Dersin Adı Dersin Seviyesi Dersin Kodu Dersin Tipi Dersin Dönemi Yerel Kredi AKTS Kredisi Ders Bilgileri
HELMİNT HAS. YAŞ, CİNSİYET, BESLENME GİBİ FAKTÖRLE İkinci Düzey VPZ 623 1 4.00 4.00 Yazdır
   
Dersin Tanımı
Ön Koşul Dersleri -
Eğitimin Dili Türkçe
Koordinatör PROF. DR. ALPARSLAN YILDIRIM
Dersi Veren Öğretim Eleman(lar)ı PROF. DR. ALPARSLAN YILDIRIM
Yardımcı Öğretim Eleman(lar)ı Prof. Dr. Alparslan YILDIRIM, Prof. Dr. Önder DÜZLÜ, Doç. Dr. Zuhal ÖNDER, Doç. Dr. Arif ÇİLOĞLU, Araş.Gör. Dr. Gamze YETİŞMİŞ, Öğr. Gör. Dr. Sadullah USLU
Dersin Veriliş Şekli Konuların slaytlar eşliğinde anlatılması ve tartışılması, olgu sunumları
Dersin Amacı Helmint hastalıklarının görülmesinde yaş , cinsiyet, beslenme gibi faktörlerin gösterdiği etkiler.
Dersin Tanımı Helmint hastalıklarının görülmesinde yaş , cinsiyet, beslenme gibi faktörlerin gösterdiği etkileri öğreten derstir.

Dersin İçeriği
1 Helmint hastalıklarına giriş
2 Helmint hastalıklarının tipleri
3 Helmint hastalıklarının etki şekilleri
4 Helmint hastalıklarının, helmint üzerindeki sonuçları
5 Helmintlerin hastalıklara duyarlılık faktörleri
6 Duyarlılık faktörlerinin oluşturduğu etkiler
7 Duyarlılık faktörlerinin oluşturduğu etkiler
8 Yaşın helmint hastalıkları üzerindeki etkileri
9 Cinsiyetin helmint hastalıkları üzerindeki etkileri
10 Beslenmenin helmint hastalıkları üzerindeki etkileri
11 Beslenmenin helmint hastalıkları üzerindeki etkileri
12 Etki değişkenlerinin oluşturduğu komplike durumlar sonucu izlenmesi gereken tedavi şekilleri
13 Etki değişkenlerinin oluşturduğu komplike durumlar sonucu izlenmesi gereken tedavi şekilleri
14 Helmint hastalıklarında sonuç
15
16
17
18
19
20

Dersin Öğrenme Çıktıları
1 Helmintlerin taksonomisini öğrenmek
2 Helmint türlerinin morfolojileri ve biyolojilerini öğrenmek
3 Mevcut türlerin meydana getirdiği enfeksiyonların yaş, cinsiyet ve beslenme gibi faktörlerle olan ilişkisini öğrenmek.
4
5
6
7
8
9
10

*Dersin Program Yeterliliklerine Katkı Seviyesi
1 Besin Hijyeni ve Teknolojisi alanında temel ve yeterli bilgi birikimine sahip olur, öğrendiği bilgileri etkin olarak kullanabilir
2 Mesleğini uygularken bilimsel ve mesleki etik kurallarını ve hayvan haklarını gözetir
3 Yeterli bilgi birikimi ve deneyimiyle karşılaştığı problemler ile ilgili çözüm üretebilir ve uygulayabilir
4 Birey ve halk sağlığı açısından koruyucu hekimliğin temel kurallarını bilir ve uygulayabilir
5 Veteriner hekimlik alanındaki halk sağlığı çiftlikten sofraya gıda güvenliği ve teknolojisi konularında yeterli bilgi ve beceri kazanır
6 Besin Hijyeni ve Teknolojisi ile ilgili mevzuatı bilir ve mesleki problemleri farklı bakış açılarından analiz edebilir
7 Meslektaşları, diğer meslek mensupları ve gıda endüstris çalışanları ile iyi iletişim kurabilir
8 Yazılı ve sözlü olarak kendisini iyi ifade edebilir, Yabancı dil ve bilişim teknolojilerini yeterince bilir ve kullanır
9 Kendi kendine öğrenme araştırma ve uygulama yeteneğini kazanır ve hayat boyu öğrenmeyi ilke edinir
10 Genel kültüre sahip, ülkenin sosyal ve ekonomik yapısı konusunda bilgili ve duyarlı olmayı ilke edinir
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan Öğretim Faaliyetleri, Öğretme Metodları ve AKTS İş Yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 10 2 20
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 6 2 12
Ödevler 0 0 0
Sunum / Seminer hazırlama 6 2 12
Kısa sınavlar 0 0 0
Ara sınavlara hazırlık 1 20 20
Ara sınavlar 1 2 2
Proje (Yarıyıl ödevi) 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Arazi çalışması 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 1 20 20
Yarıyıl sonu sınavı 1 2 2
Araştırma 8 2 16
Toplam iş yükü     104
AKTS     4.00

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 1 40
Kısa sınav 0 0
Ödev 0 0
Yarıyıl içi toplam   40
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   40
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   60
Genel toplam   100

Önerilen Veya Zorunlu Okuma Materyalleri
Ders kitabı 1 - TÜZER, E , TOPARLAK, M ( 2000 ) : Veteriner Helmintoloji , İ.Ü.Ders Notları. 2 - TINAR, R (Ed.) (2006). Helmintoloji. Nobel Yayın Dağıtım, Ankara,. 3 - GÜRALP, N. (1981). Helmintoloji. A.Ü.Basımevi, Ankara. 4 - URQUHART, GM , et. al. (1987) : Veterinary Parasitology , Longman Scientific and Technical. 5 - . BOWMAN, D.D.,R.C. Lynn, (1995). Georgis’ Parasitology for veterinarians. W. B. Saunders Company, USA. 6 - KASSAI, T., (1999). Veterinary Helmintology. Butterworth Heinemann, A Division of Reed Education and Professional Publishing Ltd., Great Britain. 7 - BURGU, A., KARAER, Z. (2005). Parazit Hastalıklarında Tedavi. Türkiye Parazitoloji Derneği, Yayın No:19.
Yardımcı Kaynaklar Internet

Ders İle İlgili Dosyalar