Dersin Adı Dersin Seviyesi Dersin Kodu Dersin Tipi Dersin Dönemi Yerel Kredi AKTS Kredisi Ders Bilgileri
GIDA PROSES UYGULAMALARI Birinci Düzey GM 327 Seçmeli 8 3.00 3.00 Yazdır
   
Dersin Tanımı
Ön Koşul Dersleri Yok
Eğitimin Dili Türkçe
Koordinatör
Dersi Veren Öğretim Eleman(lar)ı PROF. DR. MAHMUT DOĞAN
Yardımcı Öğretim Eleman(lar)ı Yok
Dersin Veriliş Şekli Yüz yüze
Dersin Amacı Gıda mühendisliği öğrencilerinin özellikle iş hayatında gerekli olacak genel proses bilgilerinin hem teorik olarak hem de yapılan teknik gezilerle pratik olarak verilmesidir.
Dersin Tanımı Gıda mühendisliği öğrencilerinin özellikle iş hayatında gerekli olacak genel proses bilgilerinin hem teorik olarak hem de yapılan teknik gezilerle pratik olarak verilmesidir.

Dersin İçeriği
1 Et teknolojisi proses uygulamaları Kesim ve yüzüm, Standart Parçalama, Et Söküm, Ekonomik etlerin sınıflandırılması, pastırma, sucuk, sosis, salam üretim teknolojileri
2 Teknik gezi
3 Toz gıda teknolojisi proses uygulamaları Toz tatlılar, Toz içecekler, baharat üretim ve paketleme teknolojileri
4 Teknik gezi
5 Süt teknolojisi proses uygulamaları İçme sütü teknolojisi, Yoğurt, Peynir, Tereyağı, Dondurma Teknolojileri
6 Teknik gezi
7 Ara sınav
8 Meyve sebze teknolojisi proses uygulamaları Meyve suyu üretim teknolojisi, Salça, Zeytin, Turşu, Reçel, Helva üretimi proses uygulamaları, Meyve sebzelerin kurutlması teknolojisi
9 Teknik gezi
10 Tahıl teknolojisi proses uygulamaları, Unlu mamüller üretim teknolojileri, Bisküvi üretim teknolojileri
11 Teknik gezi
12 Bitkisel Yağ Teknolojisi proses uygulamaları, Rafine yağ üretim prosesi, Margarin teknolojisi
13 Teknik gezi
14 Yarıyıl sonu sınavı
15
16
17
18
19
20

Dersin Öğrenme Çıktıları
1 Öğrenciler et ve ürünleri üretim prosesleri hakında bilgi sahibi olur.
2 Öğrenciler süt ve ürünler üretim prosesini öğrenir.
3 Öğrenciler meyve sebze üretim prosesleri hakında bilgi sahibi olur.
4 Öğrenciler toz gıda üretimi prosesini öğrenir.
5 Ders kapsamında öğrenciler bitkisel ve hayvansal yağ üretimi hakkında bilgi sahibi olur.
6 Yapılan teknik gezilerle öğrenilen teorik bilgileri pekiştirme imkanı bulurlar.
7
8
9
10

*Dersin Program Yeterliliklerine Katkı Seviyesi
1 Gıda Mühendisliği alanında bir problemi tespit etmek, çözüm geliştirmek ve bunu uygulama yetisine sahip olmak.
2 Temel mühendislik konularında yeterli bilgi ve beceriye sahip olmak.
3 Gıda hammaddelerinin değerlendirilmesi, üretimin optimizasyonu, kalite ve güvenlik konularında yeterli alt yapıya sahip olmak.
4 Bilgiye erişebilme yöntemlerini kavrayabilmek.
5 Bilimsel yöntemlerle araştırma ve geliştirme faaliyetleri kapsamında planlama, uygulama ve sonuçları analiz edebilme becerisine sahip olmak.
6 Gıda mühendisliği alanındaki bir bilgiyi, çalışmayı yazılı, sözlü ve görsel olarak sistemli bir şekilde aktarabilmek.
7 En az bir yabancı dilde sözlü ve yazılı iletişim kurma yeteneğine sahip olmak.
8 Gıda mühendisliği alanının gerektirdiği sunum, yazım, tasarım, istatistik gibi konularda bilişim teknolojilerinden etkin olarak yararlanmak.
9 Proje hazırlama ve değerlendirme konularında bilgi ve beceriye sahip olmak.
10 Yaşam boyu öğrenmenin, bilim ve teknolojideki yenilikleri takip etmenin ve bu kapsamda kendini sürekli geliştirmenin önemini kavrayabilmek.
11 İşletme yönetimi, iş sağlığı ve güvenliği konularında bilgi ve bilince sahip olmak.
12 Gıda mühendisliği alanında kazandıkları bilgi ve becerileri disiplinlerarası çalışmalarda uygulayabilmek.
13 Sosyal ve etik değerleri özümsemek ve sorumluluğunu taşımak.
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan Öğretim Faaliyetleri, Öğretme Metodları ve AKTS İş Yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 14 2 28
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Ödevler 0 0 0
Sunum / Seminer hazırlama 0 0 0
Kısa sınavlar 0 0 0
Ara sınavlara hazırlık 1 2 2
Ara sınavlar 1 2 2
Proje (Yarıyıl ödevi) 2 2 4
Laboratuvar 0 0 0
Arazi çalışması 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 8 2 16
Yarıyıl sonu sınavı 1 2 2
Araştırma 0 0 0
Toplam iş yükü     82
AKTS     3.00

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 1 40
Kısa sınav 0 0
Ödev 0 0
Yarıyıl içi toplam   40
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   40
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   60
Genel toplam   100

Önerilen Veya Zorunlu Okuma Materyalleri
Ders kitabı Ders öğretim üyesinin kendi branşında yapmış olduğu hazırlıklar sonucunda power point sunum şeklindedir.
Yardımcı Kaynaklar Erciyes Üniversitesi Merkez Kütüphanesinde mevcut kaynaklara yönlendirme şeklindedir.

Ders İle İlgili Dosyalar