gereçler konusunda bilgi sahibi olma.
2 Uzmanlık düzeyinde bireysel veya disiplinler arası yaptığı bilimsel çalışmaların verilerini yorumlama, analiz etme ve raporlama bilgisine sahip olma.
3 Beslenme ve Diyetetik alanıyla ilgili edindiği bilgileri kullanarak yeni bilgiler oluşturmak için gereken teknolojik donanımları kullanarak bilimsel araştırmalar yapabilme.
4 Bilimsel araştırmaların analizi için doğru istatistiksel yöntemleri kullanabilme.
5 Beslenme ve Diyetetik alanıyla ilgili çalışmaları bağımsız ya da ekip olarak gerçekleştirerek bilimsel makaleleri ulusal düzeyde yayınlayabilme ve / veya sunabilme.
6 Yaşam boyu öğrenme ilkelerini benimseyerek kendini güncelleyebilme.
7 Beslenme ve Diyetetik alanında veya dışındaki birey ya da gruplarla sözlü veya yazılı iletişime geçerek kalite süreçlerine uyarak, güncel bilimsel gelişmeleri tartışabilme, paylaşabilme.
8 Etik ilkeler doğrultusunda bilimsel bilgileri toplar, yorumlar, birey ve toplumu gözeterek, ulusal ve uluslararası beslenme plan ve politikalarına yön verecek çalışmalara katkıda bulunabilme, yürütebilme, yönetebilme, değerlendirebilme.
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan Öğretim Faaliyetleri, Öğretme Metodları ve AKTS İş Yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 15 2 30
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 15 2 30
Ödevler 6 2 12
Sunum / Seminer hazırlama 6 2 12
Kısa sınavlar 0 0 0
Ara sınavlara hazırlık 15 2 30
Ara sınavlar 1 1 1
Proje (Yarıyıl ödevi) 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Arazi çalışması 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 15 2 30
Yarıyıl sonu sınavı 1 1 1
Araştırma 0 0 0
Toplam iş yükü     146
AKTS     6.00

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 1 100
Kısa sınav 0 0
Ödev 0 0
Yarıyıl içi toplam   100
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   40
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   60
Genel toplam   100

Önerilen Veya Zorunlu Okuma Materyalleri
Ders kitabı Köksal G, Gökmen H. Çocuk Hastalıklarında Beslenme Tedavisi, Hatiboğlu Yayınevi, 2000,
Yardımcı Kaynaklar Beslenme ve diyet dergileri, pediatri dergileri (J Inherit Metab Dis, Pediatrics, JADA, Am J Clin. Nutr, vb.)

Ders İle İlgili Dosyalar