Dersin Adı Dersin Seviyesi Dersin Kodu Dersin Tipi Dersin Dönemi Yerel Kredi AKTS Kredisi Ders Bilgileri
GIDA KAYNAKLI BAKTERİYEL ENFEKSİYONLAR İkinci Düzey VBH 543 1 6.00 6.00 Yazdır
   
Dersin Tanımı
Ön Koşul Dersleri Bu dersi almak için gerekli özel bir şart bulunmamaktadır.
Eğitimin Dili Türkçe
Koordinatör DOÇ. DR. HARUN HIZLISOY
Dersi Veren Öğretim Eleman(lar)ı YRD.DOÇ. DR. HARUN HIZLISOY
Yardımcı Öğretim Eleman(lar)ı
Dersin Veriliş Şekli Ders öğretim üyeleri tarafından teorik olarak yapılacaktır. Teorik derslerde slayt ve barkovizyon gibi görsel araçlar kullanılarak öğrencinin derse olan dikkatini sürdürmesi sağlanacaktır. Pratik uygulamalarda ise Anabilim dalı laboratuarları imkanları kullanılacaktır.
Dersin Amacı Bakteri ve gıda ilişkilerini açıklamak, gıdalarda indikatör ve patojen bakteriler hakkında bilgi vermek, gıda kaynaklı bakteriyel hastalıklar ve nedenlerini açıklamak, gıda muhafaza ilkelerinin bakteriyel gelişme üzerine etkisini kavratmak, gıdalarda bakteriyel bozulmalar ve patojen bakterilerin gıdalarda neden olduğu değişimler ve muhafaza yöntemleri hakkında bilgi vermek ve fermentasyonda rol oynayan bakterileri tanıtmak amaçlanmaktadır.
Dersin Tanımı Gıdalarda buluna ya da sonradan gıdalara bulaşan mikroorganizmalar içerisinde en önemli kısmını oluşturan bakterileri, gıdalar üzerindeki etkisini ve bunları tüketen insanlarda oluşturduğu hastalıkları inceleyen bir derstir

Dersin İçeriği
1 Gıda Hijyeni ve Mikrobiyolojisine Giriş
2 Dünyada Gıda Üretimi, Tüketimi ve Sorunları
3 Gıdaların mikrobiyel Ekolojisi
4 Hayvansal Gıdalardan Kaynaklanan Sağlık Riskleri
5 Gıda Kaynaklı Enfeksiyon ve İntoksikasyonlar
6 Salmonella spp. ve Campylobacter spp. kaynaklı gıda enfeksiyonları
7 Escherichia coli ve Yersinia enterocolitica kaynaklı gıda enfeksiyonları
8 Ara sınav
9 Shigella spp. ve Brucella spp. kaynaklı gıda enfeksiyonları
10 Vibrio spp. kaynaklı gıda enfeksiyonları
11 Aeromonas hydrophila ve Plesiomonas Shigelloides kaynaklı gıda enfeksiyonları
12 Listeria monocytogenes ve Staphylococcus aureus kaynaklı gıda enfeksiyonları
13 Clostridium spp. kaynaklı gıda enfeksiyonları
14 Bacillus cereus ve Enterococcus spp. kaynaklı gıda enfeksiyonları
15 Diğer zoonotik bakteri kaynaklı gıda enfeksiyonları
16 Yarı Yıl sonu sınavı
17
18
19
20

Dersin Öğrenme Çıktıları
1 Bakteri ve gıda ilişkilerini açıklamak
2 Gıdalarda indikatör ve patojen bakteriler hakkında bilgi vermek
3 Gıda kaynaklı bakteriyel hastalıklar ve nedenlerini açıklamak
4 Gıda muhafaza ilkelerinin bakteriyel gelişme üzerine etkisini kavratmak
5 Gıdalarda bakteriyel bozulmalar ve patojen bakterilerin gıdalarda neden olduğu değişimler ve muhafaza yöntemleri hakkında bilgi vermek
6 Fermentasyonda rol oynayan bakterileri tanıtmak amaçlanmaktadır.
7
8
9
10

