Dersin Adı Dersin Seviyesi Dersin Kodu Dersin Tipi Dersin Dönemi Yerel Kredi AKTS Kredisi Ders Bilgileri
MEDYA VE TÜKETIM KÜLTÜRÜ Üçüncü Düzey URTS 438 8 3.00 3.00 Yazdır
   
Dersin Tanımı
Ön Koşul Dersleri Yok
Eğitimin Dili Türkçe
Koordinatör
Dersi Veren Öğretim Eleman(lar)ı DR. ÖĞR. ÜYESİ CEYHUN BAĞCI
Yardımcı Öğretim Eleman(lar)ı Yok
Dersin Veriliş Şekli Konferans
Dersin Amacı Bu derste, tüketim kültürünün ne anlama geldiği ve toplum üzerinde etkileri anlaşılmaya çalışılacaktır.
Dersin Tanımı Ders boyunca, tüketim kültürü kavramı, tarihi ve medya ile ilişkisi kapsamında ele alınacaktır.

Dersin İçeriği
1 Tüketim kültürü kavramı ve tarihsel kökenleri
2 Postmodernizm, Tüketim, Popüler Kültür ve Medya
3 Modernizm ve Postmodernizm Süreçlerinin Tüketim Kültürüne Yansımaları
4 Tüketim Kültürü Odağında Modernizm ve Postmodernizmin Karşılaştırılması
5 Fordizm ve Post-Fordist Dönemde Değişen Tüketim Olgusu
6 Sosyal Medyanın Tüketim Kültürüne Etkisi
7 Tüketim Kültürü ve Yeni Medya
8 Tüketim Kültürü ve Yeni Medya
9 Çocuklara Yönelik Tüketim Alanı Olarak Yeni Medya
10 Medya’da Çocukluğun Tüketimi
11 Televizyon, Reklam ve Tüketim Kültürü
12 Televizyon, Reklam ve Tüketim Kültürü
13 Eğlence Endüstrisi ve Tüketim Kültürü
14 Eğlence Endüstrisi ve Tüketim Kültürü
15 Küreselleşme ve Tüketim Kültürü
16 Tüketim Okuryazarlığı
17
18
19
20

Dersin Öğrenme Çıktıları
1 Tüketim kültürüne ilişkin temel kavramları öğrenir.
2 Türkiyede tüketim kültürünün gelişim süreci ve yapısı çözümler.
3 Gündelik yaşamdaki tüketim pratikleri üzerine düşünür.
4 Medya metinleri üzerinden tüketim unsurlarını analiz edebilme yeteneği kazanır.
5 Tüketim kültürünün yeni medya ile ilişkisini çözümler.
6 Küreselleşen pazar ekonomisinde yeni iletişim teknolojilerinin tüketim kültürünü yaymada nasıl aracılık ettiğini kavrar
7
8
9
10

*Dersin Program Yeterliliklerine Katkı Seviyesi
1 Ağız, diş, çene ve bunlarla ilişkili çevre dokuların anatomisi, hastalıkları, deformitelerini öğrenir ve tedavi yöntemlerini uygular.
2 Lisans düzeyinden farklı olarak özgün ve spesifik konular hakkında bilgi sahibi olur.
3 Ağız, diş, çene ve bunlarla ilişkili çevre dokuların hastalıkları ve deformitelerinin teşhis ve tedavisi ile ilgili gerekli araç ve ekipman ile materyal bilgisine sahiptir.
4 Alanında bilim ve teknolojiye yenilik getirme koşuluyla araştırma yetisi kazanır.
5 Bilim alanında yeni bir tedavi yöntemi geliştirebilir, özgün bir araştırma tasarlayıp gerçekleştirebilir.
6 Ulusal ve uluslar arası alanlarda, alanı ile ilgili makale yayınlayabilir.
7 Alanı ile ilgili özgün ve disiplinler arası çalışmalarda liderlik yapabilir.
8 Alanı ile ilgili materyal ve teknikleri kullanabilir ve proje geliştirebilir.
9 Ulusal, uluslar arası ve disiplinler arası çalışmalarda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurabilir. Meslek grubunu temsil edebilir.
10 Akademik ve profesyonel anlamda bilimsel, teknolojik, sosyal ve kültürel ilerlemeleri hastasına aktarabilir ve hasta tedavisini en üst seviyede tamamlar.
11 Genel etik kurallarına uygun davranır.
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan Öğretim Faaliyetleri, Öğretme Metodları ve AKTS İş Yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 14 2 28
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 10 1 10
Ödevler 0 0 0
Sunum / Seminer hazırlama 1 10 10
Kısa sınavlar 0 0 0
Ara sınavlara hazırlık 1 10 10
Ara sınavlar 0 0 0
Proje (Yarıyıl ödevi) 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Arazi çalışması 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 1 10 10
Yarıyıl sonu sınavı 1 1 1
Araştırma 1 5 5
Toplam iş yükü     74
AKTS     3.00

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 1 20
Kısa sınav 0 0
Ödev 0 0
Yarıyıl içi toplam   20
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   20
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   80
Genel toplam   100

Önerilen Veya Zorunlu Okuma Materyalleri
Ders kitabı Baudrillard,Jean. (2008). Tüketim Toplumu. (Çev: Hazal Deliçaylı-Ferda Keskin. İstanbul: Ayrıntı Yayınları Bocock,Robert. (2005). Tüketim. (Çev:İrem Kutluk). Ankara: Dost Kitapevi
Yardımcı Kaynaklar Featherstone,Mike. (2005). Postmodernizm ve Tüketim Kültür. (Çev:Mehmet Küçük). İstanbul: Ayrıntı Yayınları Postman, Neil. (1995). Çocukluğun Yok oluşu. Ankara: İmge Kitabevi.

Ders İle İlgili Dosyalar