Dersin Adı Dersin Seviyesi Dersin Kodu Dersin Tipi Dersin Dönemi Yerel Kredi AKTS Kredisi Ders Bilgileri
GIDA GÜVENLİĞİ II İkinci Düzey VBH 522 Seçmeli 1 6.00 6.00 Yazdır
   
Dersin Tanımı
Ön Koşul Dersleri Gıda Güvenliği 1 dersinden başarılı olmak
Eğitimin Dili Türkçe
Koordinatör PROF. DR. ZAFER GÖNÜLALAN
Dersi Veren Öğretim Eleman(lar)ı Prof.Dr. Zafer GÖNÜLALAN
Yardımcı Öğretim Eleman(lar)ı Araş.Gör. Serhat AL
Dersin Veriliş Şekli Yüzyüze
Dersin Amacı Gıda Sanayii''nin ihtiyaç duyduğu; gıda işletmelerine HACCP ve ISO 22000:2005 sistemi kuruluşu danışmanlığı yapabilecek yeterlilikte eleman ihtiyacının karşılanması
Dersin Tanımı Gıda işletmelerinde HACCP, ISO 22000:2005 sistemlerini uygulamalı olarak gerçekleştirebilecek bilginin verilmektedir

Dersin İçeriği
1 HACCP sistemi ve tarihçesi
2 Ön koşul programları
3 Tehlike Analizi
4 Kritik Kontrol Noktaları
5 HACCP sisteminin Kırmızı Et üretim tesislerinde kurulumu
6 ISO 22000:2005, HACCP sistemleri arasındaki farklar
7 Operasyonel Ön Gereksinim Programları
8 Tarladan sofraya gıda güvenliği Iso 22000:2005
9 Çiftlikten çatala gıda güvenliği Iso 22000:2005
10 Dünya gıda ticareti
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20

Dersin Öğrenme Çıktıları
1 HACCP sisteminin mantığı ve gıda işletmelerinde kurulumu hakkında bilgi sahibi olur
2 ISO 22000:2005 mantığı ve gıda sanayii bakımından önemini açıklayabilir
3 HACCP ile ISO 22000:2005 arasındaki farklar açıkça ortaya konulabilir
4 Dünya, Gıda ticaretini düzenleyen kuruluşlar ile gerekliliklerini açıklayabilir
5
6
7
8
9
10

*Dersin Program Yeterliliklerine Katkı Seviyesi
1 Besin Hijyeni ve Teknolojisi alanında temel ve yeterli bilgi birikimine sahip olur, öğrendiği bilgileri etkin olarak kullanabilir
2 Mesleğini uygularken bilimsel ve mesleki etik kurallarını ve hayvan haklarını gözetir
3 Yeterli bilgi birikimi ve deneyimiyle karşılaştığı problemler ile ilgili çözüm üretebilir ve uygulayabilir
4 Birey ve halk sağlığı açısından koruyucu hekimliğin temel kurallarını bilir ve uygulayabilir
5 Veteriner hekimlik alanındaki halk sağlığı çiftlikten sofraya gıda güvenliği ve teknolojisi konularında yeterli bilgi ve beceri kazanır
6 Besin Hijyeni ve Teknolojisi ile ilgili mevzuatı bilir ve mesleki problemleri farklı bakış açılarından analiz edebilir
7 Meslektaşları, diğer meslek mensupları ve gıda endüstris çalışanları ile iyi iletişim kurabilir
8 Yazılı ve sözlü olarak kendisini iyi ifade edebilir, Yabancı dil ve bilişim teknolojilerini yeterince bilir ve kullanır
9 Kendi kendine öğrenme araştırma ve uygulama yeteneğini kazanır ve hayat boyu öğrenmeyi ilke edinir
10 Genel kültüre sahip, ülkenin sosyal ve ekonomik yapısı konusunda bilgili ve duyarlı olmayı ilke edinir
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan Öğretim Faaliyetleri, Öğretme Metodları ve AKTS İş Yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 14 3 42
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Ödevler 0 0 0
Sunum / Seminer hazırlama 4 16 64
Kısa sınavlar 0 0 0
Ara sınavlara hazırlık 1 4 4
Ara sınavlar 1 1 1
Proje (Yarıyıl ödevi) 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Arazi çalışması 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 1 6 6
Yarıyıl sonu sınavı 1 1 1
Araştırma 0 0 0
Toplam iş yükü     146
AKTS     6.00

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 0 0
Kısa sınav 0 0
Ödev 0 0
Yarıyıl içi toplam   0
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   0
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   0
Genel toplam   0

Önerilen Veya Zorunlu Okuma Materyalleri
Ders kitabı HACCP and ISO 22000: Application to Foods of Animal Origin.Ioannis S.Arvanitoyannis ISBN: 978-1-4051-5366-9 560 pages February 2009, Wiley-Blackwell
Yardımcı Kaynaklar Türk Standartları Enstitüsü (2006). Gıda Güvenliği Yönetim Sistemleri- Gıda Zincirindeki Tüm Kuruluşlar İçin Şartlar. TS EN ISO 22000. Ankara. Türk Standartları Enstitüsü (2006). Gıda Güvenliği Yönetim Sistemleri- Gıda Zincirindeki Tüm Kuruluşlar İçin Şartlar.Eğitim Notu. TS EN ISO 22000. Ankara. ANON, “ Guidebook for the preparation of HACCP plans”, USDA , Food Safety and Inspection Service, 1997) MAHMUTOĞLU,T. Gıda Endüstrisinde “Güvenli Gıda Üretmek”. ODTÜ Yayıncılık, Ankara, 2007. TOPAL Ş. Gıda Güvenliği ve Kalite Yönetim Sistemleri TÜBİTAK, Kocaeli, 1996. Karaali, A. (2003). Gıda İşletmelerinde HACCP Uygulamaları ve Denetim.T.C. Sağlık Bakanlığı. Ankara.

Ders İle İlgili Dosyalar