Dersin Adı Dersin Seviyesi Dersin Kodu Dersin Tipi Dersin Dönemi Yerel Kredi AKTS Kredisi Ders Bilgileri
SANAT YÖNETİMİ(BİREYSEL) İkinci Düzey SERT001 3 2.00 2.00 Yazdır
   
Dersin Tanımı
Ön Koşul Dersleri -
Eğitimin Dili TÜRKÇE
Koordinatör
Dersi Veren Öğretim Eleman(lar)ı DOÇ. NİZAM ORÇUN ÖNAL, DOÇ.AYŞENUR CEREN ASMAZ
Yardımcı Öğretim Eleman(lar)ı -
Dersin Veriliş Şekli Teorik
Dersin Amacı Bu ders, sanat ve kültür alanında yönetim süreçlerini anlamayı, sanat projeleri ve etkinliklerini planlamayı, yönetmeyi ve uygulamayı öğretmeyi amaçlar. Sanat kurumlarının işleyişi, küratöryel çalışmalar, sponsorluk ve sanat pazarları gibi konular ele alınarak öğrencilere sektörde profesyonel bir bakış açısı kazandırılır.
Dersin Tanımı Sanat Yönetimi dersi, sanat organizasyonlarının işleyişini, finansmanını, pazarlamasını ve yönetim süreçlerini inceleyen bir derstir. Sergi, bienal, festival, galeri yönetimi gibi konuların yanı sıra sanat ekonomisi, sponsorluk ve sanat hukuku gibi başlıklar da ele alınır.

Dersin İçeriği
1 Sanat yönetimine giriş: Temel kavramlar ve tarihçe
2 Sanat kurumlarının türleri: Galeriler, müzeler, sanat vakıfları, festivaller
3 Sergi ve etkinlik yönetimi: Planlama ve organizasyon süreçleri
4 Sanat ekonomisi: Piyasa dinamikleri ve sanat yatırımları
5 Sanat projeleri için fon sağlama: Sponsorluk, hibeler ve destek mekanizmaları
6 Sanat pazarlaması: Hedef kitle analizi ve tanıtım stratejileri
7 Küratöryel çalışmalar ve sergi tasarımı
8 Vize: Sanat Yönetimi Üzerine Proje Sunumu
9 Sanat etkinliklerinde lojistik ve bütçe yönetimi
10 Dijital sanat yönetimi: Online sergiler, NFT pazarı ve dijital platformlar
11 Kültürel politikalar ve sanat hukuku
12 Sanatta telif hakları ve etik konular
13 Sanat yönetiminde kriz yönetimi ve sürdürülebilirlik
14 Günümüz sanat piyasasında trendler ve yeni iş modelleri
15 Final proje hazırlıkları ve değerlendirme kriterleri
16 Final: Sanat Yönetimi Proje Sunumu ve Değerlendirme
17 Final: Sanat Yönetimi Proje Sunumu ve Değerlendirme
18
19
20

Dersin Öğrenme Çıktıları
1 Sanat yönetimi kavramlarını ve temel prensiplerini açıklar.
2 Sergi, bienal, festival ve sanat etkinlikleri için proje geliştirme sürecini uygular.
3 Sanat kurumlarının işleyiş mekanizmalarını analiz eder.
4 Sanat ekonomisi, sponsorluk ve fon sağlama süreçlerini öğrenir.
5 Sanat pazarlaması ve iletişim stratejilerini uygular.
6 Küratöryel çalışmaların planlama süreçlerini anlar ve uygular.
7 Kültürel politikalar ve sanat hukuku hakkında bilgi sahibi olur.
8
9
10

*Dersin Program Yeterliliklerine Katkı Seviyesi
1 Besin Hijyeni ve Teknolojisi alanında temel ve yeterli bilgi birikimine sahip olur, öğrendiği bilgileri etkin olarak kullanabilir
2 Mesleğini uygularken bilimsel ve mesleki etik kurallarını ve hayvan haklarını gözetir
3 Yeterli bilgi birikimi ve deneyimiyle karşılaştığı problemler ile ilgili çözüm üretebilir ve uygulayabilir
4 Birey ve halk sağlığı açısından koruyucu hekimliğin temel kurallarını bilir ve uygulayabilir
5 Veteriner hekimlik alanındaki halk sağlığı çiftlikten sofraya gıda güvenliği ve teknolojisi konularında yeterli bilgi ve beceri kazanır
6 Besin Hijyeni ve Teknolojisi ile ilgili mevzuatı bilir ve mesleki problemleri farklı bakış açılarından analiz edebilir
7 Meslektaşları, diğer meslek mensupları ve gıda endüstris çalışanları ile iyi iletişim kurabilir
8 Yazılı ve sözlü olarak kendisini iyi ifade edebilir, Yabancı dil ve bilişim teknolojilerini yeterince bilir ve kullanır
9 Kendi kendine öğrenme araştırma ve uygulama yeteneğini kazanır ve hayat boyu öğrenmeyi ilke edinir
10 Genel kültüre sahip, ülkenin sosyal ve ekonomik yapısı konusunda bilgili ve duyarlı olmayı ilke edinir
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan Öğretim Faaliyetleri, Öğretme Metodları ve AKTS İş Yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 15 2 30
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 0 0 0
Ödevler 3 1 3
Sunum / Seminer hazırlama 0 0 0
Kısa sınavlar 0 0 0
Ara sınavlara hazırlık 1 1 1
Ara sınavlar 1 1 1
Proje (Yarıyıl ödevi) 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Arazi çalışması 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 1 1 1
Yarıyıl sonu sınavı 1 1 1
Araştırma 5 2 10
Toplam iş yükü     47
AKTS     2.00

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 1 50
Kısa sınav 0 0
Ödev 3 50
Yarıyıl içi toplam   100
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   40
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   60
Genel toplam   100

Önerilen Veya Zorunlu Okuma Materyalleri
Ders kitabı
Yardımcı Kaynaklar

Ders İle İlgili Dosyalar