Dersin Adı Dersin Seviyesi Dersin Kodu Dersin Tipi Dersin Dönemi Yerel Kredi AKTS Kredisi Ders Bilgileri
LİPİDLERİN KALİTATİF VE KANTİTATİF TANINMA REAKSİYONLARI İkinci Düzey BİK 627 1 6.00 6.00 Yazdır
   
Dersin Tanımı
Ön Koşul Dersleri Yok.
Eğitimin Dili Türkçe
Koordinatör PROF. DR. CEVAT YAZICI
Dersi Veren Öğretim Eleman(lar)ı PROF. DR. CEVAT YAZICII
Yardımcı Öğretim Eleman(lar)ı Yok.
Dersin Veriliş Şekli Teorik, yüz yüze.
Dersin Amacı Lipidlerin yapıları, fonksiyonları özellikleri ve analizleri hakkında detaylı bilgilerin verilmesidir
Dersin Tanımı Yağ asitleri ve nötral yağlar, glikolipidler, vakslar, terpenler, terpenoidler, steroidler, ve lipid molekülerinin kompleksliği. Lipid analizlerinin tarihçesi. Lipidlerin ekstraksiyonu, izolasyonu, ölçümleri ve analizleri.

Dersin İçeriği
1 Lipid ve lipid analizlerine giriş
2 Lipidlerin yapısı ve kimyası
3 Lipidlerin Kromatografik analizlerinin genel prensipleri
4 Lipid ekstraksiyonu, depolanması ve numune hazırlanması
5 Lipid türevlerinin hazırlanması
6 Lipid türevlerinin hazırlanması
7 Yağ asitlerinin analizi
8 Yağ asitlerinin analizi
9 Basit lipid sınıflarının analizi
10 Basit lipid sınıflarının analizi
11 Basit lipid sınıflarının analizi
12 Kompleks lipidlerin analizi
13 Kompleks lipidlerin analizi
14 Kompleks lipidlerin analizi
15 Proje sunumu
16 Proje sunumu
17
18
19
20

Dersin Öğrenme Çıktıları
1 Çağdaş sonuçları takip edebilme.
2 Yöntemlerin avantaj/dezavantajlarını irdeleyebilme ve karşılaştırabilme
3 Lipidleri tanımlayabilme, anlayıp anlatabilme
4 Lipidlerin izolasyonunu, türevlendirilmesi, analizi ve karakterizasyonunu yapabilme
5 Uygun yöntem seçme becerisini kazanabilme
6 Literatür tarama, araştırma sonuçlarını değerlendirme, karşılaştırma ve yorumlayabilme
7
8
9
10

*Dersin Program Yeterliliklerine Katkı Seviyesi
1 Besin Hijyeni ve Teknolojisi alanında temel ve yeterli bilgi birikimine sahip olur, öğrendiği bilgileri etkin olarak kullanabilir
2 Mesleğini uygularken bilimsel ve mesleki etik kurallarını ve hayvan haklarını gözetir
3 Yeterli bilgi birikimi ve deneyimiyle karşılaştığı problemler ile ilgili çözüm üretebilir ve uygulayabilir
4 Birey ve halk sağlığı açısından koruyucu hekimliğin temel kurallarını bilir ve uygulayabilir
5 Veteriner hekimlik alanındaki halk sağlığı çiftlikten sofraya gıda güvenliği ve teknolojisi konularında yeterli bilgi ve beceri kazanır
6 Besin Hijyeni ve Teknolojisi ile ilgili mevzuatı bilir ve mesleki problemleri farklı bakış açılarından analiz edebilir
7 Meslektaşları, diğer meslek mensupları ve gıda endüstris çalışanları ile iyi iletişim kurabilir
8 Yazılı ve sözlü olarak kendisini iyi ifade edebilir, Yabancı dil ve bilişim teknolojilerini yeterince bilir ve kullanır
9 Kendi kendine öğrenme araştırma ve uygulama yeteneğini kazanır ve hayat boyu öğrenmeyi ilke edinir
10 Genel kültüre sahip, ülkenin sosyal ve ekonomik yapısı konusunda bilgili ve duyarlı olmayı ilke edinir
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan Öğretim Faaliyetleri, Öğretme Metodları ve AKTS İş Yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 16 2 32
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 0 0 0
Ödevler 10 2 20
Sunum / Seminer hazırlama 3 4 12
Kısa sınavlar 0 0 0
Ara sınavlara hazırlık 15 2 30
Ara sınavlar 1 2 2
Proje (Yarıyıl ödevi) 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Arazi çalışması 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 15 2 30
Yarıyıl sonu sınavı 1 2 2
Araştırma 10 2 20
Toplam iş yükü     148
AKTS     6.00

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 1 40
Kısa sınav 0 0
Ödev 0 0
Yarıyıl içi toplam   40
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   40
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   60
Genel toplam   100

Önerilen Veya Zorunlu Okuma Materyalleri
Ders kitabı Sorumlu öğretim üyesince hazırlanan sunumlar.
Yardımcı Kaynaklar 1)W. W. Christie, “Lipid Analysis”, 3rd Edition, (2003) The Oily Press, (2003) 2)Carter Litchfield, (1972) , “Analysis of Trigliserides” Academic Press Newyork. 3)Lipid Analysis Isolation, Separation, Identification and Lipidomic Analysis By W. W. Christie, The Hannah Research Institute, Ayr, Scotland X Han, Washington University School of Medicine, USA. ISBN: 978-0-9552512-4-5

Ders İle İlgili Dosyalar