Dersin Adı Dersin Seviyesi Dersin Kodu Dersin Tipi Dersin Dönemi Yerel Kredi AKTS Kredisi Ders Bilgileri
SEBZECİLİKTE ÇOĞALTMA YÖNTEMLERİ Üçüncü Düzey BB 538 2 7.50 7.50 Yazdır
   
Dersin Tanımı
Ön Koşul Dersleri Yok
Eğitimin Dili Türkçe
Koordinatör
Dersi Veren Öğretim Eleman(lar)ı Prof. Dr. Halit YETİŞİR, DR. ÖĞR. ÜYESİ AKİFE DALDA ŞEKERCİ
Yardımcı Öğretim Eleman(lar)ı Yok
Dersin Veriliş Şekli Yüz-Yüze
Dersin Amacı Sebzelerde eşeyli ve eşeysiz çoğaltmanın, sebzelerde çoğaltmada karşılaşılan sıkıntılar ve bunların çözüm yolları ve sebzelerde çoğaltmada yeni gelişmelerin öğreilmesi bu dersin amacıdır.
Dersin Tanımı Sebzelerde, eşeyli ve eşeysiz üretim metodları ve bu metodlarda karşılaşılan sorunlar ve bu sorunlara karşı geliştirilmiş olan çözüm yollarını bu ders kapsamaktadır.

Dersin İçeriği
1 Bitkilerde çoğlatma yöntemlerinin tanımlanması ve farklarının ortaya konulması.
2 Sebzelerde eşeyli çoğalma, polen ve yumurta hücresinin oluşumu.
3 Sebzelerde tozlanma yolları ve döllenme.
4 Bazı major sebzelerin çiçek yapılarının tanıtılması.
5 Tohum oluşumu ve gelişimi
6 Çimlenme ve çıkış, fide gücünün anlatılması.
7 Fide ile yetiştiriciliğin avantaj ve dezavantajları
8 Modern fidecilik
9 Sebzelerde eşeysiz çoğlatma yöntemleri
10 Sebzelerde aşılı üretimin tarihçesi ve bu günü
11 Sebzelerde aşılı üretimin avantaj ve dezavantajları
12 Sebzecilkte kullanılan aşılama yöntemleri
13 Sebzecilikte fide dikim yöntemleri
14 -
15 -
16 -
17 -
18 -
19 -
20 -

Dersin Öğrenme Çıktıları
1 Bitkilerde çoğlatma yöntemlerini bilir.
2 Bitkilerde gamet hücrelerinin oluşumunu bilir.
3 Major sebzelerin çiçek yapılarını ve çiçeklenme alışkanlıklarını bilir.
4 Sebzelerde tozlanma, döllenme ve tohum oluşumunu bilir.
5 Sebzelerde eşeysiz çoğlatma yöntemlerini bilir.
6 Sebzelerde aşılama yöntemlerini bilir.
7 Sebzelrede dikim yöntemlerini bilir.
8 -
9 -
10 -

*Dersin Program Yeterliliklerine Katkı Seviyesi
1 Öğrencinin seçtiği derslerde ayrıntılı ve derinlemesine bilgi sahibi olmaktadır
2 Mezunlar Kamu Hukuku Doktoru Ünvanı almaktadır
3 Eğitim süresince elde edilen bilgiler öğrencilere mesleklerine katkı sağlamaktadır
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan Öğretim Faaliyetleri, Öğretme Metodları ve AKTS İş Yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 14 2 28
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 14 1 14
Ödevler 4 4 16
Sunum / Seminer hazırlama 1 12 12
Kısa sınavlar 6 1 6
Ara sınavlara hazırlık 1 20 20
Ara sınavlar 1 2 2
Proje (Yarıyıl ödevi) 1 20 20
Laboratuvar 14 1 14
Arazi çalışması 14 2 28
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 1 30 30
Yarıyıl sonu sınavı 1 3 3
Araştırma 0 0 0
Toplam iş yükü     193
AKTS     7.50

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 1 60
Kısa sınav 6 20
Ödev 4 20
Yarıyıl içi toplam   100
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   40
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   60
Genel toplam   100

Önerilen Veya Zorunlu Okuma Materyalleri
Ders kitabı Farklı kaynaklardan yararlanılarak hazırlanmış ders notu ve resimlerle zenginleştirilmiş elektronik ortama aktarılmış sunu ve çıktıları.
Yardımcı Kaynaklar A. GÜNAY (2005) Sebze Yetiştiriciliği (cilt II), ISBN: 975-00725-2-9. R.W. ROBİNSON ve D.S. DECER-WALTERS (1997). Cucurbits. CAB International, Wallingford Oxon, UK. H. VURAL, D. EŞİYOK. ve İ. DUMAN (2000) Kültür Sebzeleri.ISBN:975-97190-0-2. A. ŞALK, L. ARIN, M. DEVECİ, S. POLAT (2008) Özel Sebzecilik, NKÜ. Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü ISBN 978-9944-0786-0-3 İSTANBUL D. EŞİYOK (2012) YAzlık ve KIşlık Sebze Yetiştiriciliği, EÜ. Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü ISBN 978-605-87189-0-6

Ders İle İlgili Dosyalar