Dersin Adı Dersin Seviyesi Dersin Kodu Dersin Tipi Dersin Dönemi Yerel Kredi AKTS Kredisi Ders Bilgileri
TOPLUMDA BESLENME SORUNLARI VE EPİDEMİYOLOJİSİ Üçüncü Düzey BES 322 6 4.00 4.00 Yazdır
   
Dersin Tanımı
Ön Koşul Dersleri TOPLUMDA BESLENME SORUNLARININ SAPTANMASI
Eğitimin Dili Türkçe
Koordinatör
Dersi Veren Öğretim Eleman(lar)ı DOÇ. DR. MÜGE YILMAZ
Yardımcı Öğretim Eleman(lar)ı
Dersin Veriliş Şekli Yüz yüze
Dersin Amacı Dünyada ve ülkemizde sık görülen beslenme yetersizliği ve beslenmeyle ilişkili kronik hastalıkların epidemiyolijisini, risk faktörlerini ve hastalıklardan korunmada beslenme önerilerini açıklayabilmek.
Dersin Tanımı Toplumlarda görülen beslenmeyle ilişkili hastalıkların epidemiyolojisi.

Dersin İçeriği
1 Temel epidemiyoloji.
2 Dünyada ve ülkemizde beslenme sorunlarının boyutları.
3 Protein enerji malnütrisyonu.
4 İyot yetersizliği hastalıkları.
5 Beslenme anemileri (Demir yetersizliği).
6 Beslenme anemileri (Folik asit, B12 vitamini yetersizliği).
7 D vitamini yetersiziliği ve raşitizim.
8 Kronik hastalıklardan korunmada beslenmenin rolü (Obezite).
9 Ara sınav
10 Kronik hastalıklardan korunmada beslenmenin rolü (Kardiyovasküler hastalıklar).
11 Kronik hastalıklardan korunmada beslenmenin rolü (Kanserler).
12 Kronik hastalıklardan korunmada beslenmenin rolü (Tip II diyabet).
13 Kronik hastalıklardan korunmada beslenmenin rolü (Osteoporoz).
14 Kronik hastalıklardan korunmada beslenmenin rolü (Diş çürükleri).
15 Beslenmeyle ilişkili kronik hastalıkları önlemede fiziksel aktivitenin rolü.
16 Genel değerlendirme.
17
18
19
20

Dersin Öğrenme Çıktıları
1 Epidemiyolojik araştırmaları tanımlayabilir.
2 Dünyada ve ülkemizdeki beslenme sorunlarını açıklayabilir.
3 Ülkemizde yaygın görülen beslenme yetersizliği hastalıklarının beslenmeyle ilişkili risk faktörlerini ve epidemiyoljilerini açıklayabilir.
4 Diyet ile İlişkili Kronik Hastalıkların (Şişmanlık, kardiovasküler hastalıklar, kanser türleri, tip II diyabet, osteoporoz, diş çürükleri) beslenmeyle ilişkili risk faktörlerini ve epidemiyoljilerini açıklayabilir.
5 Kronik hastalıkları önlemede beslenmenin önemini kavrar.
6
7
8 .
9
10

*Dersin Program Yeterliliklerine Katkı Seviyesi
1 Alan ile ilişkili teorik yaklaşımlara dair temel bir bilginin edinilmesi
2 Alan ile ilgili uygulamalara (pratiğe) yönelik temel bir bilginin edinilmesi
3 Teori ve pratikte dünya çapında meydana gelen gelişmelerin takip edilebilmesi
4 Ekip çalışması becerisinin kazanılması
5 İnisiyatif alma, kreatif çözümler geliştirebilme ve analitik düşünce yeteneğinin kazanılması
6 Alanda, araştırmalarını ve/veya pratiklerini yürüten kişiler veya gruplarla iletişimde bulunmak için gerekli becerilerin kazanılması
7 Bir yabancı dili kullanarak alanda, araştırmalarını ve/veya pratiklerini yürüten yabancı kişiler veya gruplarla iletişimde bulunmak için gerekli becerilerin kazanılması
8 Alandaki çeşitli yazılımları ve/veya teknik ekipmanları kullanabilme yeteneğinin kazanılması
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan Öğretim Faaliyetleri, Öğretme Metodları ve AKTS İş Yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 15 4 60
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 15 2 30
Ödevler 0 0 0
Sunum / Seminer hazırlama 0 0 0
Kısa sınavlar 0 0 0
Ara sınavlara hazırlık 2 4 8
Ara sınavlar 1 1 1
Proje (Yarıyıl ödevi) 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Arazi çalışması 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 2 4 8
Yarıyıl sonu sınavı 1 1 1
Araştırma 0 0 0
Toplam iş yükü     108
AKTS     4.00

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 1 40
Kısa sınav 0 0
Ödev 0 0
Yarıyıl içi toplam   40
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   40
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   60
Genel toplam   100

Önerilen Veya Zorunlu Okuma Materyalleri
Ders kitabı
Yardımcı Kaynaklar 1-Pekcan, G. Beslenme Durumunun Saptanması, Diyet El Kitabı, (Ed. A. Baysal ve ark.) 67-142, Hatiboğlu Yayınevi, Ankara, 2013. 2-Gibney M.J, Margetts B.M, Kearney J.M, Arab L. ed (s). Public Health Nutrition 1st ed. UK: Blackwell Science, 2004. 3- Aykut M. Toplum Beslenmesi. İçinde Halk Sağlığı Genel Bilgiler, Öztürk Y, Günay O (edt), Erciyes Üniversitesi Yayınları, Kayseri, 2011 4- Baysal A. Genel Beslenme, Hatipoğlu Yayınevi, Ankara, 2012

Ders İle İlgili Dosyalar