Dersin Adı Dersin Seviyesi Dersin Kodu Dersin Tipi Dersin Dönemi Yerel Kredi AKTS Kredisi Ders Bilgileri
GIDA KATKI MADDELERİ İkinci Düzey BES 206 3 2.00 2.00 Yazdır
   
Dersin Tanımı
Ön Koşul Dersleri Yok
Eğitimin Dili Türkçe
Koordinatör
Dersi Veren Öğretim Eleman(lar)ı
Yardımcı Öğretim Eleman(lar)ı
Dersin Veriliş Şekli Yüze yüze
Dersin Amacı Gıdalarda kullanılan yararlı/zararlı katkı maddeleri ve sağlık üzerine etkileri hakkında bilgi sahibi olabilmek.
Dersin Tanımı Bu ders gıda katkı maddeleri, kullanım alanları ve sağlık üzerine etkileri hakkında bilgiler içermektedir.

Dersin İçeriği
1 Gıda Katkı Maddesi Nedir ?
2 Gıda Katkı Maddelerinin İşlevleri
3 Başlıca Gıda Katkı Maddeleri, Gıda Katkı Maddelerinin Üretimi ve Pazarını Etkileyen Etkenler
4 Gıda Katkı Maddelerinin Elde Edilme Yöntemleri, Kullanımları ve Sınırlamalar (1)
5 Gıda Katkı Maddelerinin Elde Edilme Yöntemleri, Kullanımları ve Sınırlamalar (2)
6 Gıda Katkı Maddelerinin Elde Edilme Yöntemleri, Kullanımları ve Sınırlamalar (3)
7 Gıda Katkı Maddeleri ve Yasal Düzenlemeler
8 Ara sınav
9 Gıda Katkı Maddesi Alımının Belirlenmesi
10 Gıda Katkı Maddeleri ve Sağlık
11 Öğrenci Sunumları
12 Öğrenci Sunumları
13 Öğrenci Sunumları
14 Öğrenci Sunumları
15 Genel değerlendirme ve tartışma
16 Final sınavı
17
18
19
20

Dersin Öğrenme Çıktıları
1 Gıda katkı maddelerinin genel özelliklerini öğrenir.
2 Gıda katkı maddelerinin kullanım alanlarını öğrenir.
3 Gıdalarda kullanılan katkı maddelerinin sağlık üzerine etkilerini kavrar.
4 Etiket okuma alışkanlığı kazanır.
5
6
7
8
9
10

*Dersin Program Yeterliliklerine Katkı Seviyesi
1 Bilimsel araştırmanın gerekliliğini kavrama konusunda yeterli seviyeye ulaşma.
2 ilimsel araştırma metotlarını inceleme konusunda yeterli seviyeye ulaşma.
3 Bilimsel araştırma metotlarını uygulayabilme konusunda yeterli seviyeye ulaşma.
4 Sunu hazırlama metotlarını edinme konusunda yeterli seviyeye ulaşma.
5 Makale hazırlama teknikleri konusunda yeterli seviyeye ulaşma.
6 Yüksek lisans tezi yazma teknikleri konusunda yeterli seviyeye ulaşma.
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan Öğretim Faaliyetleri, Öğretme Metodları ve AKTS İş Yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 15 1 15
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 10 2 20
Ödevler 1 5 5
Sunum / Seminer hazırlama 1 5 5
Kısa sınavlar 0 0 0
Ara sınavlara hazırlık 1 5 5
Ara sınavlar 0 0 0
Proje (Yarıyıl ödevi) 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Arazi çalışması 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 1 3 3
Yarıyıl sonu sınavı 1 1 1
Araştırma 0 0 0
Toplam iş yükü     54
AKTS     2.00

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 1 40
Kısa sınav 0 0
Ödev 0 0
Yarıyıl içi toplam   40
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   40
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   60
Genel toplam   100

Önerilen Veya Zorunlu Okuma Materyalleri
Ders kitabı A''dan Z''ye Gıda Katkı Maddeleri (Editör:Prof.Dr.Muhittin Tayfur) Ankara : Detay Yayıncılık, 2014
Yardımcı Kaynaklar Gıda katkı maddeleri / Çakmakçı, Songül ; İlyas Çelik Erzurum : Atatürk Ün., 2004 5.bs.; 214s.;22sm.

Ders İle İlgili Dosyalar