Dersin Adı Dersin Seviyesi Dersin Kodu Dersin Tipi Dersin Dönemi Yerel Kredi AKTS Kredisi Ders Bilgileri
HELAL GIDA ÜRETİMİ VE SERTİFİKASYONU Birinci Düzey GDM 560 1 7.50 7.50 Yazdır
   
Dersin Tanımı
Ön Koşul Dersleri Ön koşul bulunmamaktadır
Eğitimin Dili Türkçe
Koordinatör
Dersi Veren Öğretim Eleman(lar)ı Prof.Dr. Zülal KESMEN
Yardımcı Öğretim Eleman(lar)ı -
Dersin Veriliş Şekli Yüzyüze
Dersin Amacı Uluslararası ticarette önemi gitgide artmakta olan helal sertifikası hakkında yüksek lisans öğrencilerini bilgilendirmek.
Dersin Tanımı Dünya nüfusunun önemli kısmını oluşturan Müslüman tüketiciler için satın alma kriterlerinden biri olan helal üretimin şartları ve bunun sertifikasyonu konularında bilgi verilmesi hedeflenmektedir.

Dersin İçeriği
1 Giriş, Helal gıda kuralları
2 Helal gıda üretiminin genel prensipleri, Uluslararası helal gıda ticareti
3 Çeşitli ülkelerin gıda ihracatındaki talepleri, Helal et ve kanatlı ürünleri üretimi
4 Helal süt ürünleri üretimi, Helal balık ve deniz ürünleri üretimi
5 Helal tahıl ürünleri ve şekerleme üretimi, Helal gıda takviyesi üretimi, Helal gıda üretiminde jelatin
6 Helal gıda üretiminde enzimler, Helal gıda üretiminde alkol, Helal gıda üretiminde gıda ingredientleri
7 Ara sınav
8 Helal gıda üretiminde etiketleme, paketleme ve kaplamalar, GDO’lu ingredientlerin helal statüsü, Helal gıda üretiminde hayvan yemleri
9 Helal, koşer ve vejeteryanlığın kıyaslanması
10 Helal sertifikalandırma, Codex Alimentarius helal tanımı, Endüstriyel helal üretim standartları
11 Malezya ve Singapur helal üretim prensipleri
12 İngredientlerin helal statüsü ve E kodları
13 Öğrenci Sunumları: (SMIIC, TSE, GİMDES, Türkiye’de faaliyet gösteren diğer helal sertifikalandırma kuruluşları, vb.)
14 Yarıyıl sonu sınavı
15
16
17
18
19
20

Dersin Öğrenme Çıktıları
1 Dersi alan öğrenciler çeşitli gıdalar için helal üretim prensipleri hakkında bilgi sahibi olacaklardır.
2 Helal kesim prensipleri konusunda bilgi edineceklerdir.
3 Sertifika alma süreci hakkında detaylı bilgi sahibi olacaklardır.
4 -
5 -
6 -
7 -
8
9
10

*Dersin Program Yeterliliklerine Katkı Seviyesi
1 Alanıyla ilgili temel kavramları ve ilkeleri bilir.
2 Alanındaki içerik üretim süreçlerini bilir.
3 Alanıyla ilgili teknolojik gelişmeleri takip eder; mevcut teknolojileri kullanabilir.
4 Alanıyla ilgili mesleki sorunları saptama, yorumlama ve çözme becerisine sahiptir.
5 İletişim alanının tarihsel gelişim sürecini bilir.
6 Ekip çalışmasına uyum sağlamaya ve zaman sınırlılığı içinde üretim yapmaya yetkindir.
7 Mesleki etik ilkelerini bilir ve uygular.
8 Temel düzeyde sosyal bilimler formasyonuna sahiptir.
9 İş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi ve deneyim sahibidir; girişimci ve yenilikçi yaklaşım bilinciyle davranır.
10 Toplumsal sorunlara karşı farkındalık sahibidir; bu sorunların iletişim alanıyla bağını kurar.
11 İş sağlığı ve güvenliği konusunda alanıyla ilgili bilgiyi kendi alanında uygular.
12 En az bir yabancı dilde sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisine sahiptir.
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan Öğretim Faaliyetleri, Öğretme Metodları ve AKTS İş Yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 0 0 0
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 0 0 0
Ödevler 0 0 0
Sunum / Seminer hazırlama 0 0 0
Kısa sınavlar 0 0 0
Ara sınavlara hazırlık 0 0 0
Ara sınavlar 0 0 0
Proje (Yarıyıl ödevi) 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Arazi çalışması 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavı 0 0 0
Araştırma 0 0 0
Toplam iş yükü     0
AKTS     0.00

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 0 0
Kısa sınav 0 0
Ödev 0 0
Yarıyıl içi toplam   0
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   0
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   0
Genel toplam   0

Önerilen Veya Zorunlu Okuma Materyalleri
Ders kitabı -
Yardımcı Kaynaklar Halal Food Production, Riaz ve Chaudry. CRC Press, 2005.

Ders İle İlgili Dosyalar