Dersin Adı Dersin Seviyesi Dersin Kodu Dersin Tipi Dersin Dönemi Yerel Kredi AKTS Kredisi Ders Bilgileri
TEMEL BAKTERİYOLOJİ İkinci Düzey MİK 504 1 6.00 6.00 Yazdır
   
Dersin Tanımı
Ön Koşul Dersleri -
Eğitimin Dili Türkçe
Koordinatör PROF. DR. FATMA MUTLU SARIGÜZEL
Dersi Veren Öğretim Eleman(lar)ı Doç. Dr. M.Altay ATALAY
Yardımcı Öğretim Eleman(lar)ı Yok
Dersin Veriliş Şekli Teorik sunum ve pratik uygulama
Dersin Amacı Temel bakteriyolojik kavramları, bakteriyolojide kullanılan temel boyama yöntemlerini ve identifikasyon metodlarını öğrenmek
Dersin Tanımı Bu ders temel bakteriyolojik yöntemler ile ilgilidir

Dersin İçeriği
1 Bakteriyel metabolizma
2 Bakteriyolojik besiyerleri
3 Seçici ve ayırtedici besiyerleri
4 Gram pozitif bakteri identifikasyon algoritması
5 Streptokoklar ve identifikasyonu
6 Stafilokoklar ve identifikasyonu
7 Gram pozitif aerop çomaklar ve identifikasyonu
8 Gram negatif bakteri identifikasyon algoritması
9 Sık enfeksiyon yapan Enterobacteriaceae üyeleri
10 Enterik bakterilerin identifikasyonu
11 Nonfermentatif bakteriler
12 Non fermentatif bakterilerin identifikasyonu
13 Anaerop gram pozitif enfeksiyon etkenleri
14 Anaerop gram negatif enfeksiyon etkenleri
15 Seçici besiyerinde koloni değerlendirme
16 Kültür yöntemleri ve bakteri sayımı
17 Koloni değerlendirme ve hemoliz
18 Biyoşimik testlerin uygulanması ve değerlendirilmesi
19 Boyama yöntemleri
20 Otomatize sistemler

Dersin Öğrenme Çıktıları
1 Öğrenciler bakteriyolojik besiyerlerini hazırlayabilecek
2 Öğrenciler ekim yapabilecek
3 Öğrenciler kültürleri değerlendirebilecek
4 Öğrenciler identifikasyon yapabilecek
5
6
7
8
9
10

*Dersin Program Yeterliliklerine Katkı Seviyesi
1 Besin Hijyeni ve Teknolojisi alanında temel ve yeterli bilgi birikimine sahip olur, öğrendiği bilgileri etkin olarak kullanabilir
2 Mesleğini uygularken bilimsel ve mesleki etik kurallarını ve hayvan haklarını gözetir
3 Yeterli bilgi birikimi ve deneyimiyle karşılaştığı problemler ile ilgili çözüm üretebilir ve uygulayabilir
4 Birey ve halk sağlığı açısından koruyucu hekimliğin temel kurallarını bilir ve uygulayabilir
5 Veteriner hekimlik alanındaki halk sağlığı çiftlikten sofraya gıda güvenliği ve teknolojisi konularında yeterli bilgi ve beceri kazanır
6 Besin Hijyeni ve Teknolojisi ile ilgili mevzuatı bilir ve mesleki problemleri farklı bakış açılarından analiz edebilir
7 Meslektaşları, diğer meslek mensupları ve gıda endüstris çalışanları ile iyi iletişim kurabilir
8 Yazılı ve sözlü olarak kendisini iyi ifade edebilir, Yabancı dil ve bilişim teknolojilerini yeterince bilir ve kullanır
9 Kendi kendine öğrenme araştırma ve uygulama yeteneğini kazanır ve hayat boyu öğrenmeyi ilke edinir
10 Genel kültüre sahip, ülkenin sosyal ve ekonomik yapısı konusunda bilgili ve duyarlı olmayı ilke edinir
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan Öğretim Faaliyetleri, Öğretme Metodları ve AKTS İş Yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 15 3 45
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 15 1 15
Ödevler 2 5 10
Sunum / Seminer hazırlama 1 5 5
Kısa sınavlar 1 1 1
Ara sınavlara hazırlık 1 10 10
Ara sınavlar 1 1 1
Proje (Yarıyıl ödevi) 1 10 10
Laboratuvar 15 1 15
Arazi çalışması 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 1 15 15
Yarıyıl sonu sınavı 1 1 1
Araştırma 1 20 20
Toplam iş yükü     148
AKTS     6.00

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 1 40
Kısa sınav 1 20
Ödev 1 40
Yarıyıl içi toplam   100
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   40
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   60
Genel toplam   100

Önerilen Veya Zorunlu Okuma Materyalleri
Ders kitabı 1. Manual of Clinical Microbiology, Versalovic J, Carroll KC, Funke G, Jorgensen JH, Landry ML, Warnock DW (editors) 10th ed, Vol:1, ASM Press, Washington DC, 2011. 2. Topley and Wilson’s Microbiology and Microbial Infections. Borriello SP, Murray PR, Funke G (editors), 10th edition, Vol 1-2, Edward Arnold Publishers, UK, 2005.
Yardımcı Kaynaklar 1. Salmonella. Erdem B (editor). Türk Mikrobiyoloji Cemiyeti Yayını No:59, Logos Yayıncılık, İstanbul, 2013. 2. Önemli ve Sorunlu Gram Negatif Bakteri Enfeksiyonları. Ulusoy S, Leblebicioğlu H, Arman D (editors), Bilimsel Tıp Yayınevi, Ankara,2004

Ders İle İlgili Dosyalar