Dersin Adı Dersin Seviyesi Dersin Kodu Dersin Tipi Dersin Dönemi Yerel Kredi AKTS Kredisi Ders Bilgileri
AKUT VE KRONİK ÇOCUK HASTALIKLARINDA BESLENME İkinci Düzey BDY 504 Seçmeli 1 6.00 6.00 Yazdır
   
Dersin Tanımı
Ön Koşul Dersleri Bulunmamaktadır.
Eğitimin Dili Türkçe
Koordinatör
Dersi Veren Öğretim Eleman(lar)ı Yard. Doç. Dr. Neşe Kaya
Yardımcı Öğretim Eleman(lar)ı -
Dersin Veriliş Şekli Anlatım, tartışma, yorumlama
Dersin Amacı Çocuk Hastalıklarında uygulanan diyet tedavisi yöntemlerini benimsetmek
Dersin Tanımı Çocuk hastalıkları ve bu hastalıklarda uygulanan diyet tedavisi yöntemleri

Dersin İçeriği
1 Klinikte yatan hastaların beslenme durumlarının değerlendirilmesi
2 Hastalıklarda enerji metabolizması ve gereksinmesi
3 Hastanedeki pediatrik hastalarda PEM
4 Gastroenteritlerde beslenme
5 Anemide beslenme
6 Enfeksiyon hastalıklarında beslenme
7 Malabsorpsiyonda beslenme
8 Ara Sınav
9 Tip I diabette beslenme
10 Çocukluk çağı ve adolesan dönemde obezite ve beslenme tedavisi
11 Doğuştan metabolizma hastalıkları ve diyet tedavisi
12 Kanserde beslenme
13 Kısa barsak sendromunda beslenme
14 Seminer Sunumları
15 Final Sınavı
16
17
18
19
20

Dersin Öğrenme Çıktıları
1 Pediatri diyetisyenliği konusunda bilgi ve becerileri kazanır
2 Pediatri diyetisyenliği konusunda uygulamaları gözlem yaparak öğrenir
3 Poliklinikte ve klinikte hasta izleminde uygulanacak yöntemleri öğrenir
4 Hasta dosyası okuma, dosyadaki bilgileri analiz etme ve hastanın klinik ve laboratuvar bulgularına göre beslenme tedavisi planlamayı öğrenir
5 Çocuk hastalıklarında uygulanan beslenme tedavilerinde karşılaşılan sorunlar ve çözüm yollarını öğrenir
6 Pediatri diyetisyenliği konusunda tüm paydaşlarla ekip çalışması yapma becerisini kazanır
7
8
9
10

*Dersin Program Yeterliliklerine Katkı Seviyesi
1 Beslenme ve Diyetetik alanıyla ilgili kanıta dayalı güncel bilgiler ve teknolojik araç gereçler konusunda bilgi sahibi olma.
2 Uzmanlık düzeyinde bireysel veya disiplinler arası yaptığı bilimsel çalışmaların verilerini yorumlama, analiz etme ve raporlama bilgisine sahip olma.
3 Beslenme ve Diyetetik alanıyla ilgili edindiği bilgileri kullanarak yeni bilgiler oluşturmak için gereken teknolojik donanımları kullanarak bilimsel araştırmalar yapabilme.
4 Bilimsel araştırmaların analizi için doğru istatistiksel yöntemleri kullanabilme.
5 Beslenme ve Diyetetik alanıyla ilgili çalışmaları bağımsız ya da ekip olarak gerçekleştirerek bilimsel makaleleri ulusal düzeyde yayınlayabilme ve / veya sunabilme.
6 Yaşam boyu öğrenme ilkelerini benimseyerek kendini güncelleyebilme.
7 Beslenme ve Diyetetik alanında veya dışındaki birey ya da gruplarla sözlü veya yazılı iletişime geçerek kalite süreçlerine uyarak, güncel bilimsel gelişmeleri tartışabilme, paylaşabilme.
8 Etik ilkeler doğrultusunda bilimsel bilgileri toplar, yorumlar, birey ve toplumu gözeterek, ulusal ve uluslararası beslenme plan ve politikalarına yön verecek çalışmalara katkıda bulunabilme, yürütebilme, yönetebilme, değerlendirebilme.
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan Öğretim Faaliyetleri, Öğretme Metodları ve AKTS İş Yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 14 3 42
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 14 3 42
Ödevler 10 3 30
Sunum / Seminer hazırlama 10 1 10
Kısa sınavlar 0 0 0
Ara sınavlara hazırlık 3 3 9
Ara sınavlar 1 1 1
Proje (Yarıyıl ödevi) 2 2 4
Laboratuvar 0 0 0
Arazi çalışması 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 1 3 3
Yarıyıl sonu sınavı 1 1 1
Araştırma 14 1 14
Toplam iş yükü     156
AKTS     6.00

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 14 20
Kısa sınav 0 0
Ödev 2 20
Yarıyıl içi toplam   40
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   40
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   60
Genel toplam   100

Önerilen Veya Zorunlu Okuma Materyalleri
Ders kitabı Köksal G, Gökmen H. Çocuk Hastalıklarında Beslenme Tedavisi. Hatiboğlu Yayınevi, 2000.
Yardımcı Kaynaklar Uluslararası beslenme ve diyet dergileri

Ders İle İlgili Dosyalar