Dersin Adı Dersin Seviyesi Dersin Kodu Dersin Tipi Dersin Dönemi Yerel Kredi AKTS Kredisi Ders Bilgileri
BESLENME İLE İLİNTİLİ HASTALIKLAR BİYOKİMYASI İkinci Düzey BES 425 7 2.00 2.00 Yazdır
   
Dersin Tanımı
Ön Koşul Dersleri Yok
Eğitimin Dili Türkçe
Koordinatör
Dersi Veren Öğretim Eleman(lar)ı PROF. DR. BETÜL ÇİÇEK
Yardımcı Öğretim Eleman(lar)ı Araş. Gör. Hatice Özçalışkan İlkay
Dersin Veriliş Şekli Yüz yüze eğitim
Dersin Amacı Diyetisyen adayı öğrencileri gelecekte karşılaşacakları beslenme ile ilintili hastalıklar ve bu hastalıklarla ilgili biyokimyasal bulgular ile bunların yorumlanması hakkında bilgilendirmek.
Dersin Tanımı Beslenme ile ilintili hastalıklarla bu hastalıkların neden olduğu biyokimyasal değişikliklerin anlatıldığı ve yorumlandığı bir derstir.

Dersin İçeriği
1 Giriş, dersin genel tanımı, amacı, hedefleri, beklentiler
2 Obezite, insülin direnci, insülin direnci hesabı (yetişkin ve çocuk için) Obezitede biyokimyasal değişiklikler
3 Vaka sunumu
4 Diyabet, diyabette biyokimyasal değişiklikler
5 Vaka sunumu
6 Kardiyovasküler hastalıklar, kardiyovasküler hastalıklarda biyokimyasal değişiklikler
7 Ara sınav
8 Vaka sunumu
9 Kanser ve türleri
10 Kanser türlerine göre oluşan biyokimyasal değişiklikler
11 Vaka sunumu
12 Böbrek hastalıkları, türleri ve biyokimyasal değişiklikler
13 Vaka sunumu
14 Genel tekrar
15 Final sınavı
16
17
18
19
20

Dersin Öğrenme Çıktıları
1 Bu dersi tamamlayan bir öğrenci, beslenme ile ilintili hastalıklar ve bu hastalıklarla ilgili biyokimyasal bulguları açıklar.
2 Beslenme ile ilintili hastalıkların neden olduğu biyokimyasal bulguları yorumlar.
3 Beslenme ile ilintili hastalıkların neden olduğu biyokimyasal bulgular doğrultusunda kişiye özel beslenme planı yapar.
4 -
5 -
6 -
7
8
9
10

*Dersin Program Yeterliliklerine Katkı Seviyesi
1 Alanındaki bilgileri uzmanlık düzeyinde kullanır.
2 Alanında elde ettiği bilgileri farklı disiplinlerle bütünleştirerek yorumlar.
3 Verilerin toplanması, analiz edilmesi, yorumlanması ve duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri dikkate alarak bilimsel çalışma yapar.
4 Yaptığı bilimsel araştırmaların sonuçlarını sözlü ve yazılı olarak aktarır.
5 Analitik düşünme yeteneğini geliştirerek gerçek hayat problemlerini çözer.
6 Etkin bir yönetim için kullanılabilecek çeşitli karar-destek tekniklerini uygular.
7 İşletme paydaşlarının davranışlarının nedenlerini, oluşum süreçlerini ve sonuçlarını açıklar.
8 Günümüz işletmelerinde uygulanabilecek çağdaş yönetim tekniklerini ve bunların uygulanma gerekçelerini teorik alt yapılarını ve bağlamsal koşulları dikkate alarak listeler ve açıklar.
9 İşletmelerin iç ve dış unsurlarıyla uyumlu, esnekliğini ve rekabet gücünü artıracak stratejik yönetim süreçlerini tasarlar ve uygular.
10 Pazarlama alanında farklı konuları algılar ve disiplinlerarası çalışmalarda kullanır.
11 Muhasebe ve finansman alanında işletmenin karşılaşabileceği tüm sorunları tespit eder ve çözer.
12 Finansal verileri analiz edecek programları kullanır.
13 Alanındaki ulusal ve uluslararası gelişmeleri takip eder ve tartışır.
14 Üretim ve hizmet işletmelerinin lojistik ve stoklama faaliyetlerini etkin yönetir.
15 İşletmelerin kaynaklarını verimli kullanması için gereken düzenlemeleri listeler.
16 İşletmenin herhangi bir alanında karşılaştığı problemi matematiksel bir model ile ifade eder ve farklı yöntemlerle çözer.
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan Öğretim Faaliyetleri, Öğretme Metodları ve AKTS İş Yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 14 2 28
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 10 2 20
Ödevler 0 0 0
Sunum / Seminer hazırlama 7 1 7
Kısa sınavlar 0 0 0
Ara sınavlara hazırlık 1 2 2
Ara sınavlar 1 1 1
Proje (Yarıyıl ödevi) 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Arazi çalışması 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 1 2 2
Yarıyıl sonu sınavı 1 1 1
Araştırma 0 0 0
Toplam iş yükü     61
AKTS     2.00

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 1 30
Kısa sınav 0 0
Ödev 1 10
Yarıyıl içi toplam   40
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   40
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   60
Genel toplam   100

Önerilen Veya Zorunlu Okuma Materyalleri
Ders kitabı
Yardımcı Kaynaklar Hastalıklarda beslenme alanında yazılmış tüm kitaplar

Ders İle İlgili Dosyalar