Dersin Adı Dersin Seviyesi Dersin Kodu Dersin Tipi Dersin Dönemi Yerel Kredi AKTS Kredisi Ders Bilgileri
TURİZM İŞLT. İNSAN KAYN. YÖNT. VE ÇAĞDAŞ YAKLAŞIMLAR İkinci Düzey TUR510 1 7.00 7.00 Yazdır
   
Dersin Tanımı
Ön Koşul Dersleri YOK
Eğitimin Dili TÜRKÇE
Koordinatör
Dersi Veren Öğretim Eleman(lar)ı DR.ÖĞR.ÜYESİ HARUN ÇALHAN
Yardımcı Öğretim Eleman(lar)ı YOK
Dersin Veriliş Şekli YÜZ YÜZE
Dersin Amacı Temel insan kaynakları yönetimi kuramlarından beslenerek ana temaları turizm sektörü ve işletmeleri bakış açısıyla sunmak ve insan kaynakları yönetimi uygulamaları konusunda öğrencileri bilgilendirmektir.
Dersin Tanımı Ders, turizm sektöründe insan kaynakları politika ve planlamaları, personel bulma, seçme ve yerleştirme, turizmde kariyer planlaması, ücret yönetimi, endüstriyel ilişkiler ve güncel insan kaynakları yönetimi uygulama ve tekniklerini kapsamaktadır.

Dersin İçeriği
1 İnsan Kaynakları Yönetimine Giriş ve Temel Kavramlar
2 İnsan Kaynakları Yönetimi gelişim süreci
3 Turizm İşletmelerinde İnsan Kaynakları Yönetimi Politikaları
4 Turizm İşletmelerinde İnsan Kaynakları Planlaması
5 Turizm İşletmelerinde İş Analizi, İş Tanımı ve İş Gerekleri
6 Turizm İşletmelerinde İş Gücü Pazarı ve İş Gören Bulma
7 Turizm İşletmelerinde İş Gören Seçme ve Yerleştirme
8 Turizm İşletmelerinde İş Gören Eğitimi
9 Turizm İşletmelerinde Kariyer Yönetimi
10 Turizm İşletmelerinde Çalışan Performansı Değerlendirme Teknikleri
11 Turizm İşletmelerinde Ücretlendirme ve Esnek Çalışma Sistemi
12 Turizmde Farklı Kültür Yönetimi
13 Turizm İşletmelerinde Endüstriyel İlişkiler
14 Turizm Sektöründe İnsan Kaynaklarına Yönelik Güncel Etik Sorunlar
15
16
17
18
19
20

Dersin Öğrenme Çıktıları
1 İnsan Kaynakları Yönetimi ile ilgili temel kavramları tanımlar.
2 İnsan Kaynakları Yönetimi ile diğer disiplinler arasında ilişkiler kurar.
3 İnsan Kaynakları Yönetimi İşlevlerini açıklar.
4 Turizm sektörü işgücü piyasasındaki değişimleri fark eder ve nedenlerini anlar.
5 Turizm işletmelerinde insan kaynaklarını yönetebilir.
6 Turizm endüstrisinde insan kaynakları yönetiminin önemini ve stratejik değerini bilir.
7
8
9
10

*Dersin Program Yeterliliklerine Katkı Seviyesi
1 Besin Hijyeni ve Teknolojisi alanında temel ve yeterli bilgi birikimine sahip olur, öğrendiği bilgileri etkin olarak kullanabilir
2 Mesleğini uygularken bilimsel ve mesleki etik kurallarını ve hayvan haklarını gözetir
3 Yeterli bilgi birikimi ve deneyimiyle karşılaştığı problemler ile ilgili çözüm üretebilir ve uygulayabilir
4 Birey ve halk sağlığı açısından koruyucu hekimliğin temel kurallarını bilir ve uygulayabilir
5 Veteriner hekimlik alanındaki halk sağlığı çiftlikten sofraya gıda güvenliği ve teknolojisi konularında yeterli bilgi ve beceri kazanır
6 Besin Hijyeni ve Teknolojisi ile ilgili mevzuatı bilir ve mesleki problemleri farklı bakış açılarından analiz edebilir
7 Meslektaşları, diğer meslek mensupları ve gıda endüstris çalışanları ile iyi iletişim kurabilir
8 Yazılı ve sözlü olarak kendisini iyi ifade edebilir, Yabancı dil ve bilişim teknolojilerini yeterince bilir ve kullanır
9 Kendi kendine öğrenme araştırma ve uygulama yeteneğini kazanır ve hayat boyu öğrenmeyi ilke edinir
10 Genel kültüre sahip, ülkenin sosyal ve ekonomik yapısı konusunda bilgili ve duyarlı olmayı ilke edinir
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan Öğretim Faaliyetleri, Öğretme Metodları ve AKTS İş Yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 14 3 42
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Ödevler 14 2 28
Sunum / Seminer hazırlama 4 3 12
Kısa sınavlar 0 0 0
Ara sınavlara hazırlık 2 5 10
Ara sınavlar 1 2 2
Proje (Yarıyıl ödevi) 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Arazi çalışması 1 5 5
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 2 10 20
Yarıyıl sonu sınavı 1 2 2
Araştırma 1 5 5
Toplam iş yükü     154
AKTS     6.00

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 1 50
Kısa sınav 0 0
Ödev 14 50
Yarıyıl içi toplam   100
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   40
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   60
Genel toplam   100

Önerilen Veya Zorunlu Okuma Materyalleri
Ders kitabı HUMAN RESOURCE MANAGEMENT FOR THE HOSPITALITY AND TOURISM INDUSTRIES, Dennis Nickson, Butterworth-Heinemann.
Yardımcı Kaynaklar Human Resources Management in the Hospitality Industry, David K. Hayes and Jack D. Ninemeier, John Wiley & Sons. Handbook of hospitality human resources management, Dana V. Tesone, Butterworth-Heinemann.

Ders İle İlgili Dosyalar