Dersin Adı Dersin Seviyesi Dersin Kodu Dersin Tipi Dersin Dönemi Yerel Kredi AKTS Kredisi Ders Bilgileri
FİTOKİMYASALLAR Üçüncü Düzey BDY 603 Seçmeli 1 6.00 6.00 Yazdır
   
Dersin Tanımı
Ön Koşul Dersleri Yok
Eğitimin Dili Türkçe
Koordinatör
Dersi Veren Öğretim Eleman(lar)ı PROF. DR. BETÜL ÇİÇEK
Yardımcı Öğretim Eleman(lar)ı -
Dersin Veriliş Şekli Yüz yüze
Dersin Amacı Besinlerin bileşiminde yer alan ve sağlık üzerindeki olumlu etkileri bilimsel olarak kanıtlanmış fitokimyasalların kimyasal yapılarını, besinsel kaynaklarını, metabolizmalarını ve sağlık üzerindeki etkilerini irdelemek.
Dersin Tanımı Besinlerin bileşiminde bulunan fitokimyasalların aktif bileşenlerinin, yapısal ve kimyasal özelliklerinin, vücutta uğradıkları değişimin, metabolik yararlarının ve sağlık yararlarının detaylarıyla ele alındığı bir derstir.

Dersin İçeriği
1 Fitokimyasalların genel olarak tanımlanması, gruplandırılması, sınıflandırılması
2 Citrus (turunçgiller) familyasındaki fitokimyasalların çeşitliliği ve biyolojik aktivitesi, sağlık üzerindeki etkileri
3 Çekirdeksiz etli meyveler (berry) familyasındaki fitokimyasalların çeşitliliği ve biyolojik aktivitesi, sağlık üzerindeki etkileri
4 Üzümün yapısındaki fitokimyasalların çeşitliliği ve biyolojik aktivitesi, sağlık üzerindeki etkileri
5 Alfa-tokoferol ve tokotrienollerin rolleri
6 İzotiyosiyanatlar ve sağlık üzerindeki etkileri
7 Soya fitoöstrojenleri ve sağlık üzerindeki etkileri
8 Ara sınav
9 Yağlı tohumlardaki fitokimyasallar ve sağlık üzerindeki etkileri
10 Laykopen ve sağlık üzerindeki etkileri
11 Astaksantin, beta-kriptoksantin, lutein, zeaksantin ve sağlık üzerindeki etkileri
12 Seminer sunumları
13 Seminer sunumları
14 Seminer sunumları
15 Final sınavı
16
17
18
19
20

Dersin Öğrenme Çıktıları
1 Bu dersi tamamlayan bir öğrenci, besinler yoluyla vücudumuza aldığımız ve sağlığımızı olumlu etkileyen fitokimyasalların sınıflandırılmasını,özelliklerini, besinsel kaynaklarını, vücuttaki metabolizmasını, fizyolojik işlevlerini açıklar.
2 Çeşitli fitokimyasalların insan sağlığı üzerindeki olumlu etkilerini, etki mekanizmalarını, diğer besin ögeleriyle etkileşimini açıklar.
3 Farklı hastalıklarla ilişkili fitokimyasalların sağlık üzerindeki olumlu etkilerine ilişkin bilgi sahibi olur.
4
5
6
7
8
9
10

*Dersin Program Yeterliliklerine Katkı Seviyesi
1 Beslenme ve Diyetetik alanıyla ilgili kanıta dayalı güncel bilgiler ve teknolojik araç gereçler konusunda bilgi sahibi olma.
2 Uzmanlık düzeyinde bireysel veya disiplinler arası yaptığı bilimsel çalışmaların verilerini yorumlama, analiz etme ve raporlama bilgisine sahip olma.
3 Beslenme ve Diyetetik alanıyla ilgili edindiği bilgileri kullanarak yeni bilgiler oluşturmak için gereken teknolojik donanımları kullanarak bilimsel araştırmalar yapabilme.
4 Bilimsel araştırmaların analizi için doğru istatistiksel yöntemleri kullanabilme.
5 Beslenme ve Diyetetik alanıyla ilgili çalışmaları bağımsız ya da ekip olarak gerçekleştirerek bilimsel makaleleri ulusal düzeyde yayınlayabilme ve / veya sunabilme.
6 Yaşam boyu öğrenme ilkelerini benimseyerek kendini güncelleyebilme.
7 Beslenme ve Diyetetik alanında veya dışındaki birey ya da gruplarla sözlü veya yazılı iletişime geçerek kalite süreçlerine uyarak, güncel bilimsel gelişmeleri tartışabilme, paylaşabilme.
8 Etik ilkeler doğrultusunda bilimsel bilgileri toplar, yorumlar, birey ve toplumu gözeterek, ulusal ve uluslararası beslenme plan ve politikalarına yön verecek çalışmalara katkıda bulunabilme, yürütebilme, yönetebilme, değerlendirebilme.
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan Öğretim Faaliyetleri, Öğretme Metodları ve AKTS İş Yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 14 2 28
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 14 5 70
Ödevler 0 0 0
Sunum / Seminer hazırlama 3 6 18
Kısa sınavlar 0 0 0
Ara sınavlara hazırlık 1 3 3
Ara sınavlar 1 1 1
Proje (Yarıyıl ödevi) 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Arazi çalışması 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 1 3 3
Yarıyıl sonu sınavı 1 3 3
Araştırma 3 6 18
Toplam iş yükü     144
AKTS     6.00

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 1 30
Kısa sınav 0 0
Ödev 1 10
Yarıyıl içi toplam   40
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   40
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   60
Genel toplam   100

Önerilen Veya Zorunlu Okuma Materyalleri
Ders kitabı Meskin MS, Bidlack WR, Davies A, Omaye ST. Phytochemicals in Nutrition and Health, CRC Press, 2002.
Yardımcı Kaynaklar Handbook of Nutraceuticals and Functional Foods. Wildman REC(ed), CRC Press, 2001.

Ders İle İlgili Dosyalar