Dersin Adı Dersin Seviyesi Dersin Kodu Dersin Tipi Dersin Dönemi Yerel Kredi AKTS Kredisi Ders Bilgileri
BESLENME ANTROPOLOJİSİ Üçüncü Düzey BDY 511 1 6.00 6.00 Yazdır
   
Dersin Tanımı
Ön Koşul Dersleri Yok
Eğitimin Dili Türkçe
Koordinatör
Dersi Veren Öğretim Eleman(lar)ı DOÇ. DR. MÜGE YILMAZ
Yardımcı Öğretim Eleman(lar)ı Yok
Dersin Veriliş Şekli Yüz yüze
Dersin Amacı Tarihsel süreçte insanlardaki biyolojik, sosyal, kültürel, ekonomik değişimlerin beslenmeyi nasıl etkilediğini öğrenmek.
Dersin Tanımı İnsan biyolojisi, ekonomik sistemler, beslenme durumu ve gıda güvenliği arasındaki karşılıklı etkileşimin incelenmesi.

Dersin İçeriği
1 Beslenme antropolojisine giriş.
2 Toplumların besin seçimini etkileyne faktörler.
3 Tarihsel süreçte insanların yaşam biçimlerine ve bulundukları ekosistemlere göre beslenme alışkanlıkları.
4 Sosyal, kültürel ve ekonomik yapıların beslenmeye etkisi.
5 İnsanlık tarihi boyunca beslenme için kullanılan araç-gereçler.
6 Gıda güvenliği ve güvencesi.
7 Dinler ve beslenme.
8 Ara sınav
9 Dünya mutfakları ve yemek kültürü.
10 Türk mutfağı ve yöresel beslenme alışkanlıkları.
11 Hızlı, hazır yemek kültürü.
12 Vejetaryen beslenme.
13 Besin destekleri tarihçesi
14 Küreselleşme ve beslenme.
15
16
17
18
19
20

Dersin Öğrenme Çıktıları
1 Beslenme antropolojisini tanımlayabilir.
2 İnsanlık tarihi boyunca farklı dönemler ve uygarlıkların beslenme alışkanlıkları hakkında bilgi sahibi olur.
3 Sosyo-ekonomik, sosyo-kültürel faktörlerin beslenme üzerine etkilerini öğrenir.
4 Dünyadaki farklı bölgelerin beslenme alışkanlıkları hakkında fikir sahibi olur.
5 İnsanlık tarihi sürecinde beslenme için kullanılan araç-gereçleri öğrenir.
6 Türk mutfağı ve yöresel beslenme alışkanlıkları hakkında bilgi sahibi olur.
7 Dini inanışların beslenme üzerine etkileri konusunda bilgi sahibi olur.
8 Küreselleşmenin beslenme üzerine etkilerini öğrenir.
9
10

*Dersin Program Yeterliliklerine Katkı Seviyesi
1 Disiplinler arası çalışmalarla müzikoloji arasındaki ilişkiyi açıklayabilmek
2 Disiplinler arası bilgi üretimine katkı sağlayabilmek
3 Müzikoloji alanına özgün araştırma fikirleri ile katkı sağlayabilmek
4 Uluslararası platformda kültürel ve müziksel çeşitlilik ekseninde bilgi üretimine katkı sağlayabilmek
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan Öğretim Faaliyetleri, Öğretme Metodları ve AKTS İş Yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 14 2 28
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 14 4 56
Ödevler 1 2 2
Sunum / Seminer hazırlama 1 20 20
Kısa sınavlar 0 0 0
Ara sınavlara hazırlık 4 6 24
Ara sınavlar 1 1 1
Proje (Yarıyıl ödevi) 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Arazi çalışması 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 4 6 24
Yarıyıl sonu sınavı 1 1 1
Araştırma 0 0 0
Toplam iş yükü     156
AKTS     6.00

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 1 20
Kısa sınav 0 0
Ödev 1 20
Yarıyıl içi toplam   40
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   40
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   60
Genel toplam   100

Önerilen Veya Zorunlu Okuma Materyalleri
Ders kitabı 1-Kutluay Merdol T, Beslenme Antropolojisi, Hatiboğlu Yayınları, 2012. 2-Baysal A, Kutluay-Merdol T. Sasır H. ve ark. Türk Mutfağından örnekler, Kültür Bakanlığı, 1993
Yardımcı Kaynaklar 1-Kutluay Merdol T, Beslenme Antropolojisi, Hatiboğlu Yayınları, 2012. 2-Baysal A, Kutluay-Merdol T. Sasır H. ve ark. Türk Mutfağından örnekler, Kültür Bakanlığı, 1993

Ders İle İlgili Dosyalar