Dersin Adı Dersin Seviyesi Dersin Kodu Dersin Tipi Dersin Dönemi Yerel Kredi AKTS Kredisi Ders Bilgileri
SAĞLIK HİZMETLERİNDE İLETİŞİM İkinci Düzey SEC130 1 3.00 3.00 Yazdır
   
Dersin Tanımı
Ön Koşul Dersleri Yok
Eğitimin Dili Türkçe
Koordinatör ÖĞRETİM GÖREVLİSİ AYŞEGÜL AYDIN
Dersi Veren Öğretim Eleman(lar)ı ÖĞRETİM GÖREVLİSİ AYŞEGÜL AYDIN
Yardımcı Öğretim Eleman(lar)ı Yok
Dersin Veriliş Şekli on Line
Dersin Amacı Sağlık hizmeti sunumunda yer alan personelin; hastalarla, hasta yakınlarıyla, yöneticileriyle ve diğer sağlık personelleriyle etkin ve etkili iletişim kurabilme becerisi kazanmalarını amaçlamaktadır.
Dersin Tanımı Bu ders; sağlık iletişiminin özellikleri ve boyutları, sözlü-sözsüz iletişim, empati, etkin dinleme, hasta profillerine göre kişilerarası iletişim kurabilme konularını içermektedir.

Dersin İçeriği
1 İletişim kavramı, önemi, özellikleri ve fonksiyonları, İletişim süreci ve öğeleri,
2 İletişimi etkileyen bireysel faktörler (algılama) ve iletişim engelleri,
3 Sağlık iletişimi ve boyutları.
4 Sağlık iletişiminin yararları,
5 Sağlık iletişiminin gelişimini etkileyen faktörler.
6 Türkiye’de sağlık iletişimi,
7 İletişim kuramları,
8 Sağlıkta iletişim modelleri, İletişim türleri ve şekilleri,
9 Ara sınav
10 Ara sınav değerlendirmesi Sınav sorularının cevapları ile ilgili geri bildirimlerin yapılması. Dinleme biçimleri, Empati, Ben Dili-Sen Dili,
11 Sağlık Kurumlarında Kurumsal İletişim ve Sosyal Medya,
12 Beden dili, Sağlık hizmetlerinde etkili iletişim teknikleri ve Teröpatik iletişim,
13 Hastayı tanıma ve hasta profilleri,
14 Hastayı tanıma ve hasta profilleri,
15 Özel hastalar ve yakınlarıyla özel durumlarda iletişim.
16 Özel hastalar ve yakınlarıyla özel durumlarda iletişim.
17 Final sınavı
18
19
20

Dersin Öğrenme Çıktıları
1 İletişimin temel kavramlarını, iletişim sürecini ve iletişimin öneminin açıklayabilmesi.
2 Kendini ve iletişim tarzını tanır, değerleri ve iletişim özellikleri arasındaki ilişkiyi sorgulayabilir.
3 Hasta ve yakınlarıyla ilişkilerinde iletişim becerilerini kullanabilir.
4 Özel durumlarda iletişim engellerini, doğru teknikleri kullanarak aşabilir.
5 Sağlık kurumlarındaki formal ve informal iletişim ağlarına uyum sağlar.
6 Profesyonel iletişim becerilerini kişilerarası ilişkilerde kullanır.
7
8
9
10

*Dersin Program Yeterliliklerine Katkı Seviyesi
1 Besin Hijyeni ve Teknolojisi alanında temel ve yeterli bilgi birikimine sahip olur, öğrendiği bilgileri etkin olarak kullanabilir
2 Mesleğini uygularken bilimsel ve mesleki etik kurallarını ve hayvan haklarını gözetir
3 Yeterli bilgi birikimi ve deneyimiyle karşılaştığı problemler ile ilgili çözüm üretebilir ve uygulayabilir
4 Birey ve halk sağlığı açısından koruyucu hekimliğin temel kurallarını bilir ve uygulayabilir
5 Veteriner hekimlik alanındaki halk sağlığı çiftlikten sofraya gıda güvenliği ve teknolojisi konularında yeterli bilgi ve beceri kazanır
6 Besin Hijyeni ve Teknolojisi ile ilgili mevzuatı bilir ve mesleki problemleri farklı bakış açılarından analiz edebilir
7 Meslektaşları, diğer meslek mensupları ve gıda endüstris çalışanları ile iyi iletişim kurabilir
8 Yazılı ve sözlü olarak kendisini iyi ifade edebilir, Yabancı dil ve bilişim teknolojilerini yeterince bilir ve kullanır
9 Kendi kendine öğrenme araştırma ve uygulama yeteneğini kazanır ve hayat boyu öğrenmeyi ilke edinir
10 Genel kültüre sahip, ülkenin sosyal ve ekonomik yapısı konusunda bilgili ve duyarlı olmayı ilke edinir
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan Öğretim Faaliyetleri, Öğretme Metodları ve AKTS İş Yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 15 2 30
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 14 1 14
Ödevler 0 0 0
Sunum / Seminer hazırlama 0 0 0
Kısa sınavlar 0 0 0
Ara sınavlara hazırlık 1 8 8
Ara sınavlar 1 1 1
Proje (Yarıyıl ödevi) 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Arazi çalışması 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 1 12 12
Yarıyıl sonu sınavı 1 1 1
Araştırma 0 0 0
Toplam iş yükü     66
AKTS     3.00

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 1 40
Kısa sınav 0 0
Ödev 0 0
Yarıyıl içi toplam   40
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   40
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   60
Genel toplam   100

Önerilen Veya Zorunlu Okuma Materyalleri
Ders kitabı Öğretim elemanının notları.
Yardımcı Kaynaklar İletişime Giriş. Prof. Dr. Nazife Güngör Siyasal Yayınevi. 21.Yüzyıl için Sağlık İletişimi Prof.Dr. İnci Çınarlı Nobel yayınevi Sağlık Kurumlarında İletişim. Prof. Dr. Erkan Yüksel. AÖF yayınları. Sağlık Hizmetlerinde İletişim. Prof. Dr. Orhan Doğan. Songür Yayıncılık Sağlık Hizmetlerinde Sağlıklı İletişim. Dr.Yüksel Demirel. Akademisyen Tıp Kitabevi.

Ders İle İlgili Dosyalar