Dersin Adı Dersin Seviyesi Dersin Kodu Dersin Tipi Dersin Dönemi Yerel Kredi AKTS Kredisi Ders Bilgileri
MEDYA OKURYAZARLIĞI Birinci Düzey SEC 231 3 3.00 3.00 Yazdır
   
Dersin Tanımı
Ön Koşul Dersleri Yok
Eğitimin Dili Türkçe
Koordinatör
Dersi Veren Öğretim Eleman(lar)ı Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Seyda Ozan
Yardımcı Öğretim Eleman(lar)ı Yok
Dersin Veriliş Şekli Öğrencilerin yazılı, görsel, işitsel ve sosyal medya ortamlarındaki mesaj ve iletileri eleştirel bakış açısıyla çözümleyebilmelerini sağlamak
Dersin Amacı Bu ders; medya okuryazarlığı kavramı, medya okuryazarlığının ortaya çıkışı ve önemi, medya okuryazarlığı kuramları, Dünyada medya okuryazarlığı uygulamaları, Türkiye’de medya okuryazarlığı uygulamaları ve medya analizleri konularını içermektedir.
Dersin Tanımı yok

Dersin İçeriği
1 Okuryazarlık Kavramı ve Medya Okuryazarlığına Giriş
2 Medya Okuryazarlığının Tarihsel Gelişimi ve İlişkili Kavramlar
3 Medya Analizi: Medyayı Okumak ve Yazmak
4 Medya Okuryazarlığı Modelleri ve İlkeleri
5 21.Yüzyılda Medya Okuryazarlığının Önemi ve İşlevi
6 Popüler Kültür, Sosyal Medya, ve Yaşam Boyu Öğrenme
7 Manipülasyon, Dezanformasyon ve Propaganda Süreçleri
8 Enformasyon Süreci ve İletişim Paradigmaları
9 Eleştirel Bakış Açısı ve Eleştirel Medya Okuryazarlığı
10 Medya Okuryazarlığına İlişkin Örnek Etkinlikler
11 Medya Okuryazarlığı Eğitiminde Örnek Ülke Uygulamaları
12 Türkiye’de Medya Okuryazarlığı
13 Siber Zorbalık Kavramı ve Basın Taraması
14 Medya Okuryazarlığının Hukuksal Boyutu
15
16
17
18
19
20

Dersin Öğrenme Çıktıları
1 Medya terimlerini ve işleyişini bilir
2 Bilinçli bir medya okuryazarı olur
3 Medya Okuryazarlığı alanındaki kuramcıları bilir
4 Medyanın yapısal fonksiyonlarını bilir
5 Medyada manipülasyon, propaganda ve dezenformasyon kavramlarını açıklar
6 Türkiye''''de medya okuryazarlığının geldiği noktayı açıklar
7
8
9
10

*Dersin Program Yeterliliklerine Katkı Seviyesi
1 Zootekni alanında hayvan yetiştirme, hayvan besleme, hayvan ıslahı, gen kaynakları, ekoloji, biyoteknoloji ve çiftlik yönetimi konularında temel bilgileri edinme, bu bilgileri pratik ve teorik olarak kullanabilme becerisi,
2 Türkiye'de ve Dünya'da hayvancılık ve hayvansal üretimin önemini kavrama, geliştirme yeni fikirler oluşturabilme becerisi,
3 Temel ziraat ile ilgili yerli ve yabancı kaynaklardan günceli takip etme ve bilgi kaynaklarına ulaşma, kaynak araştırması yapabilme becerisi,
4 Zootekni alanına ilaveten, ziraatin diğer alanlarında da (bitkisel üretim) temel bilgilere sahip olma ve gerektiğinde bu bilgileri geliştirebilme becerisi,
5 Tarım ve Mühendislikle ilgili olarak etik değerleri kavrama ve bunlara uygun olarak hareket edebilme becerisi,
6 Büyükbaş, Küçükbaş, Kanatlı grubu hayvanları (genel çiftli hayvanları)tanımlayabilme, adlandırabilme ve yetiştirebilme, bu alanda işletme kurabilme ve işletebilme yeterliliği becerisi,
7 Hayvan genetiği, gen kaynakları ile tüm hayvansal materyalin ve çevrenin korunması ile sürdürülebilirlik için yöntemleri belirleme ve uygulama becerisi,
8 Hayvansal kaynaklı ürünlerin insan beslenmesinde öneminin ve kalite standartlarının kavranması , bu ürünlerin işlenme aşamaları, ekonomik değeri ve pazarlanma noktalarının bilgi ve becerilerinin kazanılması,
9 Zootekni alanında ilgili kişi ve kurumları bilgilendirebilme; saha çalışmaları yapabilme, bilgilerini ve sorunlara karşı çözüm önerilerini aktarabilme becerisi,
10 Çiftlik hayvanlarında fizyoloji, anatomi, üreme biyolojisi, hayvan davranışları-refahı, hayvan hastalıkları ve sağlık konusunda temel bilgiler kazanma ve gerektiğinde kullanabilme becerisi,
11 Hayvan beslenmesinin önemi, yem kaynakları ve bunların etkin şekilde kullanılması, alternatif besin kaynakları, rasyon hazırlama becerisi,
12 Araştırma ve denemeler sonucunda veri analizi, istatistik yöntemlerin uygulanması becerisi,
13 Tarımsal problemlerin çözümünde araştırma, analitik düşünme, bilgiye ulaşma ve çözüm üretme becerisi (Proje, ödev, tez, seminer, staj),
14 Tarımsal problemlerin farkında olma, onları izleyebilme, bu konularla ilgili görüşlerini açık bir şekilde sözlü ve yazılı ifade ederek iletişim kurabilme (Türk dili, sosyal içerikli ders) becerisi,
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan Öğretim Faaliyetleri, Öğretme Metodları ve AKTS İş Yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 14 2 28
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Ödevler 0 0 0
Sunum / Seminer hazırlama 0 0 0
Kısa sınavlar 0 0 0
Ara sınavlara hazırlık 1 5 5
Ara sınavlar 1 1 1
Proje (Yarıyıl ödevi) 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Arazi çalışması 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 1 10 10
Yarıyıl sonu sınavı 1 1 1
Araştırma 0 0 0
Toplam iş yükü     73
AKTS     3.00

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 1 40
Kısa sınav 0 0
Ödev 0 0
Yarıyıl içi toplam   40
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   40
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   60
Genel toplam   100

Önerilen Veya Zorunlu Okuma Materyalleri
Ders kitabı Ders notları
Yardımcı Kaynaklar Medya Okuryazarlığı - Melda Cinman Şimşek, Nurçay Türkoğlu - Pales Yayınları

Ders İle İlgili Dosyalar