Dersin Adı Dersin Seviyesi Dersin Kodu Dersin Tipi Dersin Dönemi Yerel Kredi AKTS Kredisi Ders Bilgileri
KÜRESEL TURİZM İŞLETMELERİ Birinci Düzey TUR815 1 7.00 7.00 Yazdır
   
Dersin Tanımı
Ön Koşul Dersleri YOK
Eğitimin Dili TÜRKÇE
Koordinatör PROF. DR. KENAN GÜLLÜ
Dersi Veren Öğretim Eleman(lar)ı DOÇ DR. KENAN GÜLLÜ
Yardımcı Öğretim Eleman(lar)ı YOK
Dersin Veriliş Şekli YÜZ YÜZE EĞİTİM
Dersin Amacı Küresel işletmecilik ve küresel turizm işletmeleri kavramlarını tanıtmak ve uluslararası işletmecilik ve yönetim ile ilgili faktörleri incelemektir.
Dersin Tanımı Ders kapsamında, Küreselleşme, Küreselleşmenin Boyutları ve Bu Süreçte Etkili Olan Faktörlerin Analizi, Uluslararası Çevre, Entegrasyonlar ve Turizm, Çok Uluslu İşletmelerin Kavramsal Açıdan İncelenmesi, Küresel Girişimcilik, Uluslararası Turizmde Tüketici Davranışı, Uluslararası Turizmde Destinasyon Pazarlaması ve Yönetimi, Çok Uluslu İşletmelerde Pazarlama Karmasının Küresel Boyutu, Uluslararası Turizm Sektöründe Büyüme Yöntemleri: İmtiyaz (Franchising) ve Yönetim Sözleşmesi (Management Contract), Çok Uluslu İşletmelerde Kurumsal İmaj konularını incelemektir.

Dersin İçeriği
1 Küreselleşme
2 Küreselleşmenin Boyutları ve Bu Süreçte Etkili Olan Faktörlerin Analizi
3 Uluslararası Çevre, Entegrasyonlar ve Turizm
4 Çok Uluslu İşletmelerin Kavramsal Açıdan İncelenmesi
5 Küresel Girişimcilik
6 Uluslararası Turizmde Tüketici Davranışı
7 Uluslararası Turizmde Destinasyon Pazarlaması ve Yönetimi
8 Çok Uluslu İşletmelerde Pazarlama Karmasının Küresel Boyutu
9 Uluslararası Turizm Sektöründe Büyüme Yöntemleri: İmtiyaz (Franchising) ve Yönetim Sözleşmesi (Management Contract)
10 Çok Uluslu İşletmelerde Kurumsal İmaj
11 Küresel işletmelerde Halkla İlişkiler Yönetimi
12 Küresel işletmelerde Entegrasyonlar
13 Örnek olay incelemesi ve tartışma
14 Örnek olay incelemesi ve tartışma
15
16
17
18
19
20

Dersin Öğrenme Çıktıları
1 Küreselleşme ve uluslararasılaşma kavramlarını bilir ve tartışır.
2 Küreselleşmenin boyutları ve bu süreçte etkili olan faktörleri analiz eder.
3 Küresel girişimciliği bilir.
4 Uluslararası turizmde tüketici davranışlarını bilir.
5 Çok uluslu işletmelerde pazarlama karmasının küresel boyutlarını bilir.
6 Çok uluslu işletmelerde kurumsal imaj yönetimini bilir.
7
8
9
10

*Dersin Program Yeterliliklerine Katkı Seviyesi
1 Beslenme ve diyetetik alanına özgü kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanabilme becerisine sahiptir.
2 Beslenme ve diyetetiğin farklı alanlarında karşılaşabileceği problemleri saptamada, eleştirel değerlendirmede, çözmede ve sonuca yönelik karar almada yetkindir.
3 Bireysel olarak, ekip içinde ve farklı disiplinlerle etkin bir biçimde çalışır.
4 Beslenme ve diyetetik uygulamaları ile ilgili güncel teknolojileri ve ekipmanları kullanır, veri tabanlarını sürekli ve etkin şekilde tarayarak kanıta dayalı doğru bilgiye ulaşır, işlevsel eğitim materyalleri geliştirir.
5 Türkçe ve en az bir yabancı dilde sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisine sahiptir.
6 Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir, bilimsel ve kültürel etkinliklere katılarak kendini sürekli yeniler.
7 Beslenme ve diyetetik alanında araştırma planlayabilme, uygulama yapabilme, araştırma verilerini değerlendirebilme ve raporlayabilme gibi temel araştırma becerilerine sahiptir.
8 Mesleki uygulamalarda ve alınan kararlarda sorumluluk üstlenir ve etik ilkelere bağlı kalır.
9 Mesleki uygulamaların toplumsal ve evrensel boyutlardaki etkileri ve hukuksal sonuçları konusunda farkındalığa sahiptir.
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan Öğretim Faaliyetleri, Öğretme Metodları ve AKTS İş Yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 14 3 42
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Ödevler 5 4 20
Sunum / Seminer hazırlama 2 3 6
Kısa sınavlar 0 0 0
Ara sınavlara hazırlık 1 6 6
Ara sınavlar 1 6 6
Proje (Yarıyıl ödevi) 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Arazi çalışması 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 1 6 6
Yarıyıl sonu sınavı 1 6 6
Araştırma 6 6 36
Toplam iş yükü     156
AKTS     6.00

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 1 40
Kısa sınav 0 0
Ödev 0 0
Yarıyıl içi toplam   40
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   40
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   60
Genel toplam   100

Önerilen Veya Zorunlu Okuma Materyalleri
Ders kitabı Seymen, Oya Aytemiz (2005), Küreselleşme ve Çok Uluslu İşletmecilik, Nobel Yayınları, Ankara.
Yardımcı Kaynaklar Tavmergen, İge Pırnar (2011), Uluslararası Turizm İşletmeciliği, Nobel Yayınları, Ankara. Kozak, Metin (2012) Turizm ve Rekabet, Detay Yayıncılık, Ankara. Mutlu, E.Can (2008). Uluslararası İşletmecilik, Beta Basım Yayın Dağıtım, İstanbul. YÜKSEL, Öznur (1999). Uluslararası İşletme Yönetimi ve Türkiye Uygulamaları, Gazi Kitabevi, Ankara.

Ders İle İlgili Dosyalar