Dersin Adı Dersin Seviyesi Dersin Kodu Dersin Tipi Dersin Dönemi Yerel Kredi AKTS Kredisi Ders Bilgileri
YEMDEKİ BAZI OLUMSUZLUK FAKTÖRLERİ İkinci Düzey VFT 635 1 6.00 6.00 Yazdır
   
Dersin Tanımı
Ön Koşul Dersleri Yok
Eğitimin Dili Türkçe
Koordinatör DEKAN MURAT KANBUR
Dersi Veren Öğretim Eleman(lar)ı PROF. DR. BİLAL CEM LİMAN
Yardımcı Öğretim Eleman(lar)ı Yok
Dersin Veriliş Şekli Yüz yüze haftada 3 saat teorik
Dersin Amacı YEM VE YEM HAMMADDELERİNDE BULUNAN OLUMSUZLUK FAKTÖRLERİ VE HAYVANLARA YÖNELİK ETKİLERİ HAKKINDA BİLGİ VERMEK
Dersin Tanımı YEM VE YEM HAMMADDELERİNDE BULUNAN OLUMSUZLUK FAKTÖRLERİ VE HAYVANLARA YÖNELİK ETKİLERİ

Dersin İçeriği
1 Organik nitelikli olumsuzluk faktörleri giriş
2 Siyanogenetik glikozidler
3 Gossipol ve Tannik asit
4 Nitrat ve nitritler
5 Alkaloidler
6 Vitaminlerin kullanımı veya etkinliğini engelleyen maddeler ve Vitamin zehirlenmesi
7 Metalleri bağlayan maddeler, Östrojenik maddeler, Guatır yapıcı maddeler, Saponinler ve Zehirli protein ve peptidler
8 Ara sınav
9 Çevre ve besin kirleticileri
10 Yemlerin hazırlanması ve üretim tekniklerinden ileri gelen sakıncalar ve Yemlere katılan besleyici değeri olan bazı organik maddeler
11 Mikotoksinler I
12 Mikotoksinler II
13 Mikotoksinler III
14 Mikotoksinler IV
15
16
17
18
19
20

Dersin Öğrenme Çıktıları
1 Öğrenciler Siyanogenetik glikozidlerin olumsuz etkilerini bilir
2 Öğrenciler Gossipolün olumsuz etkilerini bilir
3 Öğrenciler Alkaloidlerin olumsuz etkilerini bilir
4 Öğrenciler Mikotoksinlerin olumsuz etkilerini bilir
5 Öğrenciler Yemlerin hazırlanması ve üretim tekniklerinden ileri gelen sakıncaları bilir
6 Öğrenciler Çevre ve besin kirleticilerini bilir
7
8
9
10

*Dersin Program Yeterliliklerine Katkı Seviyesi
1 Besin Hijyeni ve Teknolojisi alanında temel ve yeterli bilgi birikimine sahip olur, öğrendiği bilgileri etkin olarak kullanabilir
2 Mesleğini uygularken bilimsel ve mesleki etik kurallarını ve hayvan haklarını gözetir
3 Yeterli bilgi birikimi ve deneyimiyle karşılaştığı problemler ile ilgili çözüm üretebilir ve uygulayabilir
4 Birey ve halk sağlığı açısından koruyucu hekimliğin temel kurallarını bilir ve uygulayabilir
5 Veteriner hekimlik alanındaki halk sağlığı çiftlikten sofraya gıda güvenliği ve teknolojisi konularında yeterli bilgi ve beceri kazanır
6 Besin Hijyeni ve Teknolojisi ile ilgili mevzuatı bilir ve mesleki problemleri farklı bakış açılarından analiz edebilir
7 Meslektaşları, diğer meslek mensupları ve gıda endüstris çalışanları ile iyi iletişim kurabilir
8 Yazılı ve sözlü olarak kendisini iyi ifade edebilir, Yabancı dil ve bilişim teknolojilerini yeterince bilir ve kullanır
9 Kendi kendine öğrenme araştırma ve uygulama yeteneğini kazanır ve hayat boyu öğrenmeyi ilke edinir
10 Genel kültüre sahip, ülkenin sosyal ve ekonomik yapısı konusunda bilgili ve duyarlı olmayı ilke edinir
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan Öğretim Faaliyetleri, Öğretme Metodları ve AKTS İş Yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 14 3 42
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 14 3 42
Ödevler 0 0 0
Sunum / Seminer hazırlama 10 3 30
Kısa sınavlar 0 0 0
Ara sınavlara hazırlık 1 5 5
Ara sınavlar 1 2 2
Proje (Yarıyıl ödevi) 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Arazi çalışması 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 1 5 5
Yarıyıl sonu sınavı 1 2 2
Araştırma 14 2 28
Toplam iş yükü     156
AKTS     6.00

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 1 40
Kısa sınav 0 0
Ödev 0 0
Yarıyıl içi toplam   40
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   40
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   60
Genel toplam   100

Önerilen Veya Zorunlu Okuma Materyalleri
Ders kitabı Sezai Kaya ve Hidayet Yavuz. YEM VE YEM HAMMADDELERİNDE BULUNAN OLUMSUZLUK FAKTÖRLERİ VE HAYVANLARA YÖNELİK ETKİLERİ:ORGANİK NİTELİKLİ OLUMSUZLUK FAKTÖRLERİ.4. O. Vet. Fak. Derg. 40 (4): 586-614 1993.
Yardımcı Kaynaklar Gupta R.C., Veterinary toxicology Basic and Clinical Principles, Elseiver, USA, 2007. Deshpande S S., Handbook of Food Toxicology. Marcel Dekker, Inc. NY, 2002.

Ders İle İlgili Dosyalar