Dersin Adı Dersin Seviyesi Dersin Kodu Dersin Tipi Dersin Dönemi Yerel Kredi AKTS Kredisi Ders Bilgileri
GELECEK GIDALAR Birinci Düzey GDM 646 2 7.50 7.50 Yazdır
   
Dersin Tanımı
Ön Koşul Dersleri Ön koşul dersi bulunmamaktadır
Eğitimin Dili Türkçe
Koordinatör
Dersi Veren Öğretim Eleman(lar)ı PROF. DR. ZÜLAL KESMEN
Yardımcı Öğretim Eleman(lar)ı -
Dersin Veriliş Şekli Yüz yüze
Dersin Amacı Maya ve filamentli mantarlar tarafından üretilen ekonomik öneme sahip ürünlerin ve bunların endüstriyel üretim proseslerinin öğretilmesi
Dersin Tanımı Ekonomik öneme sahip antibiyotikler, pigmentler, farmosötikler, enzimler, vitaminler, organik asitler ve aminoasitler gibi birçok endüstriyel ürünün üretimi maya ve filamentli mantar metabolizmasının kullanımına dayanmaktadır. Ders kapsamında bu ürünlerin üretiminde kritik önemi olan fungal metabolizma, fungal genetik ve fungal fermantasyon sistemleri hakkında bilgi verilmekte ve ekonomik öneme sahip bazı biyoteknolojik ürünlerin üretim prosesleri açıklanmaktadır.

Dersin İçeriği
1 Fungal Metabolizma, Fungal Beslenme ve Hücresel Biyosentez
2 Fungal Genetik
3 Genom Dizi Analizi, Biyoinformatik Araçlar, Karşılaştırmalı Genomik
4 Post-Genomik Açıdan Fungal Genetik
5 Fungal Fermantasyon Sistemleri
6 Funguslardan Elde Edilen Farmakolojik ve Kimyasal Ürünler
7 Fungal Proteomikler, Protein izolasyonu, elektroforetik teknikler, kütle spektrometresi
8 Fungal Heterolog Protein Üretimi
9 Fungal Enzimlerin Üretimi
10 Fungal organik asitlerin üretimi
11 Fungal Antibiyotik Üretimi
12 Maya Ekstraktları ve tek hücre proteini
13 Antifungal Ajanların Üretimi
14 Antifungal Ajanların Üretiminin değerlendirilmesi
15
16
17
18
19
20

Dersin Öğrenme Çıktıları
1 Fungal metabolizma hakkında bilgi edinmek
2 Fungal ürünlerin üretiminde uygulanan up stream ve down stream işlemleri öğrenmek
3 Fungal ürünlerin üretiminde kullanılan fermentasyon sistemlerini öğrenmek
4 Funguslardan ekonomik değere sahip endüstriyel ürünlerin üretiminde kullanılan yöntemleri öğrenmek
5 Rekombinant fungal suşların üretimi ve rekombinant protein ekspresyonu hakkında bilgi sahibi olmak
6 -
7 -
8
9
10

*Dersin Program Yeterliliklerine Katkı Seviyesi
1 Toprak Bilimi ve Bitki Besleme konularında temel kuramsal bilgileri öğrenebilme
2 Temel Bilim ve Mühendislik bilgilerini kullanma becerisi kazanma
3 Toprak Bilimi ve Bitki Besleme konularında temel kuramsal bilgileri uygulayabilme becerisi kazanma
4 Toprak Bilimi ve Bitki Besleme temelinde toprak, bitki, gübre, su ve çevresel atıkların analiz tekniklerini öğrenebilmek ve bu teknikleri toprak verimliliği ile ilgili sorunların çözümüne yönelik olarak kullanabilme becerisi kazanma
5 Doğal kaynakların izlenmesi ve planlanmasında Uzaktan Algılama ve Coğrafi Bilgi Sistemleri tekniklerini anlama ve kullanma becerisi kazanma
6 Arazi yönetimi ve kullanım planlaması konusunda temel kavramları ve kuramları anlama ve kullanma becerisi kazanma
7 Ülkemizde ve Dünyada Toprak Bilimi ve Bitki Besleme alanındaki sorunları görebilme, analiz etme, çözüm üretme ve çözüm önerilerini yazılı ve sözlü olarak topluma aktarma becerisi kazanma
8 Toprak Bilimi ve Bitki Besleme alanındaki ulusal ve uluslararası yenilikleri takip etmek ve kendisini sürekli yenileme ve geliştirme becerisi kazanma
9 Mesleki uygulamalar sırasında elde ettiği bulguları ülke çıkarları ile tarım ve çevre korumayı gözeterek uygulayabilme becerisi kazanma
10 Toprak Bilimi ve Bitki Besleme alanındaki sorunlara çözüm üretebilmeye yönelik araştırma - geliştirme projelerinde yer alabilecek bilgi ve beceriye sahip olma
11 Toprak, su ve diğer doğal kaynakların tanınması, planlanması, korunması ve sürdürülebilir kullanımı ile iş sağlığı ve güvenliği konularında bilgi sahibi olma
12 Ziraat Mühendisliği Mesleğinin etik değerlerine ve gerekli bilimsel formasyona sahip bireyler olarak takım çalışması içerisinde yer alabilmek ve gerektiğinde sorumluluk üstlenebilme
13 Yazılı ve sözlü iletişimde Türk dilini etkin kullanabilmek; alanıyla ilgili uluslararası literatürü izleyebilme ve iletişim kurabilme açısından yabancı dil ve bilgisayar bilgisine sahip olma
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan Öğretim Faaliyetleri, Öğretme Metodları ve AKTS İş Yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 13 3 39
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 13 3 39
Ödevler 1 14 14
Sunum / Seminer hazırlama 0 0 0
Kısa sınavlar 0 0 0
Ara sınavlara hazırlık 0 0 0
Ara sınavlar 1 46 46
Proje (Yarıyıl ödevi) 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Arazi çalışması 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 1 46 46
Yarıyıl sonu sınavı 0 0 0
Araştırma 0 0 0
Toplam iş yükü     184
AKTS     7.50

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 1 30
Kısa sınav 0 0
Ödev 1 10
Yarıyıl içi toplam   40
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   40
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   60
Genel toplam   100

Önerilen Veya Zorunlu Okuma Materyalleri
Ders kitabı Kavanagh, K. (2011). Fungal fermentations systems and products. Fungi: biology and applications, 125-146.
Yardımcı Kaynaklar Kavanagh, Kevin. "Biology and Applications." (2005)

Ders İle İlgili Dosyalar