Dersin Adı Dersin Seviyesi Dersin Kodu Dersin Tipi Dersin Dönemi Yerel Kredi AKTS Kredisi Ders Bilgileri
GIDA HİJYENİ İkinci Düzey KVBH 519 Seçmeli 1 4.00 4.00 Yazdır
   
Dersin Tanımı
Ön Koşul Dersleri Yok
Eğitimin Dili Türkçe
Koordinatör
Dersi Veren Öğretim Eleman(lar)ı DOÇ. DR. NURHAN ERTAŞ ONMAZ
Yardımcı Öğretim Eleman(lar)ı Yok
Dersin Veriliş Şekli Yüz yüze
Dersin Amacı Bu derste öğrencilere gıda hijyeninin temel prensipleri, gıdaların mikrobiyel ekolojisi, hayvansal gıdalardan kaynaklanan sağlık riskleri, gıda kaynaklı infeksiyonların patogenezi, immun reaksiyonlar ve gıda infeksiyon ve intoksikasyonları hakkında bilgi verilir.
Dersin Tanımı Bu ders, gıda hijyeninin önemi ve gıdaların hijyenik şartlarının sağlanması gibi teknik konuları ele alır.

Dersin İçeriği
1 Gıda hijyeninin temel prensipleri
2 Gıdaların mikrobiyel ekolojisi
3 Hayvansal gıdalardan kaynaklanan sağlık riskleri
4 Gıda kaynaklı infeksiyonların patogenezi
5 Vücut Savunma mekanizmaları
6 Gıda infeksiyon ve intoksikasyonları (Salmonella, Shigella, Staphylococcus aureus)
7 Gıda infeksiyon ve intoksikasyonları (Salmonella, Shigella, Staphylococcus aureus)
8 Listeria monocytogenes, Clostridium botulinum, Clostridium perfringens, Bacillus cereus
9 Listeria monocytogenes, Clostridium botulinum, Clostridium perfringens, Bacillus cereus
10 Campylobacter jejuni, Yersinia enterocolitica, Escherichia coli, Vibrionaceae
11 Aeromonas hydrophila, Plesiomonas, shigelloides, Brucella
12 Mikotoksinler Viral gıda infeksiyonları Praziter gıda infeksiyonları
13 Gıda muhafazası, Gıdalarda önemli bazı kalıntı ve kontaminantlar
14 Temizlik ve dezenfeksiyon, personel hijyeni
15
16
17
18
19
20

Dersin Öğrenme Çıktıları
1 Gıdaların mikrobiyel ekolojisi, hayvansal gıdalardan kaynaklanan sağlık riskleri
2 Gıda işletmelerinde hijyen ve sanitasyon ve HACCP konuları
3 Gıdaların dayanıklılığını etkileyen teknolojik uygulamalar
4 Gıda kontaminasyonları ile gıda maddelerindeki sağlığa zararlı etken ve maddeler
5 Gıda kaynaklı infeksiyonların patogenezinde immun reaksiyonlar
6
7
8
9
10

*Dersin Program Yeterliliklerine Katkı Seviyesi
1 Besin Hijyeni ve Teknolojisi alanında temel ve yeterli bilgi birikimine sahip olur, öğrendiği bilgileri etkin olarak kullanabilir
2 Mesleğini uygularken bilimsel ve mesleki etik kurallarını ve hayvan haklarını gözetir
3 Yeterli bilgi birikimi ve deneyimiyle karşılaştığı problemler ile ilgili çözüm üretebilir ve uygulayabilir
4 Birey ve halk sağlığı açısından koruyucu hekimliğin temel kurallarını bilir ve uygulayabilir
5 Veteriner hekimlik alanındaki halk sağlığı çiftlikten sofraya gıda güvenliği ve teknolojisi konularında yeterli bilgi ve beceri kazanır
6 Besin Hijyeni ve Teknolojisi ile ilgili mevzuatı bilir ve mesleki problemleri farklı bakış açılarından analiz edebilir
7 Meslektaşları, diğer meslek mensupları ve gıda endüstris çalışanları ile iyi iletişim kurabilir
8 Yazılı ve sözlü olarak kendisini iyi ifade edebilir, Yabancı dil ve bilişim teknolojilerini yeterince bilir ve kullanır
9 Kendi kendine öğrenme araştırma ve uygulama yeteneğini kazanır ve hayat boyu öğrenmeyi ilke edinir
10 Genel kültüre sahip, ülkenin sosyal ve ekonomik yapısı konusunda bilgili ve duyarlı olmayı ilke edinir
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan Öğretim Faaliyetleri, Öğretme Metodları ve AKTS İş Yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 14 2 28
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 14 1 14
Ödevler 0 0 0
Sunum / Seminer hazırlama 0 0 0
Kısa sınavlar 0 0 0
Ara sınavlara hazırlık 10 2 20
Ara sınavlar 1 1 1
Proje (Yarıyıl ödevi) 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Arazi çalışması 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 10 1 10
Yarıyıl sonu sınavı 1 1 1
Araştırma 5 5 25
Toplam iş yükü     99
AKTS     4.00

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 1 100
Kısa sınav 0 0
Ödev 0 0
Yarıyıl içi toplam   100
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   40
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   60
Genel toplam   100

Önerilen Veya Zorunlu Okuma Materyalleri
Ders kitabı Erol İ. (2007). Gıda Hijyeni ve Mikrobiyolojisi. Ankara
Yardımcı Kaynaklar Doyle, M.P., Beuchat, L.R., Montville, T.J. (1997). Food Microbiology : Fundamentals and Frontiers. ASM Pres, Washington

Ders İle İlgili Dosyalar