Dersin Adı Dersin Seviyesi Dersin Kodu Dersin Tipi Dersin Dönemi Yerel Kredi AKTS Kredisi Ders Bilgileri
ET ÜRÜNLERİ İŞLEME MÜHENDİSLİĞİ İkinci Düzey GDM 526 2 7.50 7.50 Yazdır
   
Dersin Tanımı
Ön Koşul Dersleri GM-401 Et Teknolojisi dersini almış olmak, Lisansüstü öğrenciler
Eğitimin Dili Türkçe
Koordinatör
Dersi Veren Öğretim Eleman(lar)ı Prof.Dr. Zülal KESMEN
Yardımcı Öğretim Eleman(lar)ı Yok
Dersin Veriliş Şekli Sınıf dersleri: Haftada üç saat teorik temeller
Dersin Amacı Bu dersin amacı öğrencilere kırmızı et ve etin işlenmesi, ürünlere dönüştürülmesi, mühendislik ve teknolojik işlemler hakkında bilgi vermektir.
Dersin Tanımı Karkas ve et ürünlerinde kalite ilişkisi, et ürünleri işleme metotları, emülsiyon tipi et ürünleri, fermente et ürünleri ve starter kültürler, kurutulmuş et ürünleri, yeniden yapılandırma teknikleri, ısıl işlem ve D, F, Z değerlerinin hesaplanması, kürleme, tütsüleme ve parça halinde üretilen et ürünleri, taze et ürünleri ve depolama, taze ve işlenmiş et ürünleri için ambalajlama, et ürünlerinde hijyen ve kalite oluşumu, et ürünleri işleme de son gelişmeler.

Dersin İçeriği
1 Karkas ve et ürünlerinde kalite ilişkisi
2 Et ürünleri işleme metodları
3 Emülsiyon tipi et ürünleri
4 Fermente et ürünleri ve starter kültürler
5 Kurutulmuş et ürünleri
6 Yeniden yapılandırma teknikleri
7 Ara Sınav
8 Et teknolojisinde ısıl işlemler ve D, F, Z değerlerinin hesaplanması
9 Kürleme, tütsüleme ve parça halinde satılan et ürünleri
10 Taze et ürünleri ve depolama
11 Taze ve işlenmiş et ürünleri için ambalajlama
12 Et ürünlerinde hijyen ve kalite oluşumu
13 Et ürünleri işleme de son gelişmeler
14 Final Sınavı
15
16
17
18
19
20

Dersin Öğrenme Çıktıları
1 Mühendislik çözümlerinin, evrensel ve toplumsal boyutlardaki etkilerini anlamak için gerekli genişlikte eğitimi
2 Matematik, fen ve mühendislik bilgilerini uygulama becerisi
3 -
4 -
5 -
6 -
7
8
9
10

*Dersin Program Yeterliliklerine Katkı Seviyesi
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan Öğretim Faaliyetleri, Öğretme Metodları ve AKTS İş Yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 6 20 120
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 6 10 60
Ödevler 0 0 0
Sunum / Seminer hazırlama 0 0 0
Kısa sınavlar 0 0 0
Ara sınavlara hazırlık 1 3 3
Ara sınavlar 1 3 3
Proje (Yarıyıl ödevi) 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Arazi çalışması 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 1 3 3
Yarıyıl sonu sınavı 1 3 3
Araştırma 0 0 0
Toplam iş yükü     192
AKTS     7.50

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 1 40
Kısa sınav 0 0
Ödev 0 0
Yarıyıl içi toplam   40
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   40
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   60
Genel toplam   100

Önerilen Veya Zorunlu Okuma Materyalleri
Ders kitabı Et Ürünleri İşleme Mühendisliği, H. Y. Gökalp, M. Kaya, Ö. Zorba, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, Erzurum, 2001. Meat Products Handbook - Practical science and technology, G. Feiner, CRC Pres. Woodhead Pub. Ltd. Cambridge, England, 2006. Meat Science and Applications Y.H. Hui et al. CRC Pres. Woodhead Pub. Ltd. Cambridge, England, 2001
Yardımcı Kaynaklar Et Ürünleri İşleme Mühendisliği, Ders Notları, Hasan YETİM, 2010

Ders İle İlgili Dosyalar