Dersin Adı Dersin Seviyesi Dersin Kodu Dersin Tipi Dersin Dönemi Yerel Kredi AKTS Kredisi Ders Bilgileri
SAĞLIK BİLİMLERİNDE YAPAY ZEKA İkinci Düzey SEC 238 3 3.00 3.00 Yazdır
   
Dersin Tanımı
Ön Koşul Dersleri -
Eğitimin Dili Türkçe
Koordinatör ÖĞRETİM GÖREVLİSİ MEHMET SAİT DÜNDAR
Dersi Veren Öğretim Eleman(lar)ı Öğr. Gör. Dr. M. Sait DÜNDAR
Yardımcı Öğretim Eleman(lar)ı -
Dersin Veriliş Şekli Yüz yüze
Dersin Amacı Yapay zeka ve makine öğrenimi hakkındaki temel terimleri öğretmek ve konu hakkında genel bilgi kazandırmak
Dersin Tanımı Yapay zeka kavramıyla ilgili bilgi edinmek

Dersin İçeriği
1 Kurs Hakkında Bilgilendirme ve Giriş
2 Yapay zeka teknolojisinin tanımı ve tarihçesi
3 Doğal ve Yapay Zeka
4 Yapay zeka teknikleri ve türleri
5 Yapay zeka uygulamaları
6 Yapay öğrenme algoritmaları
7 Yapay zeka programlama dilleri
8 WEKA ile makine öğrenimi örneği
9 Arasınav
10 Sağlık hizmetlerinde yapay zeka örnekleri
11 Sağlıkta yapay zeka ve etik
12 Yapay zeka ve insan zekası karşılaştırması
13 İnsan Zekası ve İnsan-Makine İşbirliği
14 Yapay zekada devlet politikaları ve regülasyonlar
15 Yapay zekanın geleceği
16 Final öncesi ders tekrarı ve proje değerlendirmesi
17 Final
18
19
20

Dersin Öğrenme Çıktıları
1 Yapay zeka teknolojisini tanımlar.
2 Yapay zekaya ilişkin temel kavramları irdeler.
3 Yapay zeka tekniklerini ve türlerini kavrar.
4 Yapay zekanın kullanım alanlarını bilir.
5 Sağlıkta yapay zeka kullanımını irdeler.
6 Yapay zekanın avantaj ve dezavantajlarını irdeler.
7 Yapay zekanın sağlık sektörü üzerindeki etkilerini irdeler.
8 Yapay zeka ile ilgili politikaları bilir.
9
10

*Dersin Program Yeterliliklerine Katkı Seviyesi
1 Beslenme ve Diyetetik alanıyla ilgili kanıta dayalı güncel bilgiler ve teknolojik araç gereçler konusunda bilgi sahibi olma.
2 Uzmanlık düzeyinde bireysel veya disiplinler arası yaptığı bilimsel çalışmaların verilerini yorumlama, analiz etme ve raporlama bilgisine sahip olma.
3 Beslenme ve Diyetetik alanıyla ilgili edindiği bilgileri kullanarak yeni bilgiler oluşturmak için gereken teknolojik donanımları kullanarak bilimsel araştırmalar yapabilme.
4 Bilimsel araştırmaların analizi için doğru istatistiksel yöntemleri kullanabilme.
5 Beslenme ve Diyetetik alanıyla ilgili çalışmaları bağımsız ya da ekip olarak gerçekleştirerek bilimsel makaleleri ulusal düzeyde yayınlayabilme ve / veya sunabilme.
6 Yaşam boyu öğrenme ilkelerini benimseyerek kendini güncelleyebilme.
7 Beslenme ve Diyetetik alanında veya dışındaki birey ya da gruplarla sözlü veya yazılı iletişime geçerek kalite süreçlerine uyarak, güncel bilimsel gelişmeleri tartışabilme, paylaşabilme.
8 Etik ilkeler doğrultusunda bilimsel bilgileri toplar, yorumlar, birey ve toplumu gözeterek, ulusal ve uluslararası beslenme plan ve politikalarına yön verecek çalışmalara katkıda bulunabilme, yürütebilme, yönetebilme, değerlendirebilme.
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan Öğretim Faaliyetleri, Öğretme Metodları ve AKTS İş Yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 15 2 30
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 15 1 15
Ödevler 0 0 0
Sunum / Seminer hazırlama 0 0 0
Kısa sınavlar 0 0 0
Ara sınavlara hazırlık 1 5 5
Ara sınavlar 1 1 1
Proje (Yarıyıl ödevi) 1 5 5
Laboratuvar 0 0 0
Arazi çalışması 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 1 10 10
Yarıyıl sonu sınavı 1 1 1
Araştırma 1 2 2
Toplam iş yükü     69
AKTS     3.00

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 1 20
Kısa sınav 0 0
Ödev 1 20
Yarıyıl içi toplam   40
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   40
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   60
Genel toplam   100

Önerilen Veya Zorunlu Okuma Materyalleri
Ders kitabı
Yardımcı Kaynaklar

Ders İle İlgili Dosyalar