*Dersin Program Yeterliliklerine Katkı Seviyesi
1 Bu bölümde lisans üstü ders alan öğrenciler: Güçlü iletişim ve örgütleme becerilerini, kültürlerarası ortamlarda mesleki ve akademik amaçlar çerçevesinde sosyal ve kişisel gelişim için kullanabilirler.
2 Metin yorumlama aracı olarak geniş bir disiplinler alanından topladığı bilgiyi birleştirerek yorumları destekleyecek kanıtları bulup kullanabilirler.
3 Uluslararası bir toplulukta edebiyat, sanat ve metinsel incelemeler yapabilirler.
4 Tarih içinde geliştirilmiş olan farklı dil eğitim yöntemleri hakkında bilgi sahibi olup yöntemlere uygun ders planları ve etkinlikler hazırlayıp uygulayabilirler.
5 Farklı dönem ve türlerin tarihi, biçimlerinden hareketle yazınsal söylem çözümlemesi yapabilirler.
6 Çeviri uzmanlığı isteyen alanlarda çeviri yetkinliği kazanabilirler.
7 Batı kültürünün temelini oluşturan mitoloji, klasik ve neo-klasik sanat anlayışları, Rönesans ve Reformasyon gibi Batı tarihine yön veren olayları rahatlıkla algılayabilirler.
8 İngilizcenin öğretilmesine etkisi olan eğitim ve psikoloji gibi farklı bilim dalları kapsamında ileri sürülmüş teorileri ve bunların dil eğitimindeki yansımalarını özümseyebilirler.
9 Akademik disiplinin tarihi, kuramı ve yöntemlerine ilişkin bilgiyi kullanarak yazınsal metinlerin arka planlarını, yapılarını, anlamlarını ve ayırıcı özelliklerini kavrayarak okuyabilir, yorumlayabilir ve açımlayabilirler.
10 Tek tek farklı metinleri tarihsel ve kültürel bağlamlarıyla ilişkilendirebilirler.
11 İngilizcenin sesbilimsel, morfolojik, semantik, etimolojik özelliklerini kavrayabilirler. Tarihsel dilbilim, edim-bilim, anlambilim, biçembilim, göstergebilim, ruh-dilbilim ve ilgili alanlarda bilgi sahibi olabilirler.
12 İkinci dil edinimi teorilerini ve alandaki sorunları ve çözümlerini kavrayabilirler..
13 Edebi terminoloji ve eleştirel yorum yaklaşımları ve yöntemleri konusunda bilgi sahibi olabilirler.
14 Açıklayıcı, tartışmacı ya da ikna edici yazım biçimlerini kullanarak bilimsel kurallara uygun çalışma yapabilirler. .
15 Amerikan edebiyatının dönemleri, yazar ve eserleri hakkında ayrıntılı bilgiye sahip olabilirler. Amerikan edebiyatını, tarihini ve entelektüel arka planını kavrayabilirler.
16 Sosyal bilimler alanında çağdaş kuramların ortaya çıkış ve gelişim süreçleri hakkında bilgi edinebilir ve düşünsel artalanlarını genişletebilirler.
17 Eleştirel teknikler ve terminolojileri hakkında bilgi sahibi olabilirler ve bu bilgiyi kullanarak edebi metinleri çözümleyebilirler. gibi) diğer alanlara uygulayabilirler.
18 Akademik disiplin içindeki (eğretilemeye duyarlılık, sembollerin yorumu, izleksel gelişmelerin ve derin yapıların fark edilmesi gibi) kavrayış tarzlarını (sinema, televizyon, reklam endüstrisi gibi) diğer alanlara uygulayabilirler.
19 Amerikan ve İngiliz edebiyatlarında biçim ve içerik arasındaki mantıksal ilişkiyi değerlendirebilirler.
20 Yazma, üslup, retorik ve kaynakça başvuru ilkelerini kullanma yeteneğiyle ileri derecede sözel ve yazılı iletişime girebilirler.
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan Öğretim Faaliyetleri, Öğretme Metodları ve AKTS İş Yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 14 2 28
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Ödevler 5 5 25
Sunum / Seminer hazırlama 0 0 0
Kısa sınavlar 0 0 0
Ara sınavlara hazırlık 10 3 30
Ara sınavlar 1 1 1
Proje (Yarıyıl ödevi) 0 0 0
Laboratuvar 14 2 28
Arazi çalışması 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 10 3 30
Yarıyıl sonu sınavı 1 1 1
Araştırma 5 5 25
Toplam iş yükü     196
AKTS     8.00

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 1 100
Kısa sınav 0 0
Ödev 0 0
Yarıyıl içi toplam   100
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   40
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   60
Genel toplam   100

Önerilen Veya Zorunlu Okuma Materyalleri
Ders kitabı Gıda Hijyeni ve Mikrobiyolojisi, İrfan EROL
Yardımcı Kaynaklar İnternet kaynakları

Ders İle İlgili Dosyalar