Dersin Adı Dersin Seviyesi Dersin Kodu Dersin Tipi Dersin Dönemi Yerel Kredi AKTS Kredisi Ders Bilgileri
MİKROBİYEL BİYOTEKNOLOJİ İkinci Düzey TBT 527 Seçmeli 1 7.50 7.50 Yazdır
   
Dersin Tanımı
Ön Koşul Dersleri Yok
Eğitimin Dili Türkçe
Koordinatör
Dersi Veren Öğretim Eleman(lar)ı Semih Yılmaz
Yardımcı Öğretim Eleman(lar)ı Yok
Dersin Veriliş Şekli Örgün eğitim (yüz yüze)
Dersin Amacı Bu derste biyoteknolojideki yeni gelişmeleri tanıtmak, öğrencilere enzimler, antibiyotik üretimi, biyoremediasyon gibi biyoteknolojik uygulama alanalarını anlatmak ve öğretmek amaçlanmıştır.
Dersin Tanımı Ders mikrobiyolojinin biyoteknoloji ile iligli geniş uygulama alanları üzerine odaklanmıştır. Temel bakteri genetiği ve genetik mühendisliği uygulama teknikleri detaylı olarak ele alınmaktadır. Mikroorganizmaların tarım, tıp, ve çevre üzerinde uygulama alanları ve ticari önemi kapsamlı olarak değerlendirilecektir. Bu alanlarda uygulamalı mikrobiyolojinin teorik ve pratik uygulamaları üzerinde durulacaktır.

Dersin İçeriği
1 Mevcut biyoteknolojik yöntemler (bakteri, maya, fungus) ışığında endüstriyel biyoteknolojiye genel bakış
2 Mikrobiyel metabolik kimyasal yollar
3 Metabolomik
4 Protein mühendisliği ve rekombinant antibadiler
5 Yeni terapetik bileşiklerin taranması amacıyla yeni mikrob geliştirme stratejileri
6 Primer metabolitler
7 Antibiyotikler
8 ARA SINAV
9 Biyoterapetik proteinler
10 Endüstriyel olarak kullanılan ve faydalı enzimler
11 Rekombinant aşılar, Biyopolimerler
12 Biyoremediasyon
13 Biyofilmlerin kullanımı
14 Biyokatalizörlerin immobilizasyon yöntemleri. Mikrobiyel kinetik.
15 YARI YIL SINAVI
16
17
18
19
20

Dersin Öğrenme Çıktıları
1 Mikroorganizmaların tarım, farmasötik endüstri, tıp ve çevre alanında nasıl kullanıldığının anlaşılması.
2 Antibiyotik, aşı ve enzim gibi önemli maddelerin üretim metotlarını tarif edebilme.
3 Mikroorganizmaların biyokimyasal yollar ve metabolik düzenlemeler, metabolik yolların genetik manipülasyonu veya enzim faaliyeti ile nasıl geliştirilebildiğinin ve taranabildiğinin tarif edilmesi
4 Yönlendirilmiş ve random mutagenez, enzim yapısı ve fonksiyonu değiştirmek için gerçekleştilen protein mühendisliği işlemlerinin anlaşılması
5 Fermentasyon şartları, sterilizasyon işlemleri, filtrasyon işlemleri, UV etkisi, sıcaklık, besiyerindeki kimyasal maddeller gibi faktörlerin mikrobiyel büyüme ve üretimdeki rolünün anlaşılması.
6 Protein, primer ve sekonder metabolit üretiminin anlaşılması.
7
8
9
10

*Dersin Program Yeterliliklerine Katkı Seviyesi
1 Tarımsal Biyoteknolojinin yüksek lisansını yaptığı alanında temel yöntem ve tekniklere yönelik yeterli uzmanlığa sahip olur
2 Biyoteknolojinin; Bitki Biyoteknolojisi, Hayvan Biyoteknolojisi, Mikrobiyal Biyoteknoloji, alanlarında akademik ve endüstriyel boyutta, uluslar arası düzeyde yeterliliğe sahiptir
3 Tarımsal Biyoteknoloji alanındaki yeni konulara açıktır, tarımda faliyetlerin yürütülmesi ve verimliliğin arttırılmasında stratejik çözümler üretebilir, girişimci ve geliştirici niteliklere sahiptir,
4 Kamu ve özel sektörde, Biyoteknoloji ile ilişkili tarımsal alanlarda üretim, araştırma ve geliştirme; ulusal-uluslar arası düzeyde proje oluşturma, yönetme yeterliliğine sahiptir,
5 Biyoteknoloji alanındaki çalışmaların gerektirdiği düzeyde bilişim ve iletişim teknolojilerine yönelik yeterliliğe sahiptir
6 Biyoteknoloji alanındaki çalışmalarda etik kuralların bilincinde, çevre ve canlı yaşam dengelerinin korunmasında dikkatlidir
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan Öğretim Faaliyetleri, Öğretme Metodları ve AKTS İş Yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 13 3 39
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 13 4 52
Ödevler 3 5 15
Sunum / Seminer hazırlama 3 5 15
Kısa sınavlar 0 0 0
Ara sınavlara hazırlık 1 5 5
Ara sınavlar 1 3 3
Proje (Yarıyıl ödevi) 2 5 10
Laboratuvar 3 3 9
Arazi çalışması 2 3 6
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 1 8 8
Yarıyıl sonu sınavı 1 5 5
Araştırma 2 8 16
Toplam iş yükü     183
AKTS     7.50

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 1 30
Kısa sınav 0 0
Ödev 1 10
Yarıyıl içi toplam   40
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   40
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   60
Genel toplam   100

Önerilen Veya Zorunlu Okuma Materyalleri
Ders kitabı IndustrialMicrobiology: An Introduction byWaites,Morgan, Rockey and Higton, Blackwell Science (2001) Brock biology of microorganism, 11th edition, ByMadigan,Michael and Martinko,John, (2005) Elements of Chemical Reaction and Engineering, 4th edition, by H. Scott Fogler Pearson Education Inc., (2006).
Yardımcı Kaynaklar

Ders İle İlgili Dosyalar