Dersin Adı Dersin Seviyesi Dersin Kodu Dersin Tipi Dersin Dönemi Yerel Kredi AKTS Kredisi Ders Bilgileri
HAYVANLARDA SPERMA ALMA YÖNTEMLERİ İkinci Düzey VDS 511 1 8.00 8.00 Yazdır
   
Dersin Tanımı
Ön Koşul Dersleri Bulunmamaktadır.
Eğitimin Dili Türkçe
Koordinatör DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ ERDEM ÖZTÜRK
Dersi Veren Öğretim Eleman(lar)ı PROF. DR. Serpil SARIÖZKAN/PROF. DR. Ö.Orkun DEMİRAL
Yardımcı Öğretim Eleman(lar)ı Yok
Dersin Veriliş Şekli Hem teorik (2) hem de pratik (2) olarak haftada 4 ders saatinde incelenecektir.
Dersin Amacı Bu dersin amacı, hayvan türlerinde spermanın alınmasında kullanılan tekniklerin öğretilmesidir.
Dersin Tanımı Hayvan türlerinde spermanın alınmasında kullanılan teknikler öğretilecektir.

Dersin İçeriği
1 Boğalardan sperma alma
2 Sperma alma ekipman, araç ve gereçleri
3 Suni vajen ve kompozisyonu
4 Sperma alımı için hazırlıklar
5 Sperma alma odası ve boğaların temizliği
6 Suni vaginanın hazırlanması
7 Boğalardan sperma alma sıklığı
8 Elektrejakulasyon, masaj ve diğer sperma alma teknikleri
9 Farklı sperma alma tekniklerini takiben spermanın değerlendirilmesi
10 Aygırlarda sperma alma
11 Koç ve tekede sperma alma
12 Domuzda sperma alma
13 Tavşanda sperma alma yöntemleri.
14 Kanatlılarda sperma alma yöntemleri.
15 Balıklarda sperma alma yöntemleri.
16 Final sınav
17
18
19
20

Dersin Öğrenme Çıktıları
1 Hayvan türlerinde spermanın alınmasında kullanılan teknikleri bilirler.
2 Sperma alma ekipman, araç ve gereçleri,Suni vajen ve kompozisyonunu bilirler.
3 Sperma alımı için hazırlıklar, Sperma alma odası ve Suni vaginanın hazırlanmasını bilirler.
4 Boğalardan, aygırlardan, domuzlardan koç ve tekelerden sperma almayı uygulayabilir.
5 Tavşanda sperma alma yöntemlerini bilirler.
6 Kanatlı ve balıklardan sperma alma yöntemlerini bilirler.
7
8
9
10

*Dersin Program Yeterliliklerine Katkı Seviyesi
1 Besin Hijyeni ve Teknolojisi alanında temel ve yeterli bilgi birikimine sahip olur, öğrendiği bilgileri etkin olarak kullanabilir
2 Mesleğini uygularken bilimsel ve mesleki etik kurallarını ve hayvan haklarını gözetir
3 Yeterli bilgi birikimi ve deneyimiyle karşılaştığı problemler ile ilgili çözüm üretebilir ve uygulayabilir
4 Birey ve halk sağlığı açısından koruyucu hekimliğin temel kurallarını bilir ve uygulayabilir
5 Veteriner hekimlik alanındaki halk sağlığı çiftlikten sofraya gıda güvenliği ve teknolojisi konularında yeterli bilgi ve beceri kazanır
6 Besin Hijyeni ve Teknolojisi ile ilgili mevzuatı bilir ve mesleki problemleri farklı bakış açılarından analiz edebilir
7 Meslektaşları, diğer meslek mensupları ve gıda endüstris çalışanları ile iyi iletişim kurabilir
8 Yazılı ve sözlü olarak kendisini iyi ifade edebilir, Yabancı dil ve bilişim teknolojilerini yeterince bilir ve kullanır
9 Kendi kendine öğrenme araştırma ve uygulama yeteneğini kazanır ve hayat boyu öğrenmeyi ilke edinir
10 Genel kültüre sahip, ülkenin sosyal ve ekonomik yapısı konusunda bilgili ve duyarlı olmayı ilke edinir
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan Öğretim Faaliyetleri, Öğretme Metodları ve AKTS İş Yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 14 3 42
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 14 3 42
Ödevler 0 0 0
Sunum / Seminer hazırlama 10 3 30
Kısa sınavlar 0 0 0
Ara sınavlara hazırlık 14 1 14
Ara sınavlar 1 2 2
Proje (Yarıyıl ödevi) 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Arazi çalışması 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 14 1 14
Yarıyıl sonu sınavı 1 2 2
Araştırma 0 0 0
Toplam iş yükü     146
AKTS     6.00

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 1 100
Kısa sınav 0 0
Ödev 0 0
Yarıyıl içi toplam   100
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   40
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   60
Genel toplam   100

Önerilen Veya Zorunlu Okuma Materyalleri
Ders kitabı Noakes D.E., Parkinson T.J., England G.C.W., 2003. Arthur’s Veterinary Reproduction and Obstetrics, Saunders Inc., New York
Yardımcı Kaynaklar

Ders İle İlgili Dosyalar