Dersin Adı Dersin Seviyesi Dersin Kodu Dersin Tipi Dersin Dönemi Yerel Kredi AKTS Kredisi Ders Bilgileri
LİPOPROTEİNLERİN METABOLİZMASI VE KLİNİK ÖNEMİ İkinci Düzey BİK 619 1 8.00 8.00 Yazdır
   
Dersin Tanımı
Ön Koşul Dersleri Yok
Eğitimin Dili Turkçe
Koordinatör DR. ÖĞR. ÜYESİ MERVE ÖZEL YETKİN
Dersi Veren Öğretim Eleman(lar)ı PROF. DR. SABAHATTİN MUHTAROĞLU
Yardımcı Öğretim Eleman(lar)ı yok
Dersin Veriliş Şekli Teorik
Dersin Amacı Sağlıkta ve hastalıklarda lipit ve lipoproteinlerin metabolizmasını incelemek
Dersin Tanımı Özellikle kalp damar hastalıkları başta olmak üzere çağımızın hastalığı olan obzitenin lipit metabolizması ile olan önemli ilişkiyi vurgulamak

Dersin İçeriği
1 Lipit kimyası, yağ asitleri,trigliseritler, fosfolipitler, kolesterol
2 Genel lipoprotein yapısı, şilomikron, VLDL,HDL,LDL,apoproteinler
3 Lipoprotein fizyolojisi ve metabolizması, lipit absorpsiyonu, ekzojen ve endojen yollar
4 Populasyonda lipit ve lipoprotein dağılımı
5 Hastalıkların tanı ve takibi, hiperlipidemi , hiperproteinemi
6 Lipit ve lipopreotein analizi
7 Lipit ve lipoprotein analizinin standardizasyonu
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20

Dersin Öğrenme Çıktıları
1 Lipit ve lipoprotein yapı ve metabolizmasını analamak
2 Özellikle kardiovasküler hastalıklar başta olmak üzere birçok hastalıkta lipoprotein metabolizmasını incelemek
3 Obezite problemi ile lipit metabolizmasının ilişkisini vurgulamak
4 Lipit ve lipoprotein ölçüm yöntemlerini gözden geçirmek
5
6
7
8
9
10

*Dersin Program Yeterliliklerine Katkı Seviyesi
1 Besin Hijyeni ve Teknolojisi alanında temel ve yeterli bilgi birikimine sahip olur, öğrendiği bilgileri etkin olarak kullanabilir
2 Mesleğini uygularken bilimsel ve mesleki etik kurallarını ve hayvan haklarını gözetir
3 Yeterli bilgi birikimi ve deneyimiyle karşılaştığı problemler ile ilgili çözüm üretebilir ve uygulayabilir
4 Birey ve halk sağlığı açısından koruyucu hekimliğin temel kurallarını bilir ve uygulayabilir
5 Veteriner hekimlik alanındaki halk sağlığı çiftlikten sofraya gıda güvenliği ve teknolojisi konularında yeterli bilgi ve beceri kazanır
6 Besin Hijyeni ve Teknolojisi ile ilgili mevzuatı bilir ve mesleki problemleri farklı bakış açılarından analiz edebilir
7 Meslektaşları, diğer meslek mensupları ve gıda endüstris çalışanları ile iyi iletişim kurabilir
8 Yazılı ve sözlü olarak kendisini iyi ifade edebilir, Yabancı dil ve bilişim teknolojilerini yeterince bilir ve kullanır
9 Kendi kendine öğrenme araştırma ve uygulama yeteneğini kazanır ve hayat boyu öğrenmeyi ilke edinir
10 Genel kültüre sahip, ülkenin sosyal ve ekonomik yapısı konusunda bilgili ve duyarlı olmayı ilke edinir
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan Öğretim Faaliyetleri, Öğretme Metodları ve AKTS İş Yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 14 3 42
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 14 4 56
Ödevler 8 2 16
Sunum / Seminer hazırlama 6 1 6
Kısa sınavlar 5 2 10
Ara sınavlara hazırlık 10 2 20
Ara sınavlar 5 2 10
Proje (Yarıyıl ödevi) 2 2 4
Laboratuvar 4 2 8
Arazi çalışması 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 10 2 20
Yarıyıl sonu sınavı 1 2 2
Araştırma 5 1 5
Toplam iş yükü     199
AKTS     8.00

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 2 20
Kısa sınav 2 20
Ödev 0 0
Yarıyıl içi toplam   40
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   40
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   60
Genel toplam   100

Önerilen Veya Zorunlu Okuma Materyalleri
Ders kitabı
Yardımcı Kaynaklar

Ders İle İlgili Dosyalar