Dersin Adı Dersin Seviyesi Dersin Kodu Dersin Tipi Dersin Dönemi Yerel Kredi AKTS Kredisi Ders Bilgileri
BESİN KONTROLÜ VE MEVZUATI Birinci Düzey BES 334 6 2.00 2.00 Yazdır
   
Dersin Tanımı
Ön Koşul Dersleri Yok
Eğitimin Dili Türkçe
Koordinatör
Dersi Veren Öğretim Eleman(lar)ı DR. ÖĞR. ÜYESİ ARMAĞAN AYTUĞ YÜRÜK
Yardımcı Öğretim Eleman(lar)ı
Dersin Veriliş Şekli yüzyüze, interaktif anlatım
Dersin Amacı Öğrencilerin Türk ve uluslararası gıda mevzuatı hakkında bilgi sahibi olması
Dersin Tanımı Bu derste gıda kontrolü ve mevzuatına giriş yapılır. Türk Gıda Kodeksi ve Türkiye''''''''''''''''de gıda kontrolünden bahsedilir. Gıda standartları ve kontrol kriterleri hakkında bilgi verilir. Gıdalarda bulunan kontaminantlar ve gıda katkı maddeleri konularına değinilir. Gıda kontrol örgütleri ve gıda güvenliğindeki rolleri anlatılır

Dersin İçeriği
1 Besin güvenliği
2 Besin kontrolü ve mevzuatına giriş
3 Dünya’da ve Türkiye’de gıda kodeksi ve besin kontrolü
4 Besin kontrolü ile ilgili yasalar ve yönetmelikler-I
5 Besin kontrolü ile ilgili yasalar ve yönetmelikler-II
6 Gıda katkı maddeleri- I
7 Gıda katkı maddeleri- II
8 Vize sınavı
9 Besin Kirliliği ve İlgili Yasal Düzenlemeler-I
10 Besin Kirliliği ve İlgili Yasal Düzenlemeler-II
11 Besin etiketleri ve sağlık beyanları
12 Besin zenginleştirme
13 Besin tebliğleri
14 Besin tebliğleri
15 Besin tebliğleri
16 Final sınavı
17
18
19
20

Dersin Öğrenme Çıktıları
1 Besin güvenliği ve besin kontrolünün prensiplerini öğrenir
2 Ulusal ve uluslararası geçerli gıda mevzuatları hakkında bilgi sahibi olur
3 Gıda katkı maddelerinin özelliklerini ve kullanımını öğrenir
4 Besin kirleticileri ile ilgili mevzuat hakkında bilgi sahibi olur
5 Besin etiketleri ve sağlık beyanları ile ilgili düzenlemeleri öğrenir
6 Mevzuatı tarama ve kendi bilgilerini güncelleme becerisini kazanır
7
8
9
10

*Dersin Program Yeterliliklerine Katkı Seviyesi
1 İletişim ve halkla ilişkiler ve tanıtım alanı ile ilgili bilimsel, toplumsal, ekonomik, yasal, siyasal, sosyal ve kültürel konularda disiplinler arası bir bakış açısıyla yeterli bilgi birikimine sahip olarak bu birikimle tutarlı ve kapsamlı fikirler oluşturup savunabilme becerisine sahip olur.
2 Halkla ilişkiler kuram ve modellerini ve alanı ile ilgili tarihsel gelişim sürecini bilir.
3 Yönetim-organizasyon ve örgütsel davranış hakkında bilgi sahibidir.
4 Halkla ilişkilerde araştırma, planlama, uygulama, ölçme ve değerlendirme ile ilgili bilgi ve beceri sahibi olup, ekip çalışmasına uyum sağlamaya ve zaman sınırlılığı içinde üretim yapmaya yetkindir.
5 Bütünleşik pazarlama iletişimi çerçevesinde halkla ilişkilerin ve tanıtımın önemini ve rolünü bilir.
6 Halkla ilişkilerde kriz yönetimi, risk yönetimi, imaj ve itibar yönetimi konusunda bilgi ve beceri sahibidir.
7 Stratejik iletişim yönetimine ilişkin medya planlaması ve teknikleri, sponsorluk ve kurumsal sosyal sorumluluk konusunda bilgi ve beceri sahibidir.
8 Yazılı ve sözlü etkin iletişim kurma, rapor yazma, yazılı raporları anlama ve etkin sunum yapabilme bilgi ve becerisine sahiptir.
9 Siyasal iletişim ve lobicilik; uluslararası halkla ilişkiler ve kamu diplomasisi ile ilgili bilgiye sahiptir.
10 Halkla ilişkiler ve tanıtım alanında kampanya, proje yönetimi ve etkinlik yönetimi ile ilgili bilgi, beceri ve yetkinliğe sahiptir.
11 Alanı ile ilgili uygulamaları, yaratıcı ve eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir, yorumlar ve alanına özgü araştırma, planlama, ürün geliştirme ve uygulama becerisine sahip olur.
12 Mesleği ile ilgili yenilikleri takip ederek, bu doğrultuda yaratıcı içerikler oluşturma ve uygulama yetkinliğine sahiptir.
13 Halkla ilişkiler alanıyla ilgili uluslararası, ulusal mevzuat, mesleki örgütlenmeler ve etik ilkeler hakkında bilgi sahibi olur ve çalışmalarında mesleki etik ilkelerini uygulama becerisine sahip olur.
14 İçinde bulunduğu toplumun ekonomik, sosyal ve siyasal politikalarını ve gündemini yakından izleyip sürdürülebilirlik çerçevesinde değerlendirme yetkinliğine sahip olarak alanıyla ilgili mesleki çalışmaların sürdürülebilir kalkınma hedefleri, kamu yararı kamu hizmeti gibi evrensel ve toplumsal boyuttaki etkilerine, hukuksal sonuçlarına duyarlı olur.
15 Medya mensuplarıyla ilişki yönetimi ile ilgili bilgi, beceri ve yetkinliğe sahiptir.
16 Medya okuryazarlığı konusunda bilinçlidir ve farklı medya içeriklerini ve uygulamalarını eleştirel bir bakış açısıyla değerlendirebilir.
17 Yapay Zekâ tabanlı uygulamaları halkla ilişkiler araçlarında etkin ve etik bir biçimde kullanabilir.
18 İş hayatındaki uygulamalar ile iş sağlığı ve güvenliği hakkında bilgi ve deneyim sahibi olur.
19 En az bir yabancı dilde alanıyla ilgili sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisine sahip olur.
20 Girişimcilik ve iş geliştirme konularında bilgi ve beceri ye sahip olur.
21 Alanı ile ilgili bilişim ve iletişim teknolojilerini (yazılım, program, uygulamalar vb.) etkin bir şekilde kullanabilme becerisine sahip olur.
22 Alanı dışında, kişisel ilgi alanları doğrultusunda tercih ettiği konularda akademik bilgi ve perspektif sahibi olur.
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan Öğretim Faaliyetleri, Öğretme Metodları ve AKTS İş Yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 15 2 30
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 15 1 15
Ödevler 0 0 0
Sunum / Seminer hazırlama 0 0 0
Kısa sınavlar 0 0 0
Ara sınavlara hazırlık 1 4 4
Ara sınavlar 1 1 1
Proje (Yarıyıl ödevi) 1 5 5
Laboratuvar 0 0 0
Arazi çalışması 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 1 4 4
Yarıyıl sonu sınavı 1 1 1
Araştırma 0 0 0
Toplam iş yükü     60
AKTS     2.00

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 1 50
Kısa sınav 0 0
Ödev 1 50
Yarıyıl içi toplam   100
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   40
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   60
Genel toplam   100

Önerilen Veya Zorunlu Okuma Materyalleri
Ders kitabı Yok
Yardımcı Kaynaklar 1. KAYNAK: Gıda Mevzuatı, Elif Öztetik, http://ue.anadolu.edu.tr/eKitap/GKA101U.pdf 2. KAYNAK: Gıda Katkı Maddeleri, Muhittin Tayfur, Detay Yayıncılık, 2014 3. KAYNAK: Türk Gıda Kodeksi Mevzuatı (Yönetmelikler, Tebliğler, vb.) (Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü web sitesinde mevcut http://www.tarim.gov.tr/Sayfalar/Mevzuat.aspx )

Ders İle İlgili Dosyalar