Dersin Adı Dersin Seviyesi Dersin Kodu Dersin Tipi Dersin Dönemi Yerel Kredi AKTS Kredisi Ders Bilgileri
BİYOKİMYADA LABORATUVAR PRENSİPLERİ Üçüncü Düzey CEBK 519 1 8.00 8.00 Yazdır
   
Dersin Tanımı
Ön Koşul Dersleri Yok
Eğitimin Dili Türkçe
Koordinatör
Dersi Veren Öğretim Eleman(lar)ı DOÇ. DR. BEHZAT ÇİMEN
Yardımcı Öğretim Eleman(lar)ı Yok
Dersin Veriliş Şekli Bu derste, laboratuvar analizlerinin metodolojik çözümü ile pratik ve teorik konular üzerinde durulur. Sınıf dersleri haftada üç saat teorik temeller şeklinde işlenecektir. Derslerde, interaktif eğitim teknikleri ve çeşitli görsel-işitsel materyaller kullanılacaktır.
Dersin Amacı Bu dersin amacı, laboratuvar analizlerinin prensiplerini ve metodlarını öğrencilere öğretmektir.
Dersin Tanımı Bu derse sadece lisansüstü öğrenciler kabul edilebilir.

Dersin İçeriği
1 Laboratuvar güvenliği
2 Genel laboratuvar prosedürleri: Mikroskop kullanımı, tartım, santrifüj, sıvıların ölçümü, temizlik, dezenfeksiyon ve sterilizasyon, laboratuvar atıklarının bertarafı, laboratuvar kalite güvencesi.
3 Laboratuvar kullanımı için su: Temiz su, distile su, demineralize su, tamponlanmış su
4 Ekipmanlar: Önemli laboratuvar aletleri
5 Katılar ve sıvıların dansiteleri. Kimyasal formüllerin tayini. .Uçucu sıvıların molar kütleleri. Hidratların özellikleri
6 ARA SINAV
7 Kimyasal madde ve reaksiyonların sınıflandırılması. Kimyasal reaksiyonların oranı. Kimyasal reaksiyonlarda denge sabitinin tayini. Kimyasal kinetik.
8 pH ölçümleri-tamponlar ve özellikleri.
9 Biyokimya laboratuvarında son ürün analizlerinin ölçüm prensiplerine giriş
10 Biyokimya laboratuvarında son ürün analizlerinin ölçüm prensipleri: Örnekler: Lipid peroksidasyon son ürünlerinin ölçüm prensipleri ve MDA, protein oksidasyon ürünleri ve karbonil grupları, peroksinitrit son ürünü nitrotirozin, DNA hasar ürünü hidroksi deoksi guanozin, vs…
11 Kinetik analizlerin deneysel tayin prensiplerine giriş.
12 Kinetik analizlerin deneysel tayin prensipleri: Bazı enzim analizleri.
13 Dilüsyon serilerinin hazırlanması ve prensipleri.
14 Stok ve standart çözelti hazırlama prensipleri ve standart eğri çizimi.
15 FİNAL SINAVI
16
17
18
19
20

Dersin Öğrenme Çıktıları
1 Laboratuvar analizlerinin prensiplerini ve metodlarını öğrencilere öğretmektir.
2 .
3 .
4 .
5 .
6 .
7
8
9
10

*Dersin Program Yeterliliklerine Katkı Seviyesi
1 Beslenme ve Diyetetik alanıyla ilgili kanıta dayalı güncel bilgiler ve teknolojik araç gereçler konusunda bilgi sahibi olma.
2 Uzmanlık düzeyinde bireysel veya disiplinler arası yaptığı bilimsel çalışmaların verilerini yorumlama, analiz etme ve raporlama bilgisine sahip olma.
3 Beslenme ve Diyetetik alanıyla ilgili edindiği bilgileri kullanarak yeni bilgiler oluşturmak için gereken teknolojik donanımları kullanarak bilimsel araştırmalar yapabilme.
4 Bilimsel araştırmaların analizi için doğru istatistiksel yöntemleri kullanabilme.
5 Beslenme ve Diyetetik alanıyla ilgili çalışmaları bağımsız ya da ekip olarak gerçekleştirerek bilimsel makaleleri ulusal düzeyde yayınlayabilme ve / veya sunabilme.
6 Yaşam boyu öğrenme ilkelerini benimseyerek kendini güncelleyebilme.
7 Beslenme ve Diyetetik alanında veya dışındaki birey ya da gruplarla sözlü veya yazılı iletişime geçerek kalite süreçlerine uyarak, güncel bilimsel gelişmeleri tartışabilme, paylaşabilme.
8 Etik ilkeler doğrultusunda bilimsel bilgileri toplar, yorumlar, birey ve toplumu gözeterek, ulusal ve uluslararası beslenme plan ve politikalarına yön verecek çalışmalara katkıda bulunabilme, yürütebilme, yönetebilme, değerlendirebilme.
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan Öğretim Faaliyetleri, Öğretme Metodları ve AKTS İş Yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 14 3 42
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 14 3 42
Ödevler 5 5 25
Sunum / Seminer hazırlama 5 10 50
Kısa sınavlar 0 0 0
Ara sınavlara hazırlık 1 15 15
Ara sınavlar 1 2 2
Proje (Yarıyıl ödevi) 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Arazi çalışması 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 1 20 20
Yarıyıl sonu sınavı 1 2 2
Araştırma 0 0 0
Toplam iş yükü     198
AKTS     8.00

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 1 20
Kısa sınav 0 0
Ödev 1 20
Yarıyıl içi toplam   40
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   40
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   60
Genel toplam   100

Önerilen Veya Zorunlu Okuma Materyalleri
Ders kitabı John S Varcoe. Clinical Biochemistry: Techniques and Instrümentation. World Scientific Publishing Co. 2001. Emil J Slowinski, Wayne C. Wolsey, Robert C Rossi. Chemical Principles in the Laboratory. Tenth Edition. Books/Cole.USA.2009. Postma, J. M. Roberts, J. L. Hollenberg, J. L. Chemistry in the Laboratory. Fifth Edition. W. H. Freeman and Company, New York, 2000.
Yardımcı Kaynaklar

Ders İle İlgili Dosyalar