Dersin Adı Dersin Seviyesi Dersin Kodu Dersin Tipi Dersin Dönemi Yerel Kredi AKTS Kredisi Ders Bilgileri
BİYOSİSTEM MÜHENDİSLİĞİNDE ENSTRÜMANTASYON Birinci Düzey BM 201 3 3.00 3.00 Yazdır
   
Dersin Tanımı
Ön Koşul Dersleri Yok
Eğitimin Dili Türkçe
Koordinatör ÖĞRETİM GÖREVLİSİ ZEYNEL ABİDİN KUŞ
Dersi Veren Öğretim Eleman(lar)ı ÖĞR. GÖR. ZEYNEL ABİDİN KUŞ
Yardımcı Öğretim Eleman(lar)ı Yok
Dersin Veriliş Şekli Örgün (Yüz Yüze)
Dersin Amacı Mühendislik bilimlerinde kontrol çok önemli bir yer tutmaktadır. Kontrol edilecek büyüklüklerin ise öncelikle yeterli hassasiyette ölçülmeleri gerekmektedir. Bu dersin amacı; öğrenciye Biyosistem Mühendisliği alanında yapılacak ölçümler ile ilgili olarak teorik alt yapının verilmesi ve bu ölçümlerde kullanılan mekanik ve elektronik araç-gereçlerin tanıtılmasıdır.
Dersin Tanımı Temel Ölçüm Konuları ve bunların Biyosistem Mühendisliği Uygulamaları

Dersin İçeriği
1 Ölçmeye giriş, ölçmenin tanımı, ölçme hataları ve birim sistemleri
2 Dönüştürücüler, algılayıcılar ve eyleyiciler
3 Algılayıcı çeşitleri ve tarımda kullanılan algılayıcılar
4 Uzunluk, kütle ve zaman ölçümü
5 Işık şiddeti, ısı enerjisi ve sıcaklık ölçümü (Termometre, Termistör, Termorezistans, Termokupul, Pirometre, Termal kamera)
6 Sıvılarda ve toprakta pH ölçümü (pH metre)
7 Elektriksel büyüklüklerin ölçümü, toprakta ve suda elektriksel iletkenlik (EC metre)
8 ARA SINAV
9 Havada ve toprakta nem ölçümü (Higrometre, Tansiyometre)
10 Toprakta nem ölçümü (TDR, Nötronmetre)
11 Toprakta ve meyvelerde sertlik ölçümü (Penetrometre)
12 Bitkilerde klorofil miktarı ölçümü (klorofilmetre)
13 Bitkilerde yaprak alan ölçümü (leaf area meter)
14 Sera ve barınak otomasyonu
15 YARIYIL SONU SINAVI
16
17
18
19
20

Dersin Öğrenme Çıktıları
1 Ölçmenin tanımını ve ilkelerini bilir,
2 Algılayıcı çeşitleri ve tarımda kullanılan algılayıcıları tanır,
3 Uzunluk, kütle ve zaman ölçüm yöntemleri bilir,
4 Işık şiddeti, Isı enerjisi ve sıcaklık ölçümü yöntemleri bilir,
5 Sıvılarda ve toprakta pH ölçüm yöntemleri bilir,
6 Toprakta ve suda elektriksel iletkenlik ölçüm yöntemleri bilir,
7 Havada ve toprakta nem ölçüm yöntemleri bilir,
8 Toprakta ve meyvelerde sertlik ölçüm yöntemleri bilir,
9 Bitkilerde klorofil miktarı ve yaprak alan ölçümü yöntemleri bilir,
10 Sera ve barınak otomasyonu konularında bilgi sahibi olur.

*Dersin Program Yeterliliklerine Katkı Seviyesi
1 Gıda Mühendisliği alanında bir problemi tespit etmek, çözüm geliştirmek ve bunu uygulama yetisine sahip olmak.
2 Temel mühendislik konularında yeterli bilgi ve beceriye sahip olmak.
3 Gıda hammaddelerinin değerlendirilmesi, üretimin optimizasyonu, kalite ve güvenlik konularında yeterli alt yapıya sahip olmak.
4 Bilgiye erişebilme yöntemlerini kavrayabilmek.
5 Bilimsel yöntemlerle araştırma ve geliştirme faaliyetleri kapsamında planlama, uygulama ve sonuçları analiz edebilme becerisine sahip olmak.
6 Gıda mühendisliği alanındaki bir bilgiyi, çalışmayı yazılı, sözlü ve görsel olarak sistemli bir şekilde aktarabilmek.
7 En az bir yabancı dilde sözlü ve yazılı iletişim kurma yeteneğine sahip olmak.
8 Gıda mühendisliği alanının gerektirdiği sunum, yazım, tasarım, istatistik gibi konularda bilişim teknolojilerinden etkin olarak yararlanmak.
9 Proje hazırlama ve değerlendirme konularında bilgi ve beceriye sahip olmak.
10 Yaşam boyu öğrenmenin, bilim ve teknolojideki yenilikleri takip etmenin ve bu kapsamda kendini sürekli geliştirmenin önemini kavrayabilmek.
11 İşletme yönetimi, iş sağlığı ve güvenliği konularında bilgi ve bilince sahip olmak.
12 Gıda mühendisliği alanında kazandıkları bilgi ve becerileri disiplinlerarası çalışmalarda uygulayabilmek.
13 Sosyal ve etik değerleri özümsemek ve sorumluluğunu taşımak.
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan Öğretim Faaliyetleri, Öğretme Metodları ve AKTS İş Yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 13 2 26
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 13 2 26
Ödevler 0 0 0
Sunum / Seminer hazırlama 0 0 0
Kısa sınavlar 0 0 0
Ara sınavlara hazırlık 1 8 8
Ara sınavlar 1 2 2
Proje (Yarıyıl ödevi) 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Arazi çalışması 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 1 8 8
Yarıyıl sonu sınavı 1 2 2
Araştırma 0 0 0
Toplam iş yükü     72
AKTS     3.00

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 1 100
Kısa sınav 0 0
Ödev 0 0
Yarıyıl içi toplam   100
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   40
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   60
Genel toplam   100

Önerilen Veya Zorunlu Okuma Materyalleri
Ders kitabı Öğretim elemanının ders notları.
Yardımcı Kaynaklar Dersle ilgili diğer kaynaklar.

Ders İle İlgili Dosyalar