Dersin Adı Dersin Seviyesi Dersin Kodu Dersin Tipi Dersin Dönemi Yerel Kredi AKTS Kredisi Ders Bilgileri
ENFEKSİYON HASTALIKLARI Birinci Düzey SEC223 3 3.00 3.00 Yazdır
   
Dersin Tanımı
Ön Koşul Dersleri yok
Eğitimin Dili Türkçe
Koordinatör ÖĞRETİM GÖREVLİSİ MUSTAFA SİNAN KURŞUNLU
Dersi Veren Öğretim Eleman(lar)ı ÖĞRETİM GÖREVLİSİ MUSTAFA SİNAN KURŞUNLU
Yardımcı Öğretim Eleman(lar)ı yok
Dersin Veriliş Şekli Yüz yüze
Dersin Amacı Enfeksiyon hastalıklarının bulaş ve korunma yollarını bilen. Kendini, çevresini ve hastaları enfeksiyon hastalıklarından koruma konusunda bilinçli sağlık teknikerleri yetiştirmek.
Dersin Tanımı Temel enfeksiyon ve enfeksiyondan korunma bilgisinin edinilmesi.

Dersin İçeriği
1 Enfeksiyon hastalıklarına giriş
2 El hijyeni ve El Hijyeni Uygulaması
3 Enfeksiyon Hastalıklarında Genel Belirtiler
4 Enfeksiyonlardan Korunma
5 Hastane Enfeksiyonlarının Tanımı
6 Hastane Enfeksiyonları (Damar İçi Kateter Enfeksiyonları ve Nozokomiyal Solunum Yolu Enfeksiyonu)
7 Enfeksiyon Kontrolünde Genel Önlemler
8 Cerrahi Alan Enfeksiyonları ve Üriner Sistem Enfeksiyonları
9 Ara sınav
10 Kan ve Kan Ürünleir ile Bulaşan Enfeksiyonlar
11 Solunum Yoluyla Bulaşan Enfeksiyonlar
12 Cerrahi aletler, ventilatörler, damar içi kateterler kullanımı gibi işlemlerle enfeksiyon bulaşı ve önlenmesi
13 Atık yönetimi
14 Ameliyathane ve Yoğun Bakım Ünitelerinde Enfeksiyon Kontrolü
15 Bildirimi Zorunlu Hastalıklar
16 Salgın
17 Final Sınavları
18
19
20

Dersin Öğrenme Çıktıları
1 Enfeksiyon hastalıklarının bulaş ve korunma yollarını bilir
2 Genel enfeksiyon kontrol önlemlerini bilir ve uygular
3 El hijyeninin önemini bilir ve uygular
4 Hastane enfeksiyonunun ne olduğunu nasıl ortaya çıkabileceğini ve alınabilecek önlemleri bilir.
5 atık protokolünü bilir
6 ameliyathanelerde yapılması enfeksiyon kontrolü için yapılması gerekenleri bilir
7 kan ve kan ürünleri ile bulaşan enfeksiyon etkenlerini ve korunma yollarını bilir
8 ameliyathane personeli için enfeksiyondan korunmada standart önlemleri bilir.
9 personel sağlığı için uyması gereken kuralalrı bilir ve uygular.
10 aşının korunmdaki önemini bilir.

*Dersin Program Yeterliliklerine Katkı Seviyesi
1 Gıda Mühendisliği alanında bir problemi tespit etmek, çözüm geliştirmek ve bunu uygulama yetisine sahip olmak.
2 Temel mühendislik konularında yeterli bilgi ve beceriye sahip olmak.
3 Gıda hammaddelerinin değerlendirilmesi, üretimin optimizasyonu, kalite ve güvenlik konularında yeterli alt yapıya sahip olmak.
4 Bilgiye erişebilme yöntemlerini kavrayabilmek.
5 Bilimsel yöntemlerle araştırma ve geliştirme faaliyetleri kapsamında planlama, uygulama ve sonuçları analiz edebilme becerisine sahip olmak.
6 Gıda mühendisliği alanındaki bir bilgiyi, çalışmayı yazılı, sözlü ve görsel olarak sistemli bir şekilde aktarabilmek.
7 En az bir yabancı dilde sözlü ve yazılı iletişim kurma yeteneğine sahip olmak.
8 Gıda mühendisliği alanının gerektirdiği sunum, yazım, tasarım, istatistik gibi konularda bilişim teknolojilerinden etkin olarak yararlanmak.
9 Proje hazırlama ve değerlendirme konularında bilgi ve beceriye sahip olmak.
10 Yaşam boyu öğrenmenin, bilim ve teknolojideki yenilikleri takip etmenin ve bu kapsamda kendini sürekli geliştirmenin önemini kavrayabilmek.
11 İşletme yönetimi, iş sağlığı ve güvenliği konularında bilgi ve bilince sahip olmak.
12 Gıda mühendisliği alanında kazandıkları bilgi ve becerileri disiplinlerarası çalışmalarda uygulayabilmek.
13 Sosyal ve etik değerleri özümsemek ve sorumluluğunu taşımak.
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan Öğretim Faaliyetleri, Öğretme Metodları ve AKTS İş Yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 14 2 28
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 14 1 14
Ödevler 0 0 0
Sunum / Seminer hazırlama 0 0 0
Kısa sınavlar 0 0 0
Ara sınavlara hazırlık 1 5 5
Ara sınavlar 1 1 1
Proje (Yarıyıl ödevi) 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Arazi çalışması 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 1 10 10
Yarıyıl sonu sınavı 1 1 1
Araştırma 0 0 0
Toplam iş yükü     59
AKTS     2.00

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 1 40
Kısa sınav 0 0
Ödev 0 0
Yarıyıl içi toplam   40
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   40
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   60
Genel toplam   100

Önerilen Veya Zorunlu Okuma Materyalleri
Ders kitabı Ders notları
Yardımcı Kaynaklar Wilke Topçu A, Söyletir G, Doğanay M. Enfeksiyon hastalıkları ve Mİkrobiyoloji 2010.

Ders İle İlgili Dosyalar