|
1 |
Kimyasal yapılarına göre amino asitlerin sınıflandırılması, proteinlerin besinsel ve metabolik sınıflandırılması, proteinlerde pH ve iyonizasyon, dipeptitlerin ve bağların oluşumu, proteinlerin türleri ve proteinlerin karakteristik özellikleri
|
|
2 |
Protein sentezinin özeti, Transkripsiyon I ( DAN’dan mRNA kopyalama: antikodon mesajlarının mRNA’ya yazılımı), Transkripsiyon II, (tRNA – sitoplazmadan spesifik amino asitlerin toplanması), Translasyon III ( mRNA'lardaki koda uygun olarak ribozomlarda geçrekleştirilen amino asit zinciri veya polipeptit sentezi sürecidir)
|
|
3 |
Protein üretimi ve modifikasyonuna genel bir bakış, protein Hedefleme: Sitosolik İzyolu Hücre biyolojisi ile ilgili bazı önemli tanımlar, Nükleer lokalizasyon Sıralaması, Mitokondri ve Protein içe aktarımı, mitokondri zar proteinlerinin eklenmesi, İçzar boşluğuna proteinleri sıralama, Peroksizom. Endoplazmik reticulum ve Golgi, Protein nasıl doğru hücresel lokasyonu alır? Proteinlerin canlı içinde ve canlı dışında katlanması
|
|
4 |
Hidrojen bağı, amino asitler arası Peptit bağı, disülfit bağları (disülfit köprüleri), İyonik bağ,kovalent bağ. Protein yapısı ve fonksiyonları, Proteinlerin biyolojik aktivitilerine göre sınıflandırılması, Memelilerdeki protein türleri, Proteinlerin fonksiyonları, Protein kaynakları, Minimum Güvenli protein ihtiyaçları
|
|
5 |
Proteinlerin Önemi, Genel Amino Asitler için hidrofobisite indeksi, Genetik Hastalıklar, protein mutasyonları. Bazı proteinlerle ilgili hastalıklar: 1.Orak Hücre Anemisi, 2. P53 Tümör baskın geni, 3. Ras p21 Urkalıt, 4. Sistik Fibrosis taşıyıcı, 5. Irsi Hiperkolesterol. Protein Kalitesi. Protein Noksanlığı: Kwashiorkor hastalığı ve Marasmus hastalığı
|
|
6 |
Genel Besinlerin Kalori Değerleri, Beslenmenin Önemi, Proteinlere İhtiyacımız, Nitrojen gerektiren Prosesler. Bazal Metabolizma Hızının Hesaplanması, Aktif Metabolik Hızı Hesaplama ve Vücut Kitle İndeksi. Gıda seçimlerini etkileyen faktörler ve Besin maddelerinin insan vücudundaki yaklaşık oranları
|
|
7 |
Bağırsağın bölümlerindeki pH değerleri, besinin bağırsak boyunca yolculuğu, bağırsağın bölümlerinin detaylı incelenmesi. Bağırsaktaki sindirim enzimleri. Besinlerin absorbe edilmesi. Kalın bağırsakta yaşayan yararlı bakteriler, Sindirim Homeostaz Hastalıkları: Ülser, İshal, Safra taşo, Anoreksiya nevroza ve Reflü
|
|
8 |
Katabolizmanın dört adımı, Proteolitik enzimlerin sınıflandırılması, Enzimlerin aktif ve inaktif formları, Proteazın aktivasyonu. Proteinlerin metabolizması, Metabolik yol, İndirgenme- Yükseltgenme Reaksiyonları, Besin moleküllerinin dönüşümü
|
|
9 |
Amino asit katabolizması, Amino asit sentezi, Deaminasyon, Amino asit oksidasyonu ve üre üretimi, Amino asitlerden Nitrojen alımı. Üre döngüsü tanımı, Nitrojenin Ekskretuar formları, Nitrojen taşıyıcıları, Gilikoz-alanin döngüsü, Üre döngüsünün düzeni, Nitrojen dengesi,Üre döngüsü enzimlerinin eksiklikleri
|
|
10 |
Protein diyeti: Hayvan, bitki ve deniz ürünlerindeki protein kaynakları. Yaşam tarzı ile alakalı bazı hastalıkların mekanizları, Yeni geliştirilen peptitlerin izolasyonu ve bu peptitlerin hastalıklara karşı kullanımı.
Grup 1: Öğrenciler protein kimyası ile alakalı sunumlar yapacaklar.
Grup 2: Öğrenciler protein kimyası ile alakalı sunumlar yapacaklar.
